Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΙερό του Απόλλωνα στην Ζώνη.Δίγλωσση επιγραφή ερμηνεύει την Θρακιώτικη διάλεκτο
23
Μαΐου

Ιερό του Απόλλωνα στην Ζώνη.Δίγλωσση επιγραφή ερμηνεύει την Θρακιώτικη διάλεκτο Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Ιερό του Απόλλωνα στην Ζώνη.Δίγλωσση επιγραφή ερμηνεύει την Θρακιώτικη διάλεκτοΗ κ. κ. Τζένη Τσατσοπούλου, αρχαιολόγος της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, κατά την συνάντησή της με την Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου-Μαυρανεζούλη μεταξύ άλλων τόνισε.

Για τον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης-που παλαιότερα εθεωρείτο ότι είναι η Μεσημβρία-ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει δώσει εξαιρετικά ευρήματα και σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του τόπου.Στον αρχαιολογικό χώρο έχει βρεθεί, μεταξύ άλλων, ένα μεγάλο ιερό του Απόλλωνα, που θεωρείται από τα σημαντικότερα ευρήματα των τελευταίων χρόνων.

 

«Η ταύτιση του Ιερού τεκμηριώνεται από την αναγραφή του ονόματος του θεού σε έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό – περίπου 300 - θραυσμάτων ενεπίγραφης κεραμικής. Τα ενεπίγραφα αυτά όστρακα έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί μαζί με 5 λίθινες επιγραφές – η μια εκ των οποίων είναι δίγλωσση – μας έδωσαν τα πρώτα ερμηνεύσιμα στοιχεία για την γλώσσα των Θρακών στην περιοχή αυτή. Χαραγμένες με ελληνικούς χαρακτήρες, αλλά ακατανόητες στην αρχή, αποδείχθηκε ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση θρακικών επιγραφών που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και μας επέτρεψαν για πρώτη φορά να προσεγγίσουμε μια διαπιστωμένη πλέον τοπική θρακική διάλεκτο. Η γλώσσα αυτή αποδείχτηκε ότι είναι συγγενής με την ελληνική γλώσσα και αυτό το γεγονός, πέρα από το ότι διαπιστώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της γλωσσολογίας, έχει ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της Θράκης» είπε η κ. Τσατσοπούλου και πρόσθεσε:

«Παράλληλα, αξιοποιώντας ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '80 όλα τα κοινοτικά προγράμματα, έγινε σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου με δυνατότητα εξυπηρέτησης και ατόμων με αναπηρίες. Ειδικά σχεδιασμένες διαδρομές, που επιτρέπουν την άνετη κίνηση ατόμων με κινητικές δυσκολίες αλλά και προβλήματα όρασης, διατρέχουν όλο το χώρο. Πληροφοριακές πινακίδες με κείμενα, σχέδια και αναπαραστάσεις ενημερώνουν τον επισκέπτη για την ιστορία της περιοχής, αλλά και τα σημαντικότερα σημεία της αρχαίας πόλης. Ενημερωτικό υλικό και μαζί δύο αρχαιολογικοί οδηγοί, αλλά και αντίγραφα ευρημάτων από τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη διατίθενται στους επισκέπτες από το φυλάκιο – εκδοτήριο εισιτηρίων – πωλητήριο, το οποίο διαθέτει επίσης και χώρους εξυπηρέτησης για ΑμεΑ.»

Διαβάστηκε 1089 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012 18:30
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter