Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΤο Σουφλί σε απόγνωση
07
Φεβρουαρίου

Σε μία απέραντη λιμνοθάλασσα έχει μετατραπεί κάθε παραποτάμια περιοχή του Έβρου, μετά από τις νέες πλημμύρες που από τις αρχές της εβδομάδας ταλαιπωρούν κατοίκους και φορείς στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του νομού.

Το ποτάμι απείλησε χθες την ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου, αλλά και την Ορεστιάδα, ενώ από σήμερα τα προβλήματα αναμένεται να μετατοπιστούν νοτιότερα.

Η κατάσταση που περιγράφουν όσοι ζουν από κοντά, όλες αυτές τις ημέρες, τον υδάτινο εφιάλτη συνοψίζεται στις λέξεις «χάος, καταστροφή, απόγνωση». Η νύχτα της Τετάρτης ήταν δύσκολη για τους κατοίκους των παραποτάμιων περιοχών του Σουφλίου, αφού βρίσκονταν επί ποδός για την περίπτωση εκκένωσης οικισμών. Τα αναχώματα δεν άντεξαν στο Σουφλί και τα Λαγυνά, όπου χθες το μεσημέρι είχαν επικεντρωθεί τα συνεργεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου και του δήμου Σουφλίου. «Δίνουμε μάχη στην περιοχή των Λαγυνών, αφού το χωριό βρίσκεται υπό απειλή. Πραγματοποιούμε εργασίες υποστήριξης των αναχωμάτων, όπως και στην περιοχή του Σουφλίου, αφού και εκεί η κατάσταση είναι κρίσιμη», δήλωση στη ΓΝΩΜΗ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Όπως ανέφερε, η πληροφόρηση από τη Βουλγαρία είναι ότι δεν υπάρχουν άμεσα άλλοι όγκοι νερού, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς τα νερά κατεβαίνουν προς τον Πόρο.
Δύσκολη ήταν η κατάσταση και στην περιοχή του βορείου Έβρου, αφού έσπασε το ανάχωμα στο Φυλάκιο, με αποτέλεσμα να κλείσει η γέφυρα της Ελιάς. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, ο δρόμος από Φυλάκιο προς Ελιά είναι άκρως επικίνδυνος και δεν θα πρέπει κανείς κάτοικος να παραβιάζει την απαγόρευση διέλευσης.
Εντωμεταξύ, χθες το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος στον κάθετο άξονα του Έβρου στο ύψος των Καστανεών και ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Εν αναμονή του υπουργού (;)
Εντωμεταξύ, την Τετάρτη δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια απόφαση του ΤΕΕ για μετάβαση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης από χθες Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου έως και σήμερα Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του νομού Έβρου, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Ωστόσο, ως χθες το απόγευμα δεν υπήρχε κάποια σχετική πληροφόρηση για την άφιξη ή όχι του υπουργού.

Μονοπώλησε το ΔΣ Ορεστιάδας το θέμα των πλημμυρών
Με το θέμα των πλημμυρών ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με το e-vertigo.gr, για περισσότερο από μία ώρα ο δήμαρχος, οι επικεφαλής των παρατάξεων και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι κατέθεσαν διαπιστώσεις και παρατηρήσεις επί της πλημμυρικής κρίσης, η οποία, σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που επικαλέστηκε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ κρισιμότητας.
“Οι ποσότητες ήταν εξωπραγματικές. Με την εκτίμηση και την ανάλυση που έχει γίνει, και με τη διασταύρωση των στοιχείων, η ροή των υδάτων ήταν της τάξης των 2.500 κυβικών/sec., όταν οι προηγούμενες μέγιστες τιμές που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 100 χρόνια ήταν στα 1.700 κυβικά/sec”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μαυρίδης.
Ο ίδιος διαπίστωσε απογοητευμένος ότι, ενώ το φαινόμενο των πλημμυρών επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο, τα έργα υποδομής παραμένουν ελλιπή. Αναγνώρισε την ψηχραιμία και τη συνεργασία των κατοίκων σε όλους τους οικισμούς που απειλήθηκαν από τα νερά, αλλά και τη συμβολή του στρατού, της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και της περιφέρειας. Παραδέχτηκε, τέλος, ότι “οι παρεμβάσεις, όταν εξελίσσεται το φαινόμενο, δεν μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, αφού περιορίζουν ελάχιστα τα προβλήματα και εκτονώνουν την κατάσταση μόνο κατά τόπους”. Καταλήγοντας, εκτίμησε ότι “το θέμα των πλημμυρών για φέτος δεν έχει τελειώσει, αφού και οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι, με το έδαφος επιβαρυμένο και τις λεκάνες εκτόνωσης γεμάτες”.
Περισσότερη συνεργασία ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας , Βαγγέλης Μαρασλής, ο οποίος αμφισβήτησε ότι η εν εξελίξει πλημμυρική κρίση είναι η χειρότερη όλων των εποχών, αφού, όπως υποστήριξε, η κρίση του 2006 ήταν εντονότερη. Ο ίδιος, επικαλούμενος και την εμπειρία του στη διαχείριση πλημμυρών, άσκησε κριτική σε συγκεκριμένους τεχνικούς χειρισμούς της δημοτικής αρχής αλλά και σε κάποιες αποφάσεις που, όπως εκτίμησε, προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους της Βύσσας. Ζήτησε, τέλος, εσπευσμένες παρεμβάσεις στα σημεία που τα αναχώματα έχουν “τραυματιστεί”.
Ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο και συγκεκριμένες μελέτες, βάσει των οποίων θα αντιμετωπίζονται οι πλημμυρικές κρίσεις σε κάθε οικισμό, “ώστε να αποφεύγεται ο...σουρεαλισμός που προκαλείται από πανικό”, ζήτησε ο κ. Παντσίδης. Ο ίδιος ζήτησε και καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, ειδικά για τις περιπτώσεις αποκλεισμού τμημάτων του οδικού δικτύου.
Για την αναγκαιότητα κατασκευής σοβαρών έργων υποδομής, μίλησε η κα. Γκουγκουσκίδου, ζητώντας ενημέρωση από τον δήμαρχο για το σχεδιασμό που υπάρχει ανά οικισμό και χωριό. Εξέφρασε, τέλος, το παράπονό της για την μη πρόσκληση των επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου στη συνάντηση του κ. Μαυρίδη με τον περιφερειάρχη.
Με τη διαπίστωση ότι η όποια αντιπλημμυρική θωράκιση υπάρχει στην περιοχή, είναι ό,τι απέμεινε από τα έργα που είχαν γίνει από την εποχή του...”παππού Καραμανλή”, ο κ. Γκατζίδης τόνισε τις σοβαρότατες ελλείψεις που υπάρχουν ακόμα και σε έργα συντήρησης των αναχωμάτων αλλά και καθαρισμού της κοίτης του ποταμού. “Δεν μπορούμε να κρύβουμε πίσω από τις μεγάλες ποσότητες νερού και τις εξαιρετικά υψηλές ταχύτητές του τις αδυναμίες του κράτους να αντιμετωπίσει σοβαρά το πρόβλημα”, είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τόνισε τις τεράστιες καταστροφές που έχουν γίνει εξαιτίας των πλημμυρών σε καλλιέργειες σιτηρών, σπαραγγιού και σκόρδου, αλλά και σε αντλιοστάσια και άλλες αγροτικές υποδομές.

gnomionline.gr

 

Διαβάστηκε 659 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Φεβρουαρίου 2015 08:29
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter