Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΙστορία του Τόπου μας«Η Γη και Οι Άνθρωποι» - Μία Ημερίδα, Πολλές Σκέψεις του Ευάγγελου Σ. Σοβαρά
03
Δεκεμβρίου

«Η Γη και Οι Άνθρωποι» - Μία Ημερίδα, Πολλές Σκέψεις του Ευάγγελου Σ. Σοβαρά

Γράφτηκε από  didymoteicho.net

Είναι Γη που δίνει τη Ζωή,

            Είναι οι Άνθρωποι που τη διαμορφώνουν,

            Είναι οι Άνθρωποι που επιλέγουν τη Γη που θα ζήσουν,

            Είναι η Γη που δέχεται τους ανθρώπους στη Ζωή και στο Θάνατο.

Από τις απαρχές της Ιστορίας και ακόμα παλαιότερα, ετούτος ο τόπος έχει κατοικηθεί από τους ανθρώπους.

 

Εδώ οι Άνθρωποι έχουν στη Γη, «Ρίζα Βαθιά»!

 

- Ποιος είναι ο τόπος που αναφερόμαστε;

- Είναι ο τόπος που ζούμε εμείς σήμερα! Που ζούμε και πονάμε !


Η κοιλάδα που εκτείνεται βόρεια από τις υπώρειες της Ανατολικής Ροδόπης και δυτικά της κοίτης του μεγάλου Έβρου, με τους χαμηλούς λόφους και τους κάμπους που οι τρεις ποταμοί δίνουν στη Γη τη Γονιμότητα, την Κατοίκηση και τη Ζωή.


Ο Έβρος, ο Ερυθροπόταμος και ο Άρδας, ρέουν και ενώνονται στο μακρύ τους δρόμο προς τη θάλασσα, μετατρέποντας την κοιλάδα σε κοιτίδα ευφορίας, αγαθών, ζωντανών και ανθρώπων.


Σε γενικές γραμμές, όχι πάντα απαραίτητα ευδιάκριτες, οριοθετείται η καρδιά της Θρακικής ενδοχώρας, η περιοχή του Βορείου Έβρου.


Μια περιοχή που μέσα από τους ιστορικούς κυματισμούς, εμφανίζεται άλλοτε περίλαμπρη και άλλοτε πτωχμένη, άλλοτε ανακάμπτουσα και άλλοτε καρτερική.


Πεδίο μάχης και πολέμων, χτυπημένη από το μένος των επιδρομέων, αλλά και γεννήτρα επιφανών και βασιλέων και αγίων.


Άλλοτε ευρισκόμενη στο κέντρο του Κόσμου και άλλοτε, ως Γη των Ακριτών και οχυρό της Μεθορίου γραμμής.

 

Για ένα όμως παραμένουμε βέβαιοι. Συνεχής και αδιάκοπη η παρουσία και η κατοίκηση των ανθρώπων για χιλιάδες - χιλιάδες χρόνια, φανερώνει πως οι άνθρωποι δεν εγκατέλειψαν ποτέ αυτή τη Γη.


Την καλλιέργησαν, τη διαμόρφωσαν, τη σεβάστηκαν, τη διασφάλισαν, τη διεκδίκησαν, την επιβουλεύτηκαν, και άλλοι … την αιματοκύλησαν. Όρθωσαν πολιτισμό, θεμελίωσαν οχυρά, κατασκεύασαν Κάστρα και Παλάτια και … έμειναν για πάντα εδώ, επιστρέφοντας στη Μητέρα Γη.Τα Ευρήματα


Για τους ανθρώπους που έζησαν και πέρασαν από τούτη τη Γη, τις δραστηριότητες και συνήθειές τους, τις πολιτιστικές, πολιτισμικές, πολεμικές, θρησκευτικές και ταφικές, αλλά και αυτές της απλής καθημερινής ζωής, έχουμε μάρτυρες χειροπιαστούς, θαυμαστούς, αποτρόπαιους, περίτεχνους και απλοϊκούς.


Μας μαρτυρούν και μας παρουσιάζουν ζωντανά την ιστορία, μπροστά στα μάτια μας, στα μάτια των παιδιών μας, στις επερχόμενες γενεές.


Βρίσκονται εδώ για να μας διδάξουν, να μας θυμίσουν, να μας αφυπνίσουν, να μας τονίσουν ότι «η ρίζα μας είναι βαθιά στη Γη»!


Οι μάρτυρες αυτοί είναι τα λεγόμενα ευρήματα, που κρύβει η Γη στα σωθικά της για χρόνια, αιώνες, χιλιετίες.


Μέσα από αυτά ξεδιπλώνεται η Ιστορία και φωτίζονται οι πτυχές της.Η Επιστήμη


Ο επιστημονικός κλάδος της αρχαιολογίας, που ασχολείται με την ανεύρεση, την αξιολόγηση, την ανάδειξη, το συσχετισμό και εν τέλει με τη διαφώτιση της ιστορίας και όχι μόνο, μας φέρνει τους ανθρώπους που θέτουν τη ζωή τους στη σκαπάνη των ευρημάτων, τους αρχαιολόγους.


Οι αρχαιολόγοι και μαζί τους το προσωπικό από τις ομάδες εργασίας, από σκαπανείς μέχρι επιστημονικοί αναλυτές, αφιερώνονται στη μελέτη, αναζήτηση, καταγραφή, αποκατάσταση και στην ανατοποθέτηση των ψηφίδων της ιστορίας, μοιράζονται την αγωνία και τον ενθουσιασμό της κάθε ανασκαφής.


Με την ευκαιρία της σημερινής Ημερίδας, παρίστανται εκλεκτοί αρχαιολόγοι και επιστήμονες, με ιδιαίτερα σημαντική και αξιόλογη προσφορά στην περιοχή μας, να μας παρουσιάσουν τα ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί στον Βόρειο Έβρο, όπως αυτά ανευρέθηκαν, αξιολογήθηκαν, καταγράφηκαν. Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε την αξιοποίησή τους και μέσω αυτής τις αναπτυξιακές πιθανότητες της περιοχής, σε συνδυασμό και με τη λειτουργία του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου, που προσφάτως άνοιξε τις πύλες της λειτουργίας του.Διοργάνωση – Πρωτοβουλία


Η διοργάνωση της Ημερίδας Γνώσης και Ενημέρωσης «ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ», αποτελεί πρωτοβουλία και συνεργασία μεταξύ του "ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟΥ" Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Διδυμοτείχου και του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ - Γνώση και Δράση».

Διεξάγεται για πρώτη φορά στο Διδυμότειχο και ευελπιστούμε να έχει συνέχεια, ώστε να ακολουθήσουν παρόμοιες εκδηλώσεις.

 

Πραγματοποιείται με σκοπό την Γνώση και την Ενημέρωση των πολιτών, φορέων και αρχών της περιοχής, σχετικά με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του Βορείου Έβρου, σε συνδυασμό με την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου ΔιδυμοτείχουΕξέχουσες μορφές στον τόπο μας


Τιμώντας την προσφορά των επιστημόνων και το αρχαιολογικό έργο που έχει επιτελεστεί μέχρι σήμερα, μπορούμε να αναφερθούμε στις εξέχουσες μορφές της Ελληνικής Αρχαιολογίας που άφησαν ζωντανό το στίγμα τους από το εδώ τους πέρασμα.


Αρχικά, ο Μανώλης Ανδρόνικος, ο διάσημος αρχαιολόγος, παγκοσμίως γνωστός με την ανακάλυψη του τάφου του Βασιλιά Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας στη Βεργίνα, η οποία θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα σε παγκόσμιο επίπεδο.


Η πτυχή της ζωής του, όχι ιδιαίτερα γνωστή σε όλους είναι ότι, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, πρωτοδιορίστηκε ως φιλόλογος στο Γυμνάσιο του Διδυμότειχου, που βρισκόταν τότε εντός του Κάστρου. Δίδαξε ως καθηγητής στους μαθητές της πόλης και εργάστηκε και ως υπάλληλος στη Νομαρχία Έβρου που είχε έδρα το Διδυμότειχο, τη δύσκολη περίοδο της Κατοχής.


Το 1943, ο Ανδρόνικος μεταξύ άλλων, (όπως και ο Νομάρχης Σταύρος Ευταξίας) διέφυγε των Γερμανών και μετέβη στη Μέση Ανατολή για να καταταγεί στον Ελληνικό Στρατό και να λάβει μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Έχει καταγραφεί η άποψή του σχετικά με το Κάστρο του Διδυμοτείχου, πως: «Ο ιερός αυτός βράχος είναι η δεύτερη Ακρόπολη της Ελλάδας».


Αφιέρωση


Ξεκινώντας την αποψινή Ημερίδα, θεωρούμε χρέος μας να την αφιερώσουμε σε έναν επιστήμονα, που προσέφερε τα μέγιστα στην επιστήμη της αρχαιολογίας και της αρχαιολογικής έρευνας ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης και έδωσε το έναυσμα της αρχαιολογικής έρευνας στο Βόρειο Έβρο.


Είναι ο αείμνηστος αρχαιολόγος και καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας Γεώργιος Μπακαλάκης, που φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από το θάνατό του.


Ο Γεώργιος Μπακαλάκης καταγόταν από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης, γεννήθηκε το 1908 στο προάστιο της Χηλής (SILE).

 

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Μετεκπαιδεύτηκε στα Πανεπιστήμια της Βιέννης, του Μονάχου και στο “John Hopkins” της Νέας Υόρκης.

Εργάστηκε ως επιμελητής και ως Έφορος αρχαιοτήτων και στη συνέχεια ως καθηγητής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Έμεινε γνωστός κυρίως για το ανασκαφικό έργο του στη Θράκη, στο Δίον και στη Βεργίνα.


Από το 1931 υπηρέτησε ως επιμελητής και στη συνέχεια ως Έφορος Αρχαιοτήτων σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Θεωρείται πρωτοπόρος στην αρχαιολογική έρευνα της Θράκης με πολυάριθμες ανασκαφικές έρευνες σε όλη την έκτασή της. Είναι ο ιδρυτής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καβάλας.

 

Από το 1945 δίδαξε κλασική αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπήρξε διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής του Δίου και συνδιευθυντής της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής της Βεργίνας, μαζί με τον Μανώλη Ανδρόνικο. Επίσης το ανασκαφικό του έργο επεκτάθηκε μέχρι και την Κύπρο.

 

Ήταν μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Πήρε μέρος σε διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια και εξέδωσε μελέτες σε αυτοτελή βιβλία ή σε επιστημονικά αρχαιολογικά περιοδικά. Απεβίωσε το 1991 στη Θεσσαλονίκη.


Το πέρασμά του από την περιοχή μας ήταν καταλυτικό για την αρχαιολογική έρευνα.


Στα 1959-60 ο καθηγητής Γεώργιος Μπακαλάκης ταύτισε το λόφο της «Αγίας Πέτρας» Διδυμοτείχου με την Πλωτινόπολη των Ρωμαϊκών χρόνων.

 

Το 1977 άρχισε η ανασκαφική έρευνα στην Αγία Πέτρα από τον ίδιο το Γεώργιο Μπακαλάκη και τον τότε προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θράκης, Διαμαντή Τριαντάφυλλο, που σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε.

 

Η ανασκαφή στην Πλωτινόπολη προχώρησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 από την αρχαιολόγο Εύη Σκαρλατίδου. Ενώ το έργο της υπόψη ανασκαφής συνέχισε από το 1996 ο αρχαιολόγος Ματθαίος Κουτσουμανής, που επίσης τιμά την αποψινή Ημερίδα με την παρουσία του.

 

Μετά τα παραπάνω, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον Γεώργιο Μπακαλάκη, ως «Πατέρα της Αρχαιολογικής έρευνας» στην περιοχή μας και να αφιερώσουμε στη μνήμη του, την αποψινή βραδιά.Έναρξη – Πρόγραμμα Ημερίδας


Είναι όμως ώρα να δώσουμε το λόγο στους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας, που τους ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που έκαναν να είναι απόψε μαζί μας και να μας ενημερώσουν για θέματα εξόχως ενδιαφέροντα.


Εν συντομία αναφέρω τους ομιλητές και τα θέματα που θα αναπτυχθούν στην Ημερίδα:

 

- Διαμαντής ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων: «Οι ταφικοί τύμβοι του Βορείου Έβρου».


- Ματθαίος ΚΟΥΤΣΟΥΜΑΝΗΣ, Αρχαιολόγος Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδόπης: «Η αρχαιολογική έρευνα στην Πλωτινόπολη και στον ταφικό τύμβο Θυρέας»


- Αθανάσιος ΓΟΥΡΙΔΗΣ, Δρ. Αρχαιολογίας-Πολ. Μηχανικός: «Ιστορική τοπογραφία του Βυζαντινού Διδυμοτείχου».


Μετά την ολοκλήρωση, όλων των παρουσιάσεων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να υποβάλλει ερωτήματα σχετικά με τα θέματα που αναπτύχθηκαν, στους ομιλητές.Εισαγωγή 1η


"Οι Τύμβοι αυτοί περικλείουν την Ιστορία της αρχαίας Θράκης" έγραφε ο Γάλλος αρχαιολόγος του 19ου αιώνα, Albert Dumont, αναφερόμενος στους τύμβους (τις τούμπες) της Θράκης.

 

Αυτή τη ρήση έθεσε σε εφαρμογή στην μακροχρόνια έρευνά του ο αρχαιολόγος κ.Διαμαντής Τριαντάφυλλος, ο οποίος είναι γνωστός στους περισσοτέρους ως ο αρχαιολόγος που ανέσκαψε τους περισσότερους ταφικούς τύμβους του Βορείου Έβρου.


Η ομιλία του δεν θα μπορούσε να έχει άλλο θέμα, εκτός από αυτό:

«Οι ταφικοί τύμβοι του Βορείου Έβρου».Εισαγωγή 2η


Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «Οι αρχαιολόγοι του Βορείου Έβρου», από το αρχαιολογικό έργο που έχουν επιτελέσει στην περιοχή μας. Ο κ.Διαμαντής Τριαντάφυλλος και ο κ.Ματθαίος Κουτσουμανής αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου μας, με ανασκαφές και ευρήματα πανελλήνιας εμβέλειας ή και πολύ περισσότερο.

 

Η ομιλία του κ. Ματθαίου Κουτσομανή έχει ως θέμα:

«Η αρχαιολογική έρευνα στην Πλωτινόπολη και στον ταφικό τύμβο Θυρέας».Εισαγωγή 3ηΠεράσαμε στην αρχαιολογική και ιστορική μας αναφορά, από την προϊστορική περίοδο στην κλασική και από εκεί στη ρωμαϊκή. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της Ιστορίας, φτάνουμε σε στην ιδιαίτερα σημαντική και ενδιαφέρουσα περίοδο για την περιοχή μας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων και στην καρδιά των γεγονότων. Αναφερόμαστε στην περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ή της Ρωμανίας.

 

Ο ομιλητής μας είναι ιδιαίτερα αγαπητός, είναι ένας από μας, κατάγεται από τα Βρυσικά Διδυμοτείχου, είναι ο πολιτικός Μηχανικός και Διδάκτωρ Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.Αθανάσιος Γουρίδης.

 

Θα μου επιτραπεί η έκφραση, πως για πολλούς από εμάς είναι «ο δάσκαλος», καθώς μέσα από τα βιβλία του διδαχθήκαμε την ιστορία του τόπου μας, που τόσο μας έλειψε από τα σχολικά μας βιβλία. Ο κ.Αθανάσιος Γουρίδης με προσφορά και συμβολή στην τοπική μας ιστορία, ανεκτίμητη.

 

Η αποψινή του κ.Αθανάσιου Γουρίδη ομιλία έχει ως θέμα:

«Ιστορική τοπογραφία του Βυζαντινού Διδυμοτείχου».Επίλογος


Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για την παρουσία σας. Το «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ» Πολιτιστικού Κέντρο του Δήμου Διδυμοτείχου και ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση», που είχαν την ευθύνη της διοργάνωσης της αποψινής ημερίδας, σας ευχαριστούμε από βάθος καρδίας για την παρουσία και συμμετοχή σας. Αποδείξαμε όλοι μαζί ότι ο Βόρειος Έβρος δίνει το παρόν και δηλώνει την ευαισθητοποίηση για τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα μνημεία και την ιστορία του.


(*) Παρουσιάστηκε κατά την Ημερίδα «Οι αρχαιολογικοί θησαυροί του Βορείου Έβρου» που πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο στις 27 Νοεμβρίου 2016.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ


Κατόπιν των τοποθετήσεων – ομιλιών των επιστημόνων που έλαβαν μέρος στην Ημερίδα και βεβαίως ακούγοντας τα ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό που πολλά από αυτά εξέφραζαν τον προβληματισμό, την ευαισθητοποίηση και τις ανησυχίες των πολιτών του Βορείου Έβρου, μπορούμε να σταχυολογήσουμε προτάσεις, αλλά και προβληματισμούς που προέκυψαν, ως εξής:


- Καθίσταται επιτακτική ανάγκη η επανέναρξη των ανασκαφικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Βορείου Έβρου και η χρηματοδότησή τους από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθόσον αναφερόμαστε για μια ευαίσθητη και παραμεθόρια περιοχή, η οποία όμως έχει επιδείξει σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα.


- Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην κατασκευή σκεπάστρων του ανασκαφικού χώρου Πλωτινόπολης Διδυμοτείχου και μουσειακού χώρου στον τύμβο Μ.Δοξιπάρας, ώστε να καταστούν επισκέψιμοι χώροι και πόλοι έλξης επισκεπτών.


- Ένταξη των Κάστρων Διδυμοτείχου και Πυθίου σε προγράμματα ανάδειξης Βυζαντινής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, με εργασίες ανασκαφής,αναπλήρωσης, προβολής και επισκεψιμότητας.


- Πλήρης λειτουργία του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τόσο στον επιστημονικό τομέα, όσο και στους τομείς συντηρητών – αρχαιοφυλάκων, γεγονός που θα αποτελέσει προϋπόθεση για τη μεταφορά ακόμη περισσοτέρων και σημαντικών ευρημάτων (όπως η χρυσή προτομή του Σεπτιμίου Σεβήρου κ.α.) για εμπλουτισμό της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου.


- Να γίνουν προσπάθειες για τη μη απομάκρυνση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Βορείου Έβρου από την περιοχή τους. Είναι κατανοητό από όλους ότι βάση μουσειολογικών μελετών προβλέπεται, ορισμένα αντικείμενα να εκτίθενται σε εκθέσεις άλλων περιοχών, αποτελώντας πολλές φορές τον συνδετήριο κρίκο των εκθέσεων, αλλά και μέσα προβολής της αρχαιολογικής σημασίας του τόπου που ανευρέθηκαν. Δεν είναι όμως θεμιτό και ιστορικά ορθό, τα σημαντικά ευρήματα των πόλεων, των οικισμών και των πάρα πολλών τύμβων του Βορείου Έβρου να μεταφερθούν σε άλλες θέσεις εκτός Βορείου Έβρου.


- Είναι δυνατόν να εξεταστούν μελέτες για κατασκευή μουσειακών χώρων, σε όλη την περιοχή του Βορίου Έβρου, ώστε να εκτεθούν τα ευρήματα αναλόγως ιστορικής περιόδου (π.χ. Προϊστορικά, Κλασικά, Ρωμαϊκά, Βυζαντινά, Μεταβυζαντινά).

 

- Προτείνεται η υιοθέτηση από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου της μορφής του νέου, όμορφου και θεοποιημένου Έβρου, όπως παρουσιάζεται στο ψηφιδωτό δάπεδο στην Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου στο θέμα «Ο Έβρος και η Πόλη».


- Ίδρυση Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα το Διδυμότειχο, την πόλη με τη σημαντικότερη ιστορική διαδρομή και με το πλήθος των μνημείων της συγκεκριμένης περιόδου.

 

- Λαμβάνοντας τα μνημεία και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής ως μοχλό και με γνώμονα και την ανάπτυξη της ευαίσθητης περιοχής του Βορίου Έβρου, θα πρέπει να αποκατασταθεί η πρόσβαση και η επισκεψιμότητα σε αυτά, ώστε κάποια στιγμή να μπορούμε να μιλήσουμε για τον «Ιστορικό Γύρο του Βορείου Έβρου» που θα μπορούν να ακολουθούν οι επισκεπτόμενοι την περιοχή μας. Τον «Ιστορικό Γύρο» μπορούμε να ξεκινήσουμε πιλοτικά με επισκέψεις των σχολείων της Θράκης και κατόπιν να επεκταθούμε και σε μαθητές από άλλες περιοχές ή γειτονικές χώρες.


- Τέλος, οι πολίτες του Βορείου Έβρου δήλωσαν την ευαισθητοποίησή τους στην ιστορική ανάδειξη και ανάπτυξη του τόπου τους και αναγνωρίζουν ότι σε μια τέτοια προσπάθεια δεν χωρούν στεγανά, μικροπολιτικές και τοπικισμοί! Μόνο ενωμένοι όλοι μαζί μπορούν να αξιώσουν το δικαίωμα στην ιστορία της ενιαίας περιοχής του Βορείου Έβρου.

Διαβάστηκε 1576 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 13:06
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(21 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter