Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΙστορία του Τόπου μαςΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ – ΜΥΣΤΡΑΣ ΔΥΟ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
17
Φεβρουαρίου

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ – ΜΥΣΤΡΑΣ ΔΥΟ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Γράφτηκε από τον 

Κείμενο του Ιωάννη Α. Σαρσάκη (Καστροπολίτη). Απόσπασμα από την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου 2015 με θέμα την άλωση της Κωνσταντινούπολης, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων «Παλαιολόγεια 2015».

Το Κάστρο του Μυστρά.
Το 1349 ο αυτοκράτορας Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός, αποστέλλει το δευτερότοκο γιο του τον Μανουήλ στην Πελοπόννησο. Αυτός ήταν ο πρώτος δεσπότης (κυβερνήτης) του Μυστρά (1348-1380). Το 1380 πεθαίνει ο Μανουήλ και τον διαδέχεται ο αδελφός του Ματθαίος (1380-1383) και ακολούθως ο Δημήτριος (δευτερότοκος γιος του Ματθαίου 1383-1384). Στη συνέχεια όλοι οι δεσπότες θα ανήκουν στην οικογένεια των Παλαιολόγων, με πρώτο το Θεόδωρο Α΄ (1384-1407), αδελφό του αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου και μετά από αυτόν το Θεόδωρο Β΄ (1407-1443), δευτερότοκο γιο του Μανουήλ Β΄. Το Θεόδωρο Β΄ διαδέχθηκε ο αδελφός του Κωνσταντίνος(1443-1449) και αυτόν οι αδελφοί του Θωμάς και Δημήτριος μέχρι το 1460. Την εποχή αυτή το δεσποτάτο εξουσιάζει σχεδόν όλη την Πελοπόννησο.
Καντακουζηνοί και Παλαιολόγοι, άφησαν ανεξίτηλα το στίγμα τους, πρώτα στο Διδυμότειχο και στη συνέχεια στο Μυστρά. Για το λόγο αυτό μπορούμε να εντοπίσουμε κοινά σημεία για τις δύο Καστροπολιτείες :
Α΄. Και τις δύο τις χαρακτηρίζει ένα έντονο Βυζαντινορωμαίικο υπόβαθρο με κάστρα, εκκλησίες και με σημαντικές προσωπικότητες της υστεροβυζαντινής περιόδου που δραστηριοποιήθηκαν σ΄ αυτές.
Β΄. Όπως προαναφέραμε πρώτος δεσπότης του Μυστρά ήταν ο γιος του Ιωάννη Καντακουζηνού, ο Μανουήλ και δεύτερος ο Ματθαίος, αρά βλέπουμε πως η οικογένεια των Καντακουζηνών διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην περιοχή του Μυστρά όπως βεβαίως και του Διδυμοτείχου, καθώς ο Ι. Καντακουζηνός έζησε με την οικογένειά του στο κάστρο μας το οποίο παρεχώρησε στο γιο του Ματθαίο όταν εγκαταστάθηκε ως αυτοκράτορας στην Πόλη. Τα επόμενα χρόνια ο Ματθαίος μετά το θάνατο του αδελφού του Μανουήλ πήρε τη θέση του ως Δεσπότης του Μυστρά.

Το Κάστρο του Διδυμοτείχου.
Γ΄. Επίσης εκτός από τους Καντακουζηνούς που ταυτίστηκαν με τις δύο Καστροπολιτείες, ταυτίστηκαν και οι Παλαιολόγοι. Μη ξεχνάμε ότι ο Ανδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος εγκαταστάθηκε για χρόνια στο Διδυμότειχο κατά την εποχή που είχε εμπλακεί στον Α΄εμφύλιο πόλεμο με τον παππού του Ανδρόνικο Β΄. Και όταν είχε στεφθεί αυτοκράτορας συνέχισε να μένει στο Διδυμότειχο όπου το 1332 γεννήθηκε ο γιός και διάδοχός του Ιωάννης Ε΄.
Δ΄. Και ίσως σημαντικότερο, στο Διδυμότειχο και στο Μυστρά (στις δύο αυτές ιστορικές Καστροπολιτείες), έγινε στέψη αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Στο μεν Διδυμότειχο στέφθηκε ο Ιωάννης Καντακουζηνός το 1341 και στο Μυστρά ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος το 1449. Είναι οι μοναδικές περιοχές στον Ελλαδικό χώρο όπου έγινε στέψη αυτοκράτορα της Ρωμανίας/Βυζαντίου.
Ε΄. Και για να φθάσουμε στο σήμερα ένα άλλο κοινό σημείο είναι η ύπαρξη αγάλματος του τελευταίου αυτοκράτορα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και στο Μυστρά και στο Διδυμότειχο. Μάλιστα ο μακαριστός μητροπολίτης μας κυρός Νικηφόρος φρόντισε το άγαλμα που παρήγγειλε να είναι όμοιο με το άγαλμα που υπήρχε στο Μυστρά.
Στ΄. Και στις δύο Καστροπολιτείες γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις με την ονομασία «Παλαιολόγεια». Στο Διδυμότειχο ξεκίνησαν να γίνονται επί του νυν Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κου Δαμασκηνού.
Νομίζω ότι οι δύο Καστροπολίτειες μπορούν να εκμεταλλευτούν τα κοινά τους σημεία, ανταλλάσοντας επισκέψεις, προβάλλοντας η μία την ιστορία της άλλης και διοργανώνοντας βυζαντινά συνέδρια που θα αφορούν τους Καντακουζηνούς και τους Παλαιολόγους και γενικά την υστεροβυζαντινή περίοδο όπου διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο.

kastropolites.com

Διαβάστηκε 2945 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter