Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ  ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ , κείμενο του «ΔιδυμοΚαστροΠολίτη» Η ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ , κείμενο του «ΔιδυμοΚαστροΠολίτη»
13
Ιουλίου

Η ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ , κείμενο του «ΔιδυμοΚαστροΠολίτη»

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

 

Όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι η κατάσταση αβεβαιότητας και τα προβλήματα λειτουργίας της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, κρατούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι αυτά που απαξιώνουν την υπόστασή της, καθόσον διαιωνίζουν και επιτείνουν το αίσθημα της ανασφάλειας των φοιτητών και των γονέων τους όπως και το αίσθημα της αδικίας των κατοίκων της περιοχής Διδυμοτείχου σε αντίθεση με τις άλλες 4 πόλεις της Θράκης που απολαμβάνουν τα προνόμια μιας πόλης έδρας του ΔΠΘ χωρίς προβλήματα εδώ και πολλά χρόνια.

 

Προς άρση της αρνητικής αυτής κατάστασης, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) (διάδοχο σχήμα της ΑΔΙΠ) θα εκπληρώσει ως Ανεξάρτητη Αρχή στο ακέραιο το καθήκον της και θα συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «Η ακριτική Θράκη μπορεί και πρέπει να θωρακιστεί μέσα από την ολοκλήρωση και ενίσχυση του ΔΠΘ που αποτελεί την πνευματική και δημογραφική θωράκιση της Θράκης.», δίνοντας ένα οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα της πολύπαθης Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου.

 

Έτσι, όπως αναμένεται εντός του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί στο Διδυμότειχο η προαναγγελθείσα επίσκεψη του Υφυπουργού Παιδείας κ. Βασιλείου Διγαλάκη, αρμόδιου για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, προκειμένου να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς και δια ζώσης τα σοβαρά υφιστάμενα προβλήματα της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, με στόχο την οριστική επίλυσή τους μέσω κυβερνητικών αποφάσεων, που θα βάλουν ένα τέλος στην εκκρεμότητα των προβλημάτων που την ταλανίζουν και παραμένουν άλυτα από της συστάσεώς της, εδώ και 13 συναπτά έτη.

 

Η επίλυση αυτή θα προέλθει μέσω της μετεξέλιξης και μετονομασίας όλων των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.) των πρώην ΤΕΙ σε αντίστοιχες Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.ΕΦ.Ε.Υ.Π.) στα ΑΕΙ, όπου βεβιασμένα και χωρίς σχέδιο, «ατάκτως» εντάχθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση στις αρχές του 2019.

 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ένταξη όλων των υφιστάμενων Τμημάτων των Σ.Ε.Υ.Π. των πρώην ΤΕΙ στις μετεξελισσόμενες Σ.ΕΦ.Ε.Υ.Π. των ΑΕΙ καθόσον η έως τώρα υπαγωγή αυτών των Τμημάτων στις Σχολές Επιστημών Υγείας (Σ.Ε.Υ.) είναι μια απολύτως λανθασμένη οργανική, διοικητική υπαγωγή, εξαιτίας του ότι πρόκειται για Εφαρμοσμένες Επιστήμες Υγείας και Πρόνοιας και όχι για Επιστήμες Υγείας.

 

Σε εφαρμογή όλων αυτών, θα επανέλθει από Παράρτημα σε Τμήμα Νοσηλευτικής και μέσω της υπαγωγής του στην Σ.ΕΦ.Ε.Υ.Π. με έδρα το Διδυμότειχο, πρώτιστα θα απενταχθεί από το μακρινό ΔΙ.ΠΑ.Ε. (Θεσσαλονίκη) και παράλληλα θα ενταχθεί υποχρεωτικά στο ΔΠΘ όπου ανήκει και είναι ο φυσικός, γεωγραφικός και ακαδημαϊκός του χώρος, ενώ θα καταστήσει αυτοδικαίως το Διδυμότειχο την 5η έδρα του ΔΠΘ. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η επέκταση του ΔΠΘ, όπως οφείλει και υποχρεούται και στο Διδυμότειχο, αναγνωρίζοντας έτσι εμπράκτως την ξεχωριστή προσφορά της πόλης στο ιστορικό γίγνεσθαι της Θράκης ανά τους αιώνες.

 

Όλα αυτά δεν θέλουν να τα αντιληφθούν ορισμένοι που δεν τους συμφέρει αυτή η εξέλιξη, επικαλούμενοι ανυπόστατα επιχειρήματα για την υποστήριξη των θέσεων τους και διαδίδουν δήθεν ότι η Νοσηλευτική Διδυμοτείχου θα «μετακομίσει», εκφράζοντας έτσι όμως μόνο ευσεβείς πόθους. Γιατί αυτό δεν μπορεί να ισχύσει ούτε σαν όνειρο θερινής νυκτός και ούτε θα συμβεί ποτέ. Ας συμβιβαστούν υποχρεωτικά με την νομιμότητα και το δίκαιο, ότι η Νοσηλευτική ως Τμήμα της Σ.Ε.Υ.Π. του πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως Τμήμα πλέον της Σ.ΕΦ.Ε.Υ.Π., δηλ. όπως θα μετεξελιχθεί η τωρινή Σ.Ε.Υ.Π. με έδρα υποχρεωτικά στο Διδυμότειχο, πρωτίστως για τους γνωστούς επιβαλλόμενους εθνικούς λόγους, ενώ παράλληλα θα ενταχθεί στο ΔΠΘ, αποτελώντας με τον τρόπο αυτό την 5η Έδρα του, την 9η Σχολή του και το 21ο Τμήμα του.

 

Άλλωστε, εγγύηση της υλοποίησης όλων αυτών αποτελούν κατεξοχήν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, «Σύντομα θα επισκεφτώ την Θράκη. Θα πάω και Έβρο και ξέρετε πόσο με ενδιαφέρουν τα σύνορα. Είμαι ενήμερος επί όλων των θεμάτων και θα κάνουμε αυτό που πρέπει.», κατά την συνάντησή του στις 26 Ιουνίου 2020 στο Μέγαρο Μαξίμου με τρεις Μητροπολίτες της Θράκης, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος και του επέδωσε σχετικό υπόμνημα των Αρχών, των Φορέων, των Συλλόγων και των κατοίκων της περιοχής για την εδραίωση και την ανάπτυξη της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου.

 

Εξάλλου οι δηλώσεις αυτές συνιστούν την καλύτερη επιβεβαίωση ότι η Νοσηλευτική Διδυμοτείχου θα εξακολουθήσει να παραμένει και να λειτουργεί εκεί που βρίσκεται, αντίθετα με τις ορέξεις και εμμονές κάποιων που φυσικά δεν έχουν την αρμοδιότητα και την δυνατότητα για οτιδήποτε διαφορετικό, ενώ πιστεύεται ότι επιτέλους με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2020-21 και παράλληλα με την έναρξη του 14ου έτους λειτουργίας της Νοσηλευτικής, όλα θα έχουν επιλυθεί οριστικά.

 

Γιατί τελικά, πρέπει να καταστεί σαφές σε ορισμένους, που προσποιούνται ως δήθεν μη γνωρίζοντες, ότι το «ακαδημαϊκό αυτοδιοίκητο» έχει να κάνει μόνο με την ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ και προφανώς όχι με την ίδρυση, την υπαγωγή, τον καθορισμό νέων Σχολών και Τμημάτων των ΑΕΙ ως και της έδρας αυτών, καθόσον αυτά είναι καθαρά αποκλειστικό προνόμιο της εκάστοτε νόμιμης Κυβέρνησης.

 

Η Κυβέρνηση αυτή λοιπόν θα ενεργήσει με νόμιμο και δίκαιο τρόπο για την αποκατάσταση της αυθαίρετης και εν πολλοίς ανέντιμης προηγούμενης ρύθμισης αναφορικά με την λειτουργία της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου και είναι σίγουρο ότι όλα θα εξελιχθούν προς την κατεύθυνση εδραίωσης και ανάπτυξης της Σχολής αυτής, αναγνωρίζοντας μέσω της διαδικασίας αυτής την υποχρέωσή της απέναντι στο Διδυμότειχο και ενισχύοντας με τον καλύτερο αυτό τρόπο, πλέον της πνευματικής και δημογραφικής θωράκισης και την εθνική θωράκιση ολόκληρου του Βόρειου Έβρου.

 

 «ΔιδυμοΚαστροΠολίτης»

 

Διαβάστηκε 1140 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 00:49
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)
didymoteicho.net

Τελευταία άρθρα από τον/την didymoteicho.net