Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΤούρκοι, Βούλγαροι και Ρώσοι οι καταναλωτές της Αλεξανδρούπολη
16
Ιανουαρίου

Τούρκοι, Βούλγαροι και Ρώσοι οι καταναλωτές της Αλεξανδρούπολη Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει το τελευταίο τετράμηνο και δη το τελευταίο δίμηνο του 2013 το εμπόριο στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε ο εμπορικός σύλλογος Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο λήξης  της εορταστικής περιόδου έτους 2013.Όσον αφορά την ταυτότητα της έρευνας, η έρευνα διεξήχθη με στρωματοποιημένη δειγματοληψία σε δείγμα 200 ιδιοκτητών εμπορικών επιχειρήσεων από το μητρώο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης (δειγματοληπτικό πλαίσιο) καλύπτοντας όλο το γεωγραφικό εύρος της Αλεξανδρούπολης, εντός των καταστημάτων, με δομημένο ερωτηματολόγιο, και χρόνο διεξαγωγής από 07 έως 10 Ιανουαρίου 2014. Τα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν για μία ακόμη φορά την αδήαριτη ανάγκη δημιουργίας αστικών υποδομών για περεταίρω αξιοποίηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή και την σύνδεση του εμπορίου με την τουρισμό επ’ ωφελεία τόσο της τοπικής οικονομίας όσο και της ίδιας της κοινωνίας. Επιπρόσθετα, είναι εμφανές ότι η άνοδος του τοπικού εμπορίου τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους δεν ήταν ικανή να διορθώσει την χείριστη εικόνα της τοπικής οικονομίας κατά το 2013 και να συγκρατήσει την γενικότερη πτώση του ετήσιου τζίρου, ενώ οι επιβαρύνσεις και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν εντός του 2014 οι έμποροι της Αλεξανδρούπολης – με κύρια προβλήματα την υπερφορολόγηση και την αδυναμία εξασφάλισης χρηματοδότησης και ρευστότητας- αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία και επιβίωση τους.

Σύμφωνα με την έρευνα προκύπτει ότι στο σύνολο του εμπορίου η επισκεψιμότητα τον περασμένο Δεκέμβριο συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2012 υπήρξε καλύτερη σε ποσοστό 27,28%, καμία μεταβολή δήλωσε το 38,96%, ενώ χειρότερη καταγράφηκε στο 33,77%.  Όσον αφορά τον τζίρο του Δεκεμβρίου 2013 συγκριτικά με τον Νοέμβριο προκύπτει ότι ήταν βελτιωμένος (καλύτερα) για το 52,60% με μία μέση αύξηση της τάξεως του +24,83%, σταθερός, χωρίς καμία μεταβολή παρέμεινε για το 16,23% ενώ το 31,17% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν χειρότερος με μία μέση μείωση -20,61%. Την στιγμή που το τοπικό εμπόριο, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τετραμήνου του 2013  ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και αναζητά περιθώρια προσαρμογής στις νέες συνθήκες εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας και ύφεσης, παρουσιάζονται εμπόδια σε εξωγενείς παράγοντες που δυσχεραίνουν όχι μόνον την λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων αλλά την ίδια την επιβίωση τους. Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, προσδιορίζονται κατά σειρά σημαντικότητας τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένας μικρομεσαίος έμπορος κατά το 2014. Ως το σημαντικότερο ζήτημα μίας εμπορικής επιχείρησης για το τρέχον έτος επιλέγεται η φορολογία ενώ ως δεύτερο η ρευστότητα και η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Ακολουθεί το θέμα του ΟΑΕΕ και των ασφαλιστικών εισφορών ενώ ως τέταρτο ζήτημα καταγράφεται το παρεμπόριο.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Παράλληλα με τις βασικές ερωτήσεις οι συμμετέχοντες στην έρευνα της κατηγορίας του Κέντρου, δηλαδή της παραδοσιακής αγοράς της Αλεξανδρούπολης, κλήθηκαν να δώσουν στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις σε αλλοδαπούς καταναλωτές, ώστε να αποτυπωθεί με αριθμούς - ελεγχθεί η εικόνα που παρουσιάζει το εμπορικό κέντρο και να προσδιοριστεί το οικονομικό αποτύπωμα της παρουσίας των τουριστών στην περιοχή. Όπως προκύπτει λοιπόν από τις απαντήσεις σχεδόν 8 στους 10 (79,22%) πραγματοποίησαν πωλήσεις σε αλλοδαπούς καταναλωτές – τουρίστες την στιγμή που τον Νοέμβριο, για την ίδια ερώτηση η θετική απάντηση αντιστοιχούσε μόλις στο 11,43% (1 στους 10).

Η μέση συνεισφορά δε των τουριστών στον ετήσιο τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης ανέρχεται στο 5,49%, ενώ ο δείκτης αναλογίας πωλήσεων σε τουρίστες ανά συνολικές πωλήσεις παρουσιάζεται αυξημένος κατά 1,88 μονάδες συγκριτικά με τον Νοέμβριο. Επιπρόσθετα, σημαντικό εύρημα αποτελεί το στοιχείο της προέλευσης των παραπάνω τουριστών [που μπαίνουν στα καταστήματα της πόλης. Έτσι το μείγμα των τουριστών-καταναλωτών αποτελείται κατά 41.61% από Τούρκους πολίτες, 29.20% από Βούλγαρους, 23.36% από Ρώσους, μόλις 3.65% από Ρουμάνους, ενώ 2.19% από Γερμανούς και Αλβανούς υπηκόους.

xronos.gr

 

Διαβάστηκε 678 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 13:10
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter