Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΔιδυμότειχο: Περί ψεκασμών και ραντιστικών.
Διδυμότειχο: Περί ψεκασμών και ραντιστικών. Διδυμότειχο: Περί ψεκασμών και ραντιστικών.
29
Μαρτίου

Διδυμότειχο: Περί ψεκασμών και ραντιστικών.

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Ο δήμος Διδυμοτείχου, στα πλαίσια αντιμετώπισης του κορονοΐού μπήκε στην διαδικασία της προμήθειας ενός συστήματος ραντίσματος το οποίο συνδέεται σε γεωργικό ελκυστήρα (τρακτέρ) προφανώς για τον ραντισμό απολυμαντικού σε ευρείες περιοχές.

Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι επιδημιολόγος δεν είμαι, ούτε βιολόγος ούτε τίποτα παρεμφερή. Προσπαθώ και εγώ να ενημερώνομαι από τους επίσημους φορείς της χώρας αλλά και επιστήμονες που έχουν την ανάλογη γνώση, γ αυτό και θα βρείτε μέσα στο άρθρο παραπομπές προς τις πηγές μου. 

Όσο αφορά την απολύμανση, δημιουργία σταθμών απολύμανσης,  την διασπορά την ανίχνευση κτλ χημικών και βιολογικών θα πω ότι έχω μια εμπειρία αρκετή. Πως και τι είναι άλλο θέμα και δεν θα το αναλύσω. 

Με την δημοσιοποίηση φωτογραφιών άρχισαν και οι αντιλογίες μεταξύ των δημοτών για την αποτελεσματικότητα, την αναγκαιότητα και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Σαν πρώτο σκέλος θα αναλύσουμε την αναγκαιότητα των ψεκασμών απολύμανσης. Είναι δυνατόν ο ψεκασμός να σταματήσει την μετάδοση του ιού ή την αποτροπή του;

Σαφώς και αποτρέπει την μετάδοσή του η απολύμανση σημείων ή περιοχών. Όλοι οι ιοί έχουν κάποιο όριο ζωής εκτός φορέα καθώς επίσης και κάποια όρια στις θερμοκρασίες.

Ο ιός που προκαλεί την ασθένεια covid 19 σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του τμήματος Ιατρικής κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου τα μέχρι στιγμής γνωστά χαρακτηριστικά του ιού είναι τα εξής:

Η επιβίωση των κορωνοϊών στο περιβάλλον επηρεάζεται από θερμοκρασία και υγρασία:
Ο MERS-CoV επιβιώνει για 48 ώρες στους 20οC και 40% σχετική υγρασία ενώ στους 30οC και σε 80% σχετικη υγρασία 8 ώρες

Ο SARS-CoV επιβιώνει μέχρι και 2 εβδομάδες,  μέχρι 5 ημέρες σε θερμοκρασίες 22-25°C και 40-50%  σχετική υγρασία, με βαθμιαία μείωση της μολυσματικότητας του ιού στη συνέχεια. Στους 38°C και σχετική υγρασία 80-90% η βιωσιμότητά του μειώνεται μετά από 24 ώρες.

Από νερά αποχέτευσης νοσοκομείου που είχε ασθενείς με SARS-CoV απομονώθηκε ο ιός: παρέμεινε μολυσματικός για 14 ημέρες με θερμοκρασία 4°C ΑΛΛΑ μόνο για 2 ημέρες αν η θερμοκρασία αυξανόταν στους 20°C.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο ιός παραμένει μολυσματικός εκτός σώματος, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες ως και αρκετές ημέρες.

Επίσης σε συνάρτηση με τις μέρες επώασης του και μέχρι να εμφανιστούν συμπτώματα σε κάποιον άνθρωπο αυτό σημαίνει ότι ο μολυσμένος μπορεί να μεταδίνει την ασθένεια εν αγνοία του.

Βοηθά η απολύμανση και ο ψεκασμός;

Σαφώς και η απολύμανση σταματά την εξάπλωση του ιού. Σαφώς και στους κοινόχρηστους χώρους, όπως παιδικές χαρές, πλατείες, πάρκα, στάσεις λεωφορείων, ακόμη και στα πεζοδρόμια ελοχεύει ο κίνδυνος της μετάδοσης του ιού και να μεταφερθεί σε οποιονδήποτε αγγίξει μολυσμένες επιφάνειες. Σαφώς και η διασπορά του, πέραν των άλλων, μπορεί να μεταφερθεί  ακόμη και με τις σόλες των παπουτσιών μας, ακόμη και με τις ρόδες των αυτοκινήτων μας, όπως μεταφέρονται και όλοι οι ιοί. Τραβηγμένο μεν, αλλά υπάρχει η πιθανότητα, μάλιστα πολλές φορές στα τελωνεία παλιότερα,  υπήρχε μια πισίνα μικρού βάθους με απολυμαντικό όπου περνούσαν τα αυτοκίνητα από μέσα για απολύμανση των τροχών τους

Άρα, ο ψεκασμός με απολυμαντικά σε κοινόχρηστους χώρους όπως αυτούς που περιέγραψα παραπάνω, πέρα από ψυχολογικούς λόγους, βοηθά και στην αποτροπή εξάπλωσης του ιού. Και στην τελική, καλύτερα να πετάς χλωρίνη άδικα σε μη μολυσμένες περιοχές προλαμβάνοντας , παρά να ψάχνεις μετά το πρώτο κρούσμα που θα ψεκάσεις αφήνοντας τον ιό εν τω μεταξύ να μεταδίδεται.

Μάλιστα μερικές περιφέρειες, όπως αυτή της Πελοποννήσου έχεις εκδώσει οδηγίες για την απολύμανση κοινόχρηστων χώρων.

Μέσα ψεκασμού.

Ένα θέμα που έχει προκύψει είναι εάν επιτρέπεται ο ψεκασμός εντός του αστικού ιστού. Η νομοθεσία απαγορεύει τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων εντός κατοικημένων περιοχών αλλά επιτρέπεται ο ψεκασμός με απολυμαντικά για την διατήρηση της δημόσιας υγείας πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας.

Σαφώς τα μέσα ψεκασμού απολυμαντικού υγρού ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες και τις περιστάσεις.
Για μεγάλες επιφάνειες εντός του αστικού ιστού, που θα πρέπει να απολυμανθούν μια λύση αποτελεί η χρήση πυροσβεστικών οχημάτων όπου στην δεξαμενή του νερού έχει προστεθεί απολυμαντικό υγρό στην αραίωση που προβλέπεται και γίνεται πλύση των περιοχών και πεζοδρομίων. Επίσης με το συγκεκριμένο όχημα και την δημιουργία “ψιχάλας” μπορεί να γίνει ψεκασμός και σε αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στο χώρο απολύμανση όπως πχ σε μια παιδική χαρά που περιέχει παιχνίδια.
Τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν την δυνατότητα να ψεκάζουν ακόμη και μπροστά τους (χρησιμοποιείται για διέλευση μέσα από την φωτιά για προστασία των τροχών τους ) κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση των δρόμων.

Τα τελευταία χρόνια, στους ψεκασμούς, έρχεται να βοηθήσει και η τεχνολογία των drones, όπου ειδικά μοντέλα έχουν την δυνατότητα να ψεκάζουν την περιοχή που επιθυμείς, γρήγορα και εύκολα.  Μάλιστα χρησιμοποιούνται και στην καταπολέμηση των κουνουπιών αλλά και για τον ψεκασμό για την καταπολέμηση των χόρτων κτλ , από διάφορες υπηρεσίες και δήμους.

Τώρα όσο αφορά την αγορά του ψεκαστικού που ενσωματώνεται σε τρακτέρ για να ψεκάζουν ενάντια στο ιό δεν μπορώ να αντιληφθώ ούτε τον τρόπο ούτε τις περιοχές που θα ψεκάσει, τουλάχιστον εντός του αστικού ιστού και σε κοινόχρηστους χώρους , μάλλον περισσότερα προβλήματα θα προκαλέσει παρά θα δώσει λύσεις.

Διαβάστηκε 1744 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 11:41
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter