Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΔημοτικό Συμβούλειο Διδυμοτείχου 26-5-2011
11
Ιουνίου

Δημοτικό Συμβούλειο Διδυμοτείχου 26-5-2011 Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

alt

Στις 26 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Δ/Σ . Στην αρχή τέθηκε το θέμα της διαδικασίας ανάδειξης του προέδρου της Δημοκρατίας ως επίτιμου δημότη της πόλης μας. Η ένσταση της αντιπολίτευσης, αφορούσε το γεγονός ότι την μέρα της ανάδειξης, αυτή ανακοινώθηκε στο Δημοτικό Θέατρο όπου έγινε η ανάδειξη, ως αποτέλεσμα ομόφωνου ψηφίσματος συνεδρίασης του Δ/Σ, το οποίο πραγματοποιήθηκε… μόνο στα χαρτιά. Δεν ενημερώθηκαν ούτε τηλεφωνικά  οι δημοτικοί σύμβουλοι για αυτήν την απόφαση.

 

Στην συνέχεια ο κος Σιναπίδης παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στις καθυστερημένες εισηγήσεις για τα Δημοτικά Συμβούλια (λαμβάνουμε εισηγήσεις ακόμα και μερικά λεπτά πριν την έναρξη τους), αλλά και στα παράπονα τοπικών επαγγελματιών ότι πραγματοποήθηκε διαγωνισμός προμήθειας μελανιών εκτυπωτών αξίας 23.000 Ευρώ προ ημερών, στον Δήμο μας, στον οποίο προσήλθαν 2 άτομα από Ορ/δα και μόνο 1 από… Διδ/χο. Ο καθόλα νόμιμος διαγωνισμός δεν έγινε αντιληπτός από τους ντόπιους επαγγελματίες οι οποίοι ζητούν σε παρόμοιους διαγωνισμούς να ειδοποιούνται, για να καταθέτουν προσφορές έγκαιρα, όπως γινόταν και παλαιότερα.

Σε ερώτηση προς τον Δήμαρχο πόσες θέσεις εποχικών υπαλλήλων εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, μας απάντησε ότι εγκρίθηκαν μόνο 8 επί συνόλου 40 που ζητήθηκαν. Η Ορεστιάδα επί συνόλου 37 έλαβε 20 θέσεις.

Το επόμενο θέμα αφορούσε την πραγματοποίηση τρόπων αντίδρασης του Δ/Σ στην απόφαση για την δημιουργία Κέντρων Κράτησης Λαθρομεταναστών. Αποφασίστηκε να γίνει, όπως και έγινε στις 2 Ιουνίου, επιτυχημένη συγκέντρωση στην πλατεία Διδ/χου ενάντια στις συγκεκριμένες πολιτικές του Υπουργείου που πλήττουν θανάσιμα την περιοχή μας.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κος Σιναπίδης είπε πως το δικαίωμα να γίνεις ισότιμος συνομιλητής με την κυβέρνηση δεν στο παραχωρεί κανείς αλλά το κατακτάς μόνο σους με τους αγώνες σου. Έτσι μόνο με δυναμικές κινητοποιήσεις (Συλλαλητήρια –πορείες- συγκεντρώσεις)  μπορούμε να αναγκάσουμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ακυρώσει την δημιουργία επιπλέον Κέντρων Κράτησης στον Νομό Έβρου και να διεκδικήσουμε άλλους τρόπους ανάπτυξης για την Θράκη μας.

Στο επόμενο θέμα μοιράστηκαν για το 2011, 55.000 Ευρώ σε 40 Πολιτιστικούς και 18 Αθλητικούς Συλλόγους της περιοχής μας με σκοπό να πραγματοποιηθούν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στα πλαίσια των τοπικών εορτασμών στα χωριά μας.

Ο κος Σιναπίδης είπε πως όλοι οι Σύλλογοι πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο, απολογισμό των δράσεων, στους οποίους διατέθηκαν τα χρήματα της επιχορήγησης, και επίσης να προγραμματίζουν για τον επόμενο χρόνο τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τους και να επιχορηγούνται από τον Δήμο αναλόγως με την πολιτιστική υπεραξία που παράγουν.

Επόμενο θέμα η έγκριση δαπανών για την εορτή της Πεντηκοστής. Θα διατεθούν 11.750 Ευρώ για 2 μέρες με ενδεικτικό προϋπολογισμό.

1) Θεατρική παράσταση=3.000 2)Παραδοσιακή μουσική με γκάιντες διάθεση ηχητικών=2.500 3) Αναμνηστικά-ανθοδέσμες=500 4) Διαφημιστικά-προσκλήσεις=3.000 5)Χορωδία-ηχητικά=1.000 6)Ενοικίαση καθισμάτων=350 7)Γλυκά, αναψυκτικά,νερά=1000 8) φωτογραφικά=400.

Πρέπει να γνωρίζεται ότι για την εθνική εορτή της 25η Μαρτίου η δαπάνη των 8.000 Ευρώ απορρίφθηκε από τον Επίτροπο γιατί τα παραστατικά δαπανών περιείχαν προμήθεια και… αλκοολούχων ποτών, για να εορτάσουμε την απελευθέρωσή μας με ευθυμία  εν καιρώ κρίσης.

Το επόμενο θέμα αφορούσε τον καθορισμό χρήσης των πεζοδρομίων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων. Υποσχέθηκαν ότι θα απελευθερωθούν τα πεζοδρόμια από τα τραπεζοκαθίσματα, για να κυκλοφορούν οι πεζοί, θα γκρεμιστούν τα παράνομα κιόσκια και οι κατασκευές, θα μπουν πασαλάκια και θα ελέγχει η δημοτική αστυνομία την τήρηση των νόμων… Ίδωμεν στην πράξη, αν πιάνουν πουλιά στον αέρα.

«Έγκριση παράτασης προθεσμίας έργου –οδοποιία πόλεως Διδυμοτείχου».

Πρόκειται για τις ασφαλτοστρώσεις που έγιναν πριν τις εκλογές

Στοιχεία του Έργου.

1)Τίτλος Έργου= Οδοποιία πόλεως Διδ/χου 2)Προυπολογισμός=900.000 Ευρώ 3)Ημ/νία ανάθεσης=5/8/2010 4) Ημ/νία έγκρισης από Περιφέρεια=1/9/2010 5)Ανάδοχος= Ασφαλτοδομική ΑΤΕΒΕ 6)Ημ/νία σύμβασης=20/9/2010 7)Ημ/νία περαίωσης=20/1/2011 8)Ποσό σύμβασης=756.473 Ευρώ 9)Απορρόφηση μέχρι σήμερα=736.630 Ευρώ (πληρώθηκαν)

Η μελέτη περιλάμβανε ασφαλτόστρωση σε δρόμους σε συνολική έκταση 49.000 m2 και σκυροδέτηση σε όγκο 500m3.

Την ποιότητα των ασφαλτοστρώσεων και την καλή εφαρμογή του έργου σε συνάρτηση με τα 900.000 Ευρώ που στοίχισαν, ας την κρίνει ο λαός μας και ας  διαφυλάξει  τουλάχιστον η δημοτική αρχή την αποκατάσταση των φθορών και των εργολαβικών αστοχιών.

Το επόμενο θέμα αφορούσε την σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ Δήμου Διδ/χου και Υπουργείου Πολιτισμού για δύο έργα. Ένα για το «Ανασκαφικό έργο Πλωτινούπολης-Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου» ποσού 240.000 Ευρώ από ΣΑΤΑ Διδ/χου και το δεύτερο για την «Εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ» ποσού 320.000 Ευρώ (δεν έχει βρεθεί ακόμα κωδικός στον προϋπολογισμού μας ).

Φορέας υλοποίησης του πρώτου έργου είναι η ΙΘ¨ ΕΠΚΑ και η διάρκεια σύμβασης 3 έτη με αυτεπιστασία. Η κατανομή της δαπάνης είναι 1) 86.000 Ευρώ αμοιβές προσωπικού για 8 άτομα και 1 μηχανικό για 7 μήνες 2) 7.500 Ευρώ για 1 συντηρητή για 5 μήνες 3) 9.000 Ευρώ προμήθεια υλικών συντήρησης 4) 3.000 Ευρώ τοπογραφική αποτύπωση 5)14.000 Ευρώ για 20 ενημερωτικές πινακίδες (700 Ευρώ η πινακίδα…) 6) 17.000 Ευρώ διαμόρφωση επισκέψιμων διαδρομών 7) 20.000 Ευρώ μελέτη στεγάστρου 8) 80.000 Ευρώ κατασκευή στεγάστρου 9) 1.000 Ευρώ για ενημερωτικά φυλλάδια.

Τελευταίο σημαντικό θέμα ήταν η επιλογή φορέα για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Διδ/χου για την υλοποίηση του «Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας». Το πρόγραμμα αφορά την απασχόληση  περίπου 2000 ατόμων για τον Νομό Έβρου, με 5μηνη απασχόληση και μηνιαία αμοιβή 625 Ευρώ. Για το Δήμο μας αναλογούν 300 θέσεις. Άρα 300 άτομα θα προσλάβει ο δικαιούχος φορέας  (όχι ο Δήμος που είναι ο συμπράττων φορέας) που πρέπει να είναι σωματείο, αστική εταιρεία μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση, κοινωφελής σύλλογος.

Τα άτομα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να παράξουν έργο για τον συμπράττοντα φορέα δηλ τον Δήμο μας, σε έργα  συντήρησης, μικρά κατασκευαστικά, καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων, φροντίδα ηλικιωμένων, κοινωνικές δράσεις, δράσεις διατήρησης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κλπ.

Το ποσό που θα διαχειριστεί ο δικαιούχος φορέας είναι περίπου 900.000 Ευρώ για 300 άτομα. Αντί λοιπόν η δημοτική αρχή ως συμπράττων φορέας, να επιλέξει έναν ντόπιο δικαιούχο φορέα για να κάνει τις προσλήψεις, «επέλεξε» χωρίς συζήτηση με κανέναν, αλλά με απευθείας ανάθεση,  όρισε το παντελώς άγνωστο για την περιοχή μας «Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού» με έδρα την Αθήνα να μας κάνει κουμάντο, διακηρύττοντας ότι δεν εμπιστεύεται τους τοπικούς φορείς.

Η δημοτική αρχή απαξίωσε πλήρως  τους ντόπιους φορείς που θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας αυτήν την δράση, όπως τον Ερυθρό Σταυρό, την Οικολογική Εταιρεία, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, τον Σύλλογο Εμπόρων Βιοτεχνών, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Διδ/χου κλπ. Ή θα μπορούσε πιο δημοκρατικά να κάνει ισότιμη κατανομή θέσεων και σύμπραξη με περισσότερους δικαιούχους  επιλέγοντας οπωσδήποτε και τοπικούς φορείς.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως ο Δήμος Ορ/δος επέλεξε ως αποκλειστικό φορέα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορ/δος  για την πρόσληψη 303 ατόμων.

Χάθηκε έτσι  για μικροπολιτικούς λόγους, άλλη μία ευκαιρία να καταστήσουμε τους τοπικούς συλλόγους, ικανούς φορείς υλοποίησης έργων για παρούσες και μελλοντικές δράσεις. Δυστυχώς η παρούσα δημοτική αρχή πάσχει από έναν ιδιότυπο κομπλεξικό επαρχιωτισμό που λοιδορεί οποιονδήποτε ντόπιο φορέα και παρασύρετε από εκθαμβωτικούς ξένης προέλευσης φορείς.

Ελπίζουμε να αλλάξει νοοτροπία και βηματισμό προτιμώντας  και υποστηρίζοντας τα δικά μας προϊόντα και τους δικούς μας φορείς και πολίτες.

Στέφανος Σιναπίδης
"Δήμος των ΑΞιών"

Διαβάστηκε 1369 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011 07:19
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter