Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δήμος Διδυμοτείχου: 223.235,96€ για παιδικές χαρές. Δήμος Διδυμοτείχου: 223.235,96€ για παιδικές χαρές.
24
Ιουλίου

Δήμος Διδυμοτείχου: 223.235,96€ για παιδικές χαρές.

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Ανοιχτό διαγωνισμό πραγματοποιεί ο Δήμος Διδυμοτείχου για την ανάπλαση πέντε παιδικών χαρών με το ποσό να κυμαίνεται στα 223.235€. Η μελέτη, που εκπονήθηκε το 2018, αφορά την ανάπλαση των παιδικών χαρών:


1. Παιδική χαρά ΟΤ Γ56β πλησίον 2ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου . Πρόκειται για ανάπλαση - αναβάθμισηυφιστάμενης παιδικής χαράς, της Δημοτικής ενότητας Διδυμοτείχου. (x=709139,04 ψ=4580241,41)
2. Παιδική χαρά οδού Βρανά . Πρόκειται για ανάπλαση - αναβάθμιση υφιστάμενης παιδικής χαράς, της Δημοτικής
ενότητας Διδυμοτείχου. (x=707895,63 ψ=4580150,79)
3. Παιδική χαρά Ασπρονερίου. Πρόκειται για ανάπλαση - αναβάθμιση υφιστάμενης παιδικής χαράς, της Δημοτικής
ενότητας Μεταξάδων. (x=692723,86 ψ=4584640,64)
4. Παιδκή χαρά Δόξας . Πρόκειται για ανάπλαση - αναβάθμιση υφιστάμενης παιδικής χαράς, της Δημοτικής ενότητας
Μεταξάδων. ( x=690336,52 ψ=4594573,25)
5. Παιδική χαρά οδού Νικηταρά . Πρόκειται για ανάπλαση - αναβάθμιση υφιστάμενης παιδικής χαράς, της Δημοτικής
ενότητας Διδυμοτείχου. (x=708484,73 ψ=4580520,15)

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη, η υφιστάμενη κατάσταση των παιδικών χαρών αυτήν την στιγμή έχει ως εξής.

Η σημερινή εικόνα που παρουσιάζουν οι παιδικές χαρές της προκείμενης μελέτης δείχνουν την απουσία σχεδιασμού,οράματος ενός ασφαλούς χώρου, που να στηρίζει το δημιουργικό παιχνίδι και την βιωματική μάθηση.
Στους περισσότερους χώρους της προτεινόμενης παρέμβασης λειτουργούν παιδικές χαρές, με παιχνίδια και γενικά εξοπλισμό που δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας ή ακόμα και κάποια παιχνίδια που πληρούν τιςπροδιαγραφές παρουσιάζουν τέτοιες φθορές που το κόστος συντήρησης τους είναι ασύμφορο .

Ο εξοπλισμός των υφιστάμενων παιδικών χαρών παρουσιάζει μια εκπληκτική ομοιομορφία σχετικά με την οργάνωση τουκάθε χώρου και τις κατασκευές που τον απαρτίζουν . Αποτελείται κυρίως από παιχνίδια παραδοσιακού τύπου (όπως τσουλήθρες, κούνιες, τραμπάλες), με περιορισμένες δυνατότητες πρόκλησης και ανακάλυψης όσον αφορά στο παιχνίδι,καθώς το ενδιαφέρον των παιδιών εξαντλείται γρήγορα. Η έλλειψη ενδιαφέροντος που μπορεί να παρουσιάζει μία παιδική χαρά με τον τυποποιημένο εξοπλισμό είναι θέμα καίριο.

 Αυτή η έλλειψη ποικιλίας δραστηριοτήτων δηλώνει την απουσία ενδιαφέροντος , την ανακύκλωση στην ουσία ενός παρωχημένου μοντέλου παιδικής χαράς, την απουσία μίας ανανεωτικής τάσης σχεδιασμού, την περιορισμένη αντίληψη για την αναγνώριση της αξίας της παιδικής χαράς στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Επίσης είναι ευδιάκριτος σε όλες τις παιδικές χαρές ο μη διαχωρισμός των χώρων σε ηλικιακές ομάδες, αλλά και η παράβλεψη ηλικιακών ομάδων, όπως των εφήβων, που συνήθως αγνοούνται ως χρήστες των χώρων αυτών. Συχνά αυτή η ηλικιακή ομάδα επιλέγει ένα πάρκο – παιδική χαρά ως τόπο συνάντησης. Έτσι, καθώς δεν υπάρχει μέριμνα για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους συχνά οικειοποιούνται αυθαίρετα το χώρο που προορίζεται για μικρότερα παιδιά.

Γενικά, η μη πρόβλεψη της χρήσης των χώρων της παιδικής χαράς και από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας οδηγεί τα παιδιά αυτά να κάνουν χρήση του εξοπλισμού που απευθύνεται σε νεότερες ηλικίες

Στην παρούσα μελέτη έχει γίνει διεύρυνση της ηλικιακής ομάδας των χρηστών της κάθε παιδικής χαράς και λαμβάνεται μέριμνα, όπου είναι εφικτό, για τη δημιουργία κατάλληλων χώρων που απευθύνονται και σε εφήβους.

Έτσι, προτείνεται η αποξήλωση των παλαιών οργάνων (από το Δήμο) που δεν πληρούν πια τις προϋποθέσεις πιστοποίησης και η τοποθέτηση νέων σύγχρονων και ασφαλών οργάνων ποικίλων δραστηριοτήτων ανά ηλικιακή ομάδα αλλά και η κατασκευή των κατάλληλων επιφανειών για προστασία από πτώσεις.

Διαβάστηκε 1488 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
didymoteicho.net

Τελευταία άρθρα από τον/την didymoteicho.net