Εκτύπωση αυτής της σελίδας
10
Οκτωβρίου

Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής στους 300 Εβρίτες που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ) διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για τους 300 Εβρίτες, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πατρίδας, παρουσιάστηκαν στον Ελληνικό Στρατό τις πρώτες μέρες του Απριλίου του 1941,

μεταφέρθηκαν μαζί με άλλα τμήματα στρατού στην Κρήτη, πολέμησαν στη πρώτη γραμμή της Μάχης κατά των Γερμανών, αιχμαλωτίστηκαν, εργάστηκαν σε καταναγκαστικά έργα και μετά από ένα χρόνο όσοι επέζησαν επέστρεψαν στον Έβρο...

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ορεστιάδα το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 18:30 στο Πολύκεντρο του Δήμου Ορεστιάδας και στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 11:30 στο Νομαρχείο Έβρου.

Θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου "Η Μάχη της Κρήτης" του Χρήστου Ρουσσόπουλου, ενός εκ των τριακοσίων Εβριτών από το Ν. Χειμώνιο, ο οποίος κρατούσε λεπτομερές ημερολόγιο από τις μέρες του πολέμου.

Τις εκδηλώσεις θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Σταύρος Παπαθανάκης στην Ορεστιάδα και Δημήτρης Κολιός στην Αλεξανδρούπολη.

Ιστορική αναδρομή θα γίνει από την κ. Μαίρη Τζιβελέκη, εγγονή φονευθέντος Εβρίτη, την κ. Ελένη Θεοδωρακοπούλου, κόρη του συγγραφέα, την κ. Κλαίρη Μητσοτάκη συγγραφέα και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ, τον κ. Κωνσταντίνο Μαμαλάκη, σύμβουλο σε θέματα νεότερης ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, τον κ. Σαράντη Σαραντίδη εκπαιδευτικό και ηθοποιό του «ΔΙΟΝΥΣΟΥ» (Ορεστιάδα), τις φιλολόγους κ. Ελένη Μπρίτσου (Αλεξ/πολη) και την κ. Θεοδώρα Λιολιοσίδου (Ορεστιάδα).

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους, ο Σύλλογος Νεολαίας Ορεστιάδας «ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ» στην Ορεστιάδα και ο Σύλλογος Κρητών Νομού Έβρου «Ο ΜΙΝΩΑΣ» στην Αλεξανδρούπολη.

 

evros24.gr

Διαβάστηκε 705 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 08:01
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Τελευταία άρθρα από τον/την zwh