Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
15
Νοεμβρίου

Ιστορία του Διδυμοτείχου
Ανάμεσα στους δυο βράχους που την προσδιορίζουν ιστορικά, τον Καλέ στο δυτικό άκρο και την Αγία Πέτρα στο νοτιοανατολικό, απλώνεται αμφιθεατρικά η σημερινή πόλη του Διδυμοτείχου.“Στην πόλη αυτή δεν μπαίνεις σαν ρομαντικός ταξιδευτής. Πρέπει να μπαίνεις προσκυνητής για τα τότε και για τα τωρινά”.

Νιώθεις την ιστορία να περνά από μπροστά σου  όταν αντικρίζεις τα κάστρα της δεύτερης πρωτεύουσας του Βυζαντίου. Μια άλλη εποχή μεγαλείου, γέννησης αυτοκρατόρων, πολέμων και ερώτων ξεδιπλώνεται μπροστά σου.Δύσκολο μέσα σε λίγες γραμμές να αναφερθείς στην χιλιόχρονη ιστορία του.

Το όνομα της πόλης
Κατά μια εκδοχή το όνομα της πόλης στορία αποδίδεται στην Θεά Δινδυμήνη η Διδύμη, η οποία φαίνεται να λατρευόταν στην περιοχή. Ο γεωγράφος Μελέτιος, ο οποίος έζησε το δεύτερο μισό του 17ουμ.Χ. αιώνα την ονομάζει Δύμη ή Δήμο και έτσι αναφέρεται στους φορολογικούς καταλόγους της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Σήμερα θεωρείται περισσότερο πιθανή η θέση της Δύμης ότι βρίσκεται στο χωριό Πέπλος ή tΠόρος κοντά στης Φέρρες.
Η πλέον παραδεκτές εκδοχές είναι πλέον ότι ονομάστηκε Διδυμότειχο από το “Δίδυμο τείχος” το οποίο βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του κάστρου, επειδή το κάστρο είναι διπλό. Και η  δεύτερη εκδοχή είναι ότι, επειδή από τον 6ο μ.Χ. αιώνα υπήρχαν δυο πόλεις δίπλα δίπλα , η Πλωτινούπολη στο λόφο της Αγίας Πέτρας και το Διδυμότειχο στον λόφο του Καλέ που τα τειχισμένα κάστρα τους ένωναν στο κέντρο της μεταξύ τους απόστασης ,σχηματίζοντας ένα 8, όπου ανάμεσα από τα κάστρα περνούσε η οδός Τραϊανούπολης – Ανδριανούπολης. Έτσι η περιοχή λόγω των κάστρων ονομάστηκε δίδυμα-τείχη, Διδυμότειχο.

Τι να επισκεφτώ;

Το Κάστρο.
Στιγμές Βυζαντινής ιστορία  αλλά και ενός πολιτισμού χιλιάδων ετών είναι αποτυπωμένη στα τείχη και στα αρχαία του λόφου το καλέ, όπου και βρίσκεται το κάστρο.
Το κάστρο συνολικά έχει μήκος γύρω στα 1300 μέτρα και κάθε 30-80 μέτρα έχει πύργους για ενίσχυσή του. Οι πύργοι συνολικά στο αριθμό είναι 25 με αρκετούς από αυτούς σε καλή κατάσταση.
Το κάστρο έχει συνολικά 3ης πύλες.
-Μία προς το νότιο τμήμα, η πύλη του ενδότατου κάστρου
-Μία στην βόρεια πλευρά του κάστρου, πάλι εσωτερική πύλη  
-Και μια πύλη στην πλευρά της πόλης που ονομάζετε και πύλη των ανακτόρων ή Σαραϊόπορτα και altοδηγεί στο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης. Η παράδοση μάλιστα θέλει να κλείνει αυτή η πύλη, με κήρυκα προερχόμενο από το χωριό καπουτζή (Θυρέα) που καλούσε τον κόσμο να μπει πριν κλείσει η πύλη. Αυτό συνεχιζόταν μέχρι το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα όπου και κατεδαφίστηκαν οι πύλες.

Τα κάστρο βρίθει αρχαιολογικών ευρημάτων. Από τις λαξευμένες οικίες στον βράχο του λόφου, μέχρι τα κατάλοιπα των σεραϊών επί τουρκοκρατίας. Στην κορυφή της ακρόπολης δέσποζε πύργος ψηλός, που ονομαζόταν και Κιζ-Κουλέ, δλδ πύργος της κόρης. Η κατασκευή του παρουσίαζε ενδιαφέρων γιατί στην βάση του ήταν τετράπλευρη κατά 1/3,κυλινδρικος κατά 1/3  και εξαγωνικός στην κορυφή με εξώστη και θολωτή σκεπή. Δυστυχώς λόγω των ζημιών που υπέστη από τον σεισμό του 1863,κατεδαφίστηκε και χρησιμοποιήθηκε στην στρώση δρόμων.
altΜέσα στο κάστρο και σε καλή κατάσταση διατηρείτε ο Μπαρουτχανές, η πυριτιδαποθήκη δλδ του κάστρου.
Επίσης μέσα στο κάστρο υπάρχει ο πύργος «Ταραπχανές» με εσωτερική λιθόκτιστη σκάλα όπου οδηγούσε σε δωμάτιο με εσωτερική διαρρύθμιση 2-3 δωματίων, όπου και εικάζεται ότι γινόταν κοπή νομισμάτων.
Μέσα στο κάστρο, υπάρχει η μητρόπολη και δυο εκκλησίες σε λειτουργία μέχρι σήμερα. Ο Ιερός Ναός του Σωτήρα Χριστού και ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου που είναι και πολιούχος της πόλεως. Οι εκκλησίες χρονολογούνται από το 1853 και το 1834 αντίστοιχα, με υπέροχα σκαλιστά τέμπλα και μοναδικές αγιογραφίες από Κωνσταντινοπολίτες  μαστόρους. Οι περισσότερες βεβαία είναι αντίγραφα πλέον μιας και τα πρότυπα μεταφέρθηκαν στον εκκλησιαστικό μουσείο που στεγάζεται στο ισόγειο της μητρόπολης και μπορείτε να το επισκεφτείτε. Μέσα στο κάστρο να δείτε και ναΐσκους της βυζαντινής περιόδου, όπως της Αγίας Αικατερίνης και τον ναΐσκο που βρίσκεται λαξευμένος στον βράχο πίσω από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Δίπλα ακριβώς από τον ναΐσκο αυτόν θα δείτε την επονομαζόμενη φυλακή του Καρόλου της Σουηδίας.

Στην πόλη
Στις παρυφές του τείχους και μέσα στα στενά της πόλης θα βρείτε όμορφα αρχοντικά, διατηρημένα σε altκαλή κατάσταση.
Στην είσοδο των τειχών υπάρχει και το παλιό ρολόι της πόλης, όπου πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε  πολλά χρόνια πριν το 1854. Η εγκατάσταση του μηχανισμού του ρολογιού έγινε από τον Ιταλό Τζόρτζιο Πριόλ .
Ενδιαφέρον έχουν τα λουτρά της πόλης που βρίσκονται στον περιμετρικό δρόμο της πόλης. Ονομάζονται λουτρά των ψιθύρων λόγω της πολύ καλής ακουστικής που παρουσιάζουν και κατασκευάστηκαν από τον Ουρούτς πασά, διοικητή της πόλης. Μπορείτε να επισκεφτείτε και το μαυσωλείο του ίδιου που ονομάζεται Πυροστιά (λόγω σχήματος) και βρίσκεται πλησίον του Δημαρχείου της πόλης.
altΣτην πόλη επίσης λειτουργεί και Πολεμικό μουσείο στην οδό Ι. Βατάτζη καθώς επίσης και Λαογραφικό Μουσείο στην οδό Κολοκοτρώνη. Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Διδυμοτείχου, για να φιλοξενήσει του θησαυρούς της πόλης, με  κύριο έκθεμα της ολόχρυση προτομή του Σεπτίμιου Σεβήρου, την μαρμάρινη αμφιπρόσωπη κεφαλή του θεού Ιανού και πολλά ευρήματα της πόλης.
Στην κεντρική πλατεία της πόλης βρίσκεται το μεγάλο τέμενος του Βαγιαζήτ. Κτήριο επιβλητικό και μεγαλοπρεπές. Είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και το πρώτο που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Το εμβαδόν του ξεπερνά το ένα στρέμμα και είναι το μοναδικό μαζί με το τέμενος της Δαμασκού που φέρει τοιχογραφίες στο εσωτερικό του. Η εσωτερική της στέγης διακοσμείται περίτεχνα με κύριο υλικό το ξύλο.

Που θα Διασκεδάσω;
Στην πόλη λειτουργούν πολλές επιχειρήσεις διασκέδασης  για όλες τις ηλικίες και όλους τους τρόπους διασκέδασης. Ταβέρνες, οινομαγειρεία, καφέ, μπαράκια, μπυραρία, restaurant, ταχυφαγεία, και φυσικά after με ελληνική και ξένη μουσική. 

Που θα  μείνω;
Αυτήν την στιγμή λειτουργούν τρία ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών στην πόλη του Διδυμοτείχου. Αναλυτικά μπορείτε να βρείτε εδώ .

Το Διδυμότειχο σήμερα έχει να δείξει στον επισκέπτη πλούσια ιστορική κληρονομιά που σε συνδυασμό με την φιλοξενία των ανθρώπων της, αποτελεί κύριο προορισμό ξεκούρασης και χαλάρωσης. Οι αρχαιολογικοί χώροι, η δύναμη της παράδοσης , οι τοπικές γεύσεις και οι δυνατότητες διασκέδασης θα σας κάνουν να αγαπήσετε την πόλη μας.

Διαβάστηκε 8324 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 08:55
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter