Εκτύπωση αυτής της σελίδας
13
Μαρτίου

Κίνημα του οβελία» από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

«Κίνημα του οβελία», έπειτα από αυτό της πατάτας, στήνεται στον Έβρο με πρωτοβουλία κτηνοτρόφων στα βόρεια του ακριτικού νομού, οι οποίοι σκοπεύουν να διαθέσουν απευθείας στην πασχαλινή αγορά περίπου 4.000 ντόπια σφάγια σε τιμή που θα κυμαίνεται από 7 έως 8 ευρώ το κιλό, έναντι 12 έως 13 που θα πωλούνται στα κρεοπωλεία.

Τα ζώα -κατά 90% αρνιά και 10% κατσίκια- θα μεταφερθούν από τους ίδιους τους παραγωγούς στα νόμιμα σφαγεία, θα περάσουν από τον επίσημο υγειονομικό έλεγχο, θα φυλαχθούν σε ψυγεία και θα διανεμηθούν με φορτηγά ψυγεία -χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρων- σε δήμους, φορείς και ομάδες πολιτών που θα τα παραγγείλουν για τους δημότες ή τα μέλη τους.

Σύμφωνα με το «Έθνος», το σχέδιο προωθεί μια ομάδα κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής της Ορεστιάδας, οι οποίοι συνέστησαν τον πρώτο πανελλαδικά κτηνοτροφικό συνεταιρισμό, βάσει του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς.

Η συνεταιριστική τους οργάνωση είναι αυτή που τους δίνει τη δυνατότητα να διαθέσουν νόμιμα το προϊόν τους χωρίς μεσάζοντες, εκδίδοντας τα σχετικά τιμολόγια, ώστε να φορολογηθεί η συναλλαγή.

Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στην Ορεστιάδα η γενική συνέλευση του συνεταιρισμού, με την επωνυμία «Αμνός Θρακών», που αριθμεί σήμερα 85 μέλη σε όλο τον Νομό Έβρου, με συνολική δυναμικότητα περίπου 20.000 ζώα.

Σε αυτή θα γίνει καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου και αρχειοθέτηση των παραγγελιών που έχουν ήδη συλλεχθεί, ενώ θα αναζητηθούν οι κατάλληλες λύσεις σε θέματα όπως η συνεργασία με μεταφορικές εταιρείες που διαθέτουν φορτηγά-ψυγεία αλλά και η τιμολόγηση.

«Αυτή μπορεί να γίνει είτε μέσω του συνεταιρισμού είτε μέσω όσων συναδέλφων διαθέτουν βιβλία εσόδων-εξόδων. Θα βρούμε την κατάλληλη φόρμουλα» τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χρ. Παρασχούδης.

Αντίστοιχη κίνηση «κυοφορείται» και στη Ροδόπη, με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων του νομού και γενικό γραμματέα της πανελλήνιας ομοσπονδίας, Μαργαρίτη Θεολόγου, να προτείνει τη συνδρομή των δημοτικών Αρχών για τη διάθεση αμνοεριφίων μέσα από τα δημοτικά σφαγεία.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, μπορούν να διατεθούν αμνοερίφια στην τιμή των 6,5-7 ευρώ/κιλό.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος /zougla.gr/

Διαβάστηκε 564 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 16:15
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
kxu

Τελευταία άρθρα από τον/την kxu