Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΜεταναστευτικό ή σχέδιο επικοισμού;
Μεταναστευτικό ή σχέδιο επικοισμού; Μεταναστευτικό ή σχέδιο επικοισμού;
04
Νοεμβρίου

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πληθαίνουν οι αναφορές για εισροή από παράτυπους μετανάστες και σε πολλές περιπτώσεις οι Έλληνες να βρίσκονται σε διαμάχη εάν είναι πρόσφυγες ή λάθρομετανάστες ή παράτυποι μετανάστες ή οτιδήποτε άλλο.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, να ορίσουμε ότι πρόσφυγας ορίζεται ότι  είναι τα άτομα που βρίσκονται εκτός της χώρας καταγωγής τους εξαιτίας του φόβου διώξεων, διαμαχών, γενικευμένης βίας, ή άλλων καταστάσεων που έχουν διαταράξει σοβαρά την έννομη τάξη και, ως αποτέλεσμα, δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ο ορισμός του πρόσφυγα δίνεται στη Σύμβαση του 1951 και στα περιφερειακά μέσα για τους πρόσφυγες, καθώς και στο καταστατικό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
 
Η ύπατη αρμοστεία για τους πρόσφυγες αναφέρει:  Ένας πρόσφυγας δεν παύει να είναι πρόσφυγας ή δεν γίνεται «μετανάστης»απλώς και μόνο επειδή αφήνει μία χώρα υποδοχής για να ταξιδεύσει σε άλλη. Ένας άνθρωπος είναι πρόσφυγας εξαιτίας της έλλειψης προστασίας από τη χώρα καταγωγής του.

Άλλες φωνές αναφέρουν ότι πρόσφυγας είναι κάποιος μόνο στην χώρα της υποδοχής, δηλαδή στην πρώτη χώρα που εισέρχεται αφού εγκαταλείψει την δική του. Από εκεί και πέρα γίνεται μετανάστης και σε περίπτωση παράνομης εισαγωγής του σε άλλη χώρα γίνεται λαθρομετανάστης. Δηλαδή άτομο που έχει μετακινηθεί σε χώρα στην οποία δεν είναι νόμιμος υπήκοος, χωρίς να έχει τηρήσει τις διαδικασίες που ορίζουν οι νόμοι της χώρας υποδοχή ή παράνομος μετανάστης ή παράτυπος. Στην ουσία όλες οι “ταμπέλες” έχουν την ίδια σημασία.

Σίγουρα λοιπόν όλοι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, εφόσον δεν τηρούν τις διαδικασίες μας θεωρούνται παράτυποι μετανάστες, ή λαθρομετανάστες.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Βουλή αναφέρει ότι δεν φοβάται το μπόλιασμα της Ελληνικής κοινωνίας από τους μετανάστες, καθότι δεν μεταβάλλεται η εθνική μας ακεραιότητα, αλλά θα μετατραπεί σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Επίσης στην ομιλία του μίλησε για καταγραφή των μεταναστών που θα εισέρχονται στην χώρα μας καθώς επίσης και για τα κυκλώματα των εμπόρων που φέρνουν τους μετανάστες στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών που έχουν  το μεγαλύτερο πληθυσμό μεταναστών αυτήν την στιγμή, έχει ξεκινήσει την μετακίνηση αυτών προς την ενδοχώρα, σε δομές ή σε ξενοδοχεία ή σε ενοικιαζόμενες οικίες.
Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών κ Βαρβιτσιώτης, στην εκπομπή του κ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 δήλωσε,  ότι σύμφωνα με την γνώμη του,  κανείς δήμαρχος ή περιφερειάρχης δεν θα μπορέσει να σηκώσει το ανάστημά του ώστε να μην γίνει μεταφορά μεταναστών στην περιοχή του κάτι που θα τους εξίσωνε με την πολιτική χωρών όπως η Τσεχία, η Πολωνία, που έχουν κλειστά τα σύνορά τους για τους μετανάστες.
Τι απολαμβάνουν οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα;
Πολύς ντόρο γίνεται, άλλοτε δικαίως και άλλοτε όχι για τις παροχές που δίνονται στους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα. Ας δούμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με την ύπατη αρμοστεία.


Δικαιώματα και καθήκοντα των προσφύγων
Αφού σας χορηγηθεί διεθνής προστασία στην Ελλάδα (ως πρόσφυγα ή ως δικαιούχου επικουρικής προστασίας), θα σας δοθεί ανανεώσιμη άδεια διαμονής για τρία χρόνια και θα έχετε το δικαίωμα να κάνετε αίτηση για ταξιδιωτικά έγγραφα.
Θα έχετε πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια και την ιατρική περίθαλψη.
Αν σας έχει χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα, μπορείτε να κάνετε αίτηση για οικογενειακή επανένωση υπό ορισμένες προϋποθέσεις (οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας δεν έχουν αυτό το δικαίωμα).
Η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διεθνή προστασία στην Ελλάδα,
Αν σας χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα ή του δικαιούχου επικουρικής προστασίας στην Ελλάδα:
Διατηρείτε όλα τα δικαιώματα και τα καθήκοντα που είχατε ως αιτών άσυλο.
Θα λάβετε άδεια διαμονής, η οποία θα ισχύει για τρία χρόνια.
Μπορείτε να κάνετε αίτηση για ταξιδιωτικό έγγραφο που σας επιτρέπει να επισκεφθείτε άλλες χώρες ως τουρίστας. Δεν μπορείτε να μείνετε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για περισσότερο από 90 ημέρες.
Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για μακροπρόθεσμη άδεια διαμονής, εφόσον συμπληρώσετε 5 χρόνια νόμιμης και διαρκούς παραμονής στη χώρα και πληροίτε όλες τις προϋποθέσεις.
Θα έχετε πρόσβαση σε πολύ ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών υπηρεσιών, όπως σχολεία, πανεπιστήμια και προγράμματα κατάρτισης.
Έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε ελεύθερο επάγγελμα, να εργασθείτε ως ελεύθερος επαγγελματίας, ή να ανοίξετε τη δική σας επιχείρηση.
Έχετε πρόσβαση σε παροχές κοινωνικής πρόνοιας με τους όρους που ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες.
Aν είστε αναγνωρισμένος πρόσφυγας, έχετε το δικαίωμα να επανενωθείτε με τα μέλη της οικογένειάς σας που είναι στη χώρα καταγωγής σας ή σε άλλη τρίτη χώρα (αν είστε δικαιούχος επικουρικής προστασίας δεν έχετε αυτό το δικαίωμα).
Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ελληνική υπηκοότητα, αφού έχετε ζήσει νόμιμα τουλάχιστον για 3 συνεχόμενα χρόνια στη χώρα αν είστε αναγνωρισμένος πρόσφυγας και 7 χρόνια αν είστε δικαιούχος επικουρικής προστασίας, εφόσον πληρείτε τις σχετικές προϋποθέσεις κοινωνικής ένταξης, που προβλέπονται από το νόμο.

Επίσης πολύς ντόρο γίνεται για την οικονομική βοήθεια που δίνεται στους πρόσφυγες και η οποία είναι:
Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β΄853/ 12-3-2019) αναφέρεται σχετικά με το Οικονομικό Βοήθημα:
«1. Το οικονομικό βοήθημα συνίσταται στην παροχή
ενός σταθερού χρηματικού ποσού με σκοπό την αντι-
μετώπιση βασικών αναγκών διατροφής, ένδυσης, υπό-
δησης, προσωπικής υγιεινής, τηλεπικοινωνιών, μετακι-
νήσεων εντός του τόπου διαμονής και βασικές σχολικές
και φαρμακευτικές δαπάνες.
2. Ωφελούμενοι του οικονομικού βοηθήματος είναι
όλοι οι ενήλικες αιτούντες διεθνή προστασία και τα μέλη
της οικογένειας τους. Εξαιρούνται όσοι τελούν υπό κρά-
τηση. Ως ωφελούμενη μονάδα για την καταβολή του
νοείται είτε ο μεμονωμένος ενήλικας αιτών διεθνή προ-
στασία ή η οικογένεια αιτούντων διεθνή προστασία κατά
τους ορισμούς του ν. 4540/2018 (Α’ 91).
3. Το οικονομικό βοήθημα καταβάλλεται σε μηνιαία
βάση, πλήρες ή μερικό, ανάλογα με τη θέση στέγασης
της ωφελούμενης μονάδας. Το ύψος του πλήρους οικο-
νομικού βοηθήματος κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό
 
των μελών της ωφελούμενης μονάδας ως εξής:
α. 150 ευρώ για μόνο ενήλικα,
β. 280 ευρώ για οικογένεια με δύο μέλη,
γ. 340 ευρώ για οικογένεια με τρία μέλη,
δ. 400 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα μέλη,
ε. 450 ευρώ για οικογένεια με πέντε μέλη,
στ. 500 ευρώ για οικογένεια με έξι μέλη,
ζ. 550 ευρώ για οικογένεια με επτά μέλη και άνω. 
(Αφορά τις δομές μέσα στην πόλη) 
4. Στις θέσεις στέγασης όπου παρέχεται σίτιση, το οι-
κονομικό βοήθημα καταβάλλεται μερικώς, και το ύψος
του κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της
ωφελούμενης μονάδας ως εξής:
α. 90 ευρώ για μόνο ενήλικα,
β. 140 ευρώ για οικογένεια με δύο μέλη,
γ. 190 ευρώ για οικογένεια με τρία μέλη,
δ. 240 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα μέλη,
ε. 290 ευρώ για οικογένεια με πέντε μέλη,
στ. 310 ευρώ για οικογένεια με έξι μέλη,
ζ. 330 ευρώ για οικογένεια με επτά μέλη και άνω».
(Αφορά τη Μόρια και τον Καρά Τεπέ)

Βλέπουμε ότι τα οικονομικά ωφέλη πλησιάζουν ακόμη και τα χρήματα που λαμβάνει ένας εργαζόμενος τώρα την εποχή της κρίσης. Αυτό σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί αρνητικό κλίμα στους πολίτες καθότι για τα αντίστοιχα χρήματα θα πρέπει ο 'Ελληνας να εργαστεί.

Ασφάλεια.

Σαφώς και ανάμεσα στους μετανάστες υπάρχουν όλων των ειδών άνθρωποι. Και καλοί και κακοί και λογικό είναι στα ΜΜΕ να μονοπωλούν οι κακές ειδήσεις. Σίγουρα όμως το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών ολοένα και μειώνεται με τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα και εμπλέκονται παράνομοι πρόσφυγες. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν συγκρούσεις με τους Έλληνες για θέματα ηθών και θρησκείας. Οποιοσδήποτε πρόσφυγας στην χώρα φιλοξενίας του είναι υποχρεωμένος να σέβεται τους νόμους, τα ήθη, τα έθιμα και την επίσημη θρησκεία του κράτους.

Τελευταία παρατηρούνται περιστατικά κατά τα οποία προσπαθούν να κλέψουν οχήματα τοποθετώντας εμπόδια στους αγροτικούς και επαρχιακούς δρόμους ώστε ο οδηγός να σταματήσει και να πάρουν το όχημα.

Επίσης καταλαμβάνουν ακατοίκητες εξοχικές κατοικίες στις οποίες προκαλούν ζημιές και αρπαγές.

Ανάμεσα στους παράνομους μετανάστες, έχουν εισβάλει στην Ελλάδα πολλοί επικηρυγμένοι όχι μόνο, μαχητές του ISIS, πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, κατάδικοι και υπόδικοι στις χώρες καταγωγής τους.

        

 

 

 

 

 

 

 Χώροι φιλοξενίας στον Έβρο;

Οι παράνομοι μετανάστες που περνούν από τον Έβρο είναι χιλιάδες κατά έτος. Η εγκατάσταση των παράνομων μεταναστών στην Έβρο, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αποτελείται από μουσουλμάνους, φυσικά μή Έλληνες, από άποψη ασφάλειας των συνόρων σε περίπτωση κρίσης με την γείτονα χώρα θα είναι επισφαλής προκαλώντας ίσως ένα εσωτερικό μέτωπο, κατά τα πρότυπα της πέμπτης φάλαγγας, αλλά και ο κίνδυνος προβοκάτσιας είναι σχεδόν βέβαιος ώστε να χρησιμοποιηθεί ως λόγος εισβολής στην Ελλάδα.

Επίσης ο νομός Έβρου, είναι από τους νομούς με την μεγαλύτερη υπογεννητικότητα αλλά και την μεγαλύτερη μετανάστευση, είτε εγχώρια είτε στην αλλοδαπή. Η εγκατάστασή τους στον νομό Έβρου, σε συνάρτηση με την υπεργεννητικότητά τους, σαφώς το “μπόλιασμα” δεν θα ήταν μόνο ¨μπόλιασμα” αλλά σε λίγα χρόνια οι Εβρίτες θα είναι μειονότητα.

Ως νομός ας έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στο θέμα, γιατί κατά πως φαίνεται ζούμε σε μια εποχή εποικισμού πλέον.

 

Φωτογραφικό υλικό: @Σταυροφόρος

Διαβάστηκε 1439 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 20:34
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter