Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΘα κλείσουν τα ειρηνοδικεία Διδυμοτείχου και Σουφλίου;
01
Αυγούστου

Θα κλείσουν τα ειρηνοδικεία Διδυμοτείχου και Σουφλίου; Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Θα κλείσουν τα ειρηνοδικεία Διδυμοτείχου και Σουφλίου;Καθώς φαίνεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσανατολίζεται στην συγχώνευση ή και κατάργηση ειρηνοδικείων ανά την χώρα .

Το κριτήριο για την επιλογή των συγχωνεύσεων ή των καταργήσεων είναι ο μικρός αριθμός των υποθέσεων και των εκδόσεων αποφάσεων. Καθώς φαίνεται στο στόχαστρο του υπουργείου έχουν μπει τα ειρηνοδικεία του Διδυμοτείχου και του Σουφλίου, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, ο οποίος και απέστειλε Επιστολή-Διαμαρτυρία στον Υπουργός Δικαιοσύνης.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης του Ειρηνοδικείου Διδυμοτείχου. 

Κύριε Υπουργέ,  

Με λύπη και έκπληξη πληροφορούμαστε ότι δρομολογείται το κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Διδυμοτείχου! Είναι απορίας άξιο από την μία να επιδιώκεται, με τις πρόσφατες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και από την άλλη να κλείνουν Ειρηνοδικεία περιφερειών με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων, όπως του Διδυμοτείχου, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνονται τα πινάκια των εναπομεινάντων Ειρηνοδικείων. Επιπροσθέτως με την αύξηση της αρμοδιότητας των εν λόγω δικαστηρίων λόγω ποσού και με την ανάθεση σε αυτά της εκδίκασης των αιτήσεων κατά τα οριζόμενα στον Ν.3869/2010 (ρυθμίσεις οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων)  έχει μεταφερθεί ένας τεράστιος όγκος υποθέσεων στην αρμοδιότητα τους. Να σημειωθεί δε ότι ακόμα και με τα τωρινά δεδομένα παρατηρείται καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των υποθέσεων του Ειρηνοδικείου Ορεστιάδας λόγω έλλειψης υπαλλήλων. Οι αιτήσεις που κατατίθενται στη γραμματεία του προσδιορίζονται για εκδίκαση μετά από έξι μήνες χρόνος αναμονής που θα αυξηθεί δραματικά  όταν προστεθούν και οι υποθέσεις του Ειρηνοδικείου Διδυμοτείχου. Με την κατάργηση του εν λόγω δικαστηρίου καταργείται το Ειρηνοδικείο μιας ιδιαίτερα πληγείσας από την οικονομική κρίση  περιοχής πληθυσμού, όπως προαναφέρθηκε, άνω των 25.000 κατοίκων οι πολίτες της οποίας είναι στα όρια των οικονομικών αντοχών τους. Είναι λοιπόν προφανές ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση ότι το Ειρηνοδικείο Διδυμοτείχου διεκπεραιώνει μικρό αριθμό υποθέσεων από την στιγμή που δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη τα νέα δεδομένα που προκύπτουν τόσο από τις  παραπάνω αναφερόμενες αλλαγές του Κ.Πολ.Δ όσο και από την  αναμενόμενη αύξηση αιτήσεων για υποθέσεις ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων στην ειρηνοδικειακή περιφέρεια Διδυμοτείχου. 

Από τα παραπάνω, κύριε Υπουργέ, καθίσταται σε εμάς φανερό ότι η περιοχή μας για άλλη μία φορά θυσιάζεται ως Ιφιγένεια στο βωμό επικοινωνιακών εντυπώσεων. Με κάθε σεβασμό προς τις άλλες πόλεις της περιφέρειας που και αυτές υποβαθμίζονται στο όνομα της ευημερίας των αριθμών, σας εφιστούμε την προσοχή σε όσα αυτονόητα θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη όταν πρόκειται για την περιοχή μας:

Κύριε Υπουργέ, εμείς στο Βόρειο Έβρο δεν είμαστε απλοί πολίτες, είμαστε πολίτες – ακρίτες. Στα χωράφια μας υπάρχουν οχυρωματικά έργα του Ελληνικού Στρατού! Η ύπαιθρός μας είναι σημαδεμένη με ναρκοπέδια, αμυντικές τάφρους και ηλεκτροφόρους φράχτες. Σε εποχή ραγδαίων ανακατατάξεων στην διεθνή σκηνή και έξαρσης του ισλαμικού φονταμενταλισμού, ΕΊΜΑΣΤΕ Η ΠΡΏΤΗ ΓΡΑΜΜΉ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Επιμένουμε όμως να αγωνιζόμαστε, έστω και με άθλιο οδικό δίκτυο, χωρίς ουσιαστική σιδηροδρομική σύνδεση και ένα υποβαθμισμένο κατ’ όνομα νοσοκομείο χωρίς υλικά περίθαλψης ασθενών και προσωπικό! Η αποστέρηση της περιοχής και από την παρουσία του φυσικού δικαστή δίνει την χαριστική βολή στις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης του Διδυμοτείχου. Δημιουργεί  άλλο ένα σοβαρό μειονέκτημα σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν ή να συνεχίσουν να διαβιούν στην πόλη, καθώς αυξάνεται σημαντικά το κόστος απονομής δικαιοσύνης με την υποχρεωτική μετακίνηση των πολιτών από την περιφέρεια του Διδυμοτείχου στην πόλη της Ορεστιάδας για την εκδίκαση των υποθέσεων τους, διαδικασία που μπορεί να επαναληφθεί πάνω από δύο φορές ανάλογα με την πορεία της υπόθεσης. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η απόσταση αυτή για ορισμένες περιοχές της περιφέρειας Διδυμοτείχου ξεπερνά τα 40 χλμ. σε ένα κακό οδικό δίκτυο χωρίς επαρκή μέσα μαζικής μεταφοράς και με ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα, που πολλές φορές καθιστούν αδύνατη λόγω παγετού, ψύχους, ομίχλης και πλημμυρών την μετακίνηση των πολιτών.

Ο «Έβρος», κύριε Υπουργέ, γνωστός στους λιγότερο ευνοημένους από εσάς από την στρατιωτική τους θητεία , κατοικείται από περήφανους ανθρώπους που έχουν μάθει να αγωνίζονται τον αγώνα της τιμής χωρίς τυμπανοκρουσίες για την δημιουργία εντυπώσεων  lifestyle. Μην εκλαμβάνετε την  περηφάνια μας ως αδυναμία.

Αν θέλετε ανάπτυξη, αύξηση εσόδων για το δημόσιο και ευημερία κινηθείτε προς άλλη κατεύθυνση. Φροντίστε για την ανάσχεση των καραβανιών των καταναλωτών που καθημερινά γεμίζουν τα μαγαζιά της γειτονικής βουλγαρικής και τουρκικής πόλης καθώς οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και στις δύο χώρες καθιστούν τον ανταγωνισμό των ελλήνων ελεύθερων επαγγελματιών πρακτικά αδύνατο και τους καταδικάζουν στον μαρασμό και τέλος την μετανάστευση που κινείται πλέον σε ρυθμούς της δεκαετίας του ‘60.  Η αύξηση της κατανάλωσης είναι η λύση. Η ολοκλήρωση, επίσης, των έργων υποδομής (οδικοί άξονες, αντιπλημμυρικά έργα) που έχουν βαλτώσει θύματα της αδιαφορίας των υπευθύνων. Η στελέχωση του Νοσοκομείου με προσωπικό, η αύξηση του αστυνομικού προσωπικού με μεταθέσεις, και όχι δίμηνες αποσπάσεις, για την φύλαξη των συνόρων από τα κύματα λαθρομεταναστών, η τόνωση της αγροτικής οικονομίας.

Αυτά να προτείνετε κύριε Υπουργέ και εμείς, σύσσωμη η κοινωνία του Βορείου Έβρου αρωγοί σας.  Τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια από τα 5.000 ευρώ που θα εξοικονομήσει εν τέλει το Δημόσιο από το κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Διδυμοτείχου και ενδεχομένως και άλλων υπηρεσιών που δρομολογείται να ακολουθήσουν στην περιοχή του Βορείου Έβρου. Οι πολίτες του Διδυμοτείχου και της Ορεστιάδας είμαστε στη βορειότερη εσχατιά της πατρίδας, 120 χλμ από την Αλεξανδρούπολη, 900 από την Αθήνα, χωρίς βιομηχανική ζώνη, με μόνη την αγροτική οικονομία να στηρίζει την περιοχή μας και οκτώ μήνες χειμώνα. Έχουμε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές από την κατεξοχήν τουριστική νησιωτική Ελλάδα (π.χ Δωδεκάνησα) και τις γειτονικές χώρες αλλά εξακολουθούμε να παράγουμε έργο και να προσφέρουμε στον κοινό αγώνα της πατρίδας πολλές φορές και πέρα των δυνατοτήτων μας. 
Μην μας τιμωρείτε επειδή αγαπάμε τον τόπο μας. 

Ορεστιάδα, 31-07-2012 

Εκ του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας

Διαβάστηκε 1092 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2012 16:48
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter