Δεξιά του τεμένους το διοικητικό κέντρο.Φαίνεται και η στρατιωτική σχολή σε σχήμα Ε, που κάηκε. Απέναντη στα χωράφια χτίστηκαν τα γυμνάσια.Στο βάθος αριστερά φαίνεται λίγο η Πυροστιά.
Αξιωματικοί και Οπλίτες του Ελληνικού Στρατού στην είσοδο του Μεγάλου Τεμένους
Αξιωματικοί και Οπλίτες του Ελληνικού Στρατού στην είσοδο του Μεγάλου Τεμένους ("Βαγιαζήτ) στην πλατεία του Διδυμοτείχου (1922).
Αρχείο: Γ. Βασιλειάδη, Ξάνθη
Διδυμότειχο 1917: Συνοικία "Μεντρεσέ" πέριξ της πλατείας "Βατράχου" (νυν Ροκίδη). Πάνω αριστερά ο πύργος του ρολογιού, δεξιά ο ναός του Σωτήρος Χριστού και μπροστά του τμήματα του τείχους με σωζόμενες τις πολεμίστρες (πληροφορίες: Καστροπολίτες)
Γκραβούρα του Κάστρου του Διδυμοτείχου, σε σχέδιο των Γάλλων καλλιτεχνών, Sayger και A. Desarnod, που εξέδωσαν το 1830 ειδικό λεύκωμα για λογαριασμό του Τσάρου Νικολάου, ο οποίος νίκησε τους Οθωμανούς το 1829 και κατέλαβε τη Θράκη. Φαίνονται τα παλιά κτήρια ψηλά στο κάστρο και ο ψηλότερος πύργος για παρατήρηση. Τα κτήρια και μέρος του του τείχους δεν υπάρχουν πιά. Δεξιά φαίνεται το πεντάζωνο.
Η λήψη της φωτογραφίας έγινε απο το κάστρο του Καλέ. Στο βάθος φαίνεται η πόλη ενώ το κτίσμα δεξιά είναι το περεκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης του βρίσκεται μέσα στο κάστρο.
Στην φωτογραφία διακρίνεται το τέμενος βαγιαζήτ καθώς και το λευκό κτίριο δεξιά όπου ήταν το εβραϊκό σχολείο, το οποίο έγινε κρατικό νοσοκομείο και επί δικτατορίας κατεδαφίστηκε Το εβραικό σχολείο - νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκε επίσης και ως παράρτημα του Γυμνασίου και εκεί στεγάστηκαν τα 5 τμήματα της Α΄Γυμνασίου την σχολική χρονιά 1965 -66. Εκεί λειτούργησαν και τα μαθητικά συσσίτια την ίδια χρονιά, επί γυμνασιαρχίας Δημητρίου Ψιμούλη. (απο πληροφορίες της κα. Χρυσής Μπαμπούρα)
Στην φωτογραφία βλέπεται τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλη του Διδυμοτείχου. Σημειώνουμε ότι τα κτίρια του σιδηροδρομικού δικτύου των Ανατολικών Σιδηροδρόμων από το Δεδέαγατς μέχρι το Κάραγατς κατασκευάσθηκαν από οπτοπλινθοδομή και εξωτερικά καλύφθηκαν με ξύλινη επένδυση (σταθμοί Αλεξανδρούπολης, Πυθίου, Διδυμοτείχου αλλά και Ορεστιάδας)
Η φωτογραφία είναι του 1948. Στο βάθος διακρίνεται ο πύργος του ρολογιού (δωρεά του Καρόλου ΙΒ΄ της Σουηδίας). Η μικρή αυτή πλατεία πήρε το όνομά της απο μια βρύση που υπήρχε σε αυτήν που είχε την μορφή βατράχου. Τα τελευταία χρόνια μετονομάστηκεε σε πλατεία Γιώργου Ροκκίδου.
Στην φωτογραφία διακρίνεται η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου καθώς επίσης και μέρος των τειχών του κάστρου. Η λήψη της φωτογραφίας έγινε απο την πλευρά του Ερυθροποτάμου.
Η πλατεία του Διδυμοτείχου κατά την Γερμανικη κατοχή
Η φωτογραφία αυτή είναι της Κατοχής. Φαίνεται η γερμανική σημαία... Δεξιά πίσω με τα παράθυρα το κτίριο της Δημοτικής Λέσχης, που κάηκε ολοσχερώς τον Δεκέμβριο του 1970. Στο κέντρο το λευκό κτίριο με τα παραθυρα ήταν εβραϊκό σχολείο, που έγινε κρατικό νοσοκομείο και στη δικτατορία κατεδαφίστηκε. Πίσω από τη σημαία, το σκούρο κτίριο ήταν το ξενοδοχείο 'Ελλάς" του Καζακίδη
Άποψη της πόλης του Διδυμοτείχου. Η λήψη της φωτογραφίας έγινε απο ΄τα περίχωρα της πόλης και διακρίνεται το τζαμί και το στο βάθος το κάστρο του "Καλέ"
Το παλιό Δημαρχείο και δεξιά η περιοχή που γινότανη λαική αγορά.Στο σημείο αυτό ήταν χτισμένο το Οθωμανικό διοικητικό κέντρο της πόλης σε σχήμα Ε που κάηκε το 1932. Στο υπόγειο του Δημαρχείου στεγάζονταν η Φιλαρμονική της πόλης με αρχιμουσικό τον αείμνηστο Τάκη Μανδαλίδη. Τα φορτηγά που βλέπετε, συνήθως έφερναν μήλα. Στο κέντρο κάτω το στρογγυλό συντριβάνι η λέγόμενη τότε "χαφούζα".
Στην φώτο φαίνεται το τέμενος Βαγιαζήτ που βρίσκεται στην πλατεία της πόλης του Διδυμοτείχου. Μπορουμε να δούμε και τον μιναρέ του σε πλήρη . Σήμερα το επάνω τμήμα δεν υπάρχει αφού καταστράφηκε απο σεισμό.
Ανηφορίζοντας απο την πλατεία της πόλης προς το κάστρο του Διδυμοτείχου θα συναντήσεται το παλιό ρολόι. Στην φωτογραφία απεικονίζεται όπως ήταν σε παλαιότερη εποχή. Πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε πολλά χρόνια πριν το 1854. Η εγκατάσταση του μηχανισμού του ρολογιού έγινε από τον Ιταλό Τζόρτζιο Πριόλ .
Ο Βασιλιάς Πάυλος και η Φρειδερίκη στο Διδυμότειχο.
Η φωτογραδία χρονολογείται στα μέσα της δεκαετίας του ΄50. Είναι η επίσκεψη του Βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης στην πόλη και συγκεκριμένα στο ΄παλιό Δημαρχείο. Στο υπόγειο του Δημαρχείου ήταν και το Ιατρείο για παιδιά με τον παιδίατρο Κώστα Βασιλείου.καθώς επίσης και η Φιλαρμονική του Δημου με μαέστρους αρχικά τον στρατιωτικό Λαγουδάκη και στη συνέχεια τον αείμνηστο Τάκη Μανδαλίδη. (Πληροφορίες του Παντελή Αθανασιάδη)
Μια σπάνια φωτογραφία του λόφου της Αγίας Πέτρας, με τα κτίρια των στρατώνων του Οθωμανικού Ιππικού (Suvari kislaci). Η φωτογραφία προέρχεται από τα κρατικά τουρκικά αρχεία
Το παλιό Ηρώων στην πόλη του Διδυμοτείχου που βρισκόταν στην αρχή της οδού Βενιζέλου. Στο βάθος ο η οδός Βενιζέλου που καταλήγει στην πλατεία της πόλης με το τέμενος.
Η λήψη της φωτογραφίας έγινε από την Αγία Πέτρα. Το κτήριο με τους άστρους τοίχους επί Τουρκοκρατίας, ήταν το κέντρο των στρατώνων του Οθωμανικού Ιππικού (Suvari kislaci).
Χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της πόλης του παλιού Διδυμοτείχου. Τους έβρισκες συνήθως στην πλατεία της πόλης και πάντα έτοιμοι για οποιαδήποτε εργασία. Αριστερά πίσω ο Πατσάς, στην μέση ο Κούκος και δεξιά ο Ιντρίϊς. Ο Πατσάς μάλιστα έκανε ας πουμε και τον "φακίρη". Κατάπινε σπαμένα γυαλιά, εσβηνε τσιγάρα επάνω. Ο Κούκος που το όνομά του δεν ήταν αυτό, προέρχονταν από την λέξη Κομμουνιστικό Κόμμα. Τον πείραζαν ως κομμουνιστή, κάτι που δεν του άρεσε και το ανταπέδιδε με τη φράση "Εσύ Κούκου...". Και έτσι έμεινε το Κούκου...
Κατάληψη του Διδυμοτείχου από τα Βουλγαρικά Στρατεύματα.
Οκτώβριος 1912: Σύμφωνα με τον Βασίλειο Καζακίδη,η τοποθεσία λήψης της φωτογραφίας είναι επί της οδού Βατάτση στο ύψος του παρεκλησσίου του Αγίου Χαραλάμπους. Απο προφορικές πληροφορίες, του ίδιου, το Βουλγαρικό πυροβολικό είχε εγκατασταθεί στο Κουφόβουνο σφυροκοπώντας τον Καλέ. Στον Α' Βαλκανικό πόλεμο, έμεινε το Βουλγαρικό ιππικό δυτικά του ποταμού Έβρου σαν εφεδρεία (για το στράτευμα των Τούρκων που στάθμευε στο Κίρτσαλι). Πολιορκίθηκε η Αδριανούπολη και η προχώρηση των βουλγάρων στην Αν Θράκη έγινε μόνο με το πεζικό τους. Όλα το φθινόπωρο του 1912.
Διδυμότειχο 1920: Η πύλη που εικονίζεται στη φωτογραφία βρίσκεται στα δυτικά της νότιας πλευράς του τείχους του Διδυμοτείχου και είναι διπλή. Ονομαζόταν «πύλη της γέφυρας», λόγω της γειτνίασής της με τη μεγάλη γέφυρα του Ερυθροποτάμου. Μαζί με την επίσης διπλή «πύλη της αγοράς» ήταν οι δύο κύριες πύλες του κάστρου. Αποτελείται από μία εσωτερική πύλη βυζαντινής περιόδου, την οποία πλαισιώνουν δύο παλαιοχριστιανικοί πεντάπλευροι πύργοι (ο ένας διακρίνεται αριστερά στη φωτογραφία), και μία δεύτερη εξωτερική τοποθετημένη σχεδόν κάθετα σ’ αυτή του κυρίως τείχους. Η εξωτερική πύλη που εντάσσεται σε μικρό οχυρωματικό περίβολο των πρώιμων οθωμανικών χρόνων σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί το πιο εντυπωσιακό τμήμα των τειχών της πόλης. Δεξιά στη φωτογραφία διακρίνεται η τοιχοποιία οθωμανικής περιόδου με το χαρακτηριστικό τυφλό αψίδωμα σε μορφή οξυκόρυφου τόξου. Το χαμηλό κτίσμα που εικονίζεται αριστερά σήμερα δεν υπάρχει.
Διδυμότεισο: Μάιος 1920. Η πρώτη δοξολογία για την απελευθέρωση του Διδυμοτείχου. Συγκεντρωμένοι στο λόφο της Αγίας Φωτεινής ή στο λόγο της Ζωοδόχου πηγής , λαός, στρατός και αρχές του τόπου. Στο βάθος το Βυζαντινό κάστρο.
Το προπολεμικό εβραϊκό σχολείο που για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως κρατικό νοσοκομείο με διευθυντή τον χειρουργό Βασίλειο Χατζηπουλίδη.Βρισκόταν στην συμβολή των οδών Μπεγέτης και Γερμανού. Κατεδαφίστηκε επί δικτατορίας.Η φωτογραφία είναι του Παντελή Αθανασιάδη
Διδυμότειχο 1966:Γυμναστικές επιδείξεις . Δεύτερος απο αριστερά Κυριαλάνης επίσης οι Γκιδίκας, Χατζηπουλίδης Ρούλης, Παρασκευόπουλος Λάκης. Η φώτο είναι του Λευτέρη Κυριαλάνη
Διδυμότειχο 1967 . Στην φωτογραφία είναι απο αριστερά: η Κατίνα η Κυριαλάνη, Μαίρη Τιακούδη. Στη μέση ο Λευτέρης Κυργιαλάνης, Ευαγγελία Μπράτσα και η Ρένα Παπαδάκη Συμμαθητές της Γ΄Λυκείου. Η φώτο είναι του Λευτέρη Κυριαλάνη.
Βόλτα με βάρκα στον Ερυθροπόταμο.Στην φώτο είναι οι Γιάννης Κυριαλάνης αριστερά και ο Τάσος Σκορδάς δεξιά. Πίσω διακρίνεται η παλιά γέφυρα της πόλης προς το νεκροταφείο.
Διδυμότειχο:1958-59. Αριστέρα κορνέτα δεύτερη ο Ηρακλής Δούλιογλου, στο τρομπόνι ο Δήμος Γκαλδανίδης, επάνω του ο Ηλίας Καραδήμος από την Κυανή, δίπλα με τις κοτσίδες η Νίκη Βαφειάδου, στο κλαρίνο ο Ντίνος Βαρσαμίδης, στο ακορντεόν ο Κάκης Θεοδωρίδης. Επάνω ο γυμναστής Στάμου. (απο πληροφορίες του Παντελή Αθανασιάδη)
Η φώτο είναι του: Λευτέρη Κυριαλάνη