Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το ΓΕΛ Σουφλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο Το ΓΕΛ Σουφλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο
23
Ιανουαρίου

Το ΓΕΛ Σουφλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Στο Στρασβούργο σε ημερίδα Euroscola του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετείχαν είκοσι μαθητές του ΓΕΛ Σουφλίου ως νικητές διαγωνισμού του προγράμματος «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (European Parliament School Ambassadors Program – EPAS), που διοργανώθηκε από το Γραφείο Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Euroscola είναι Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που δίνει στους νέους τη δυνατότητα να συνεργαστούν με συνομηλίκους τους από διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, το ΓΕΛ Σουφλίου εκπροσωπήθηκε από τους μαθητές: Αλατζιά Γεώργιο, Αλεξούδη Αθανάσιο, Γκαμπζάλα Φανή, Δεμίρη Λαμπρινή, Καζαριάν Χρήστο, Κάλφα Ελπίδα-Βασιλεία, Κοντογιάννη Δωροθέα, Κουτσούλα Αναστασία, Κουτσούλα Έλενα, Κρικελά Αθανασία, Μανιάκα Βασίλειο, Μουχταρίδου Έλλη, Μπαδιανούδη Αναστασία, Μούτλια Χριστίνα, Παπαλιά Αγγελική, Πατλάκα Ελένη, Πόπουρα Ελευθερία, Τιάκα Χρήστο, Τσιακίρη Αθανασία και Τσολάκη Ευαγγελία. Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν η κ. Ειρήνη Ξανθοπούλου, φιλόλογος και διευθύντρια του σχολείου, και η κ. Λεμονιά Γκάγκου, φιλόλογος του σχολείου.
Η έναρξη των εργασιών έγινε στο ημικύκλιο του Ε. Κ., όπου περίπου 600 μαθητές από 23 κράτη μέλη της Ε. Ε. ένιωσαν τον παλμό του Ε. Κ. Κάθισαν στις θέσεις των Ευρωπαίων βουλευτών, ανέλαβαν τον ρόλο του Ευρωπαίου βουλευτή και βίωσαν τον τρόπο εργασίας τους.
Αρχικά, οι μαθητές δέχτηκαν καλωσόρισμα από τον υπεύθυνο του Κοινοβουλίου και ενθαρρύνθηκαν να συμμετέχουν και οι ίδιοι στις προσεχείς ευρωεκλογές, όπου αυτό είναι δυνατό, καθώς και να παρακινήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους μπορούν από τον κύκλο τους να ψηφίσουν. Στη συνέχεια, κάθε σχολείο παρουσιάστηκε από έναν εκπρόσωπό του. Συγκεκριμένα, το ΓΕΛ Σουφλίου παρουσιάστηκε από τον μαθητή Βασίλειο Μανιάκα. Ακολούθησε παρουσίαση των θεσμών του Ε. Κ. και της Ε. Ε. από τους διοικητικούς υπαλλήλους του Ε. Κ., οι οποίοι αμέσως μετά απάντησαν σε ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Αφού οι μαθητές γευμάτισαν στο εστιατόριο του Ε. Κ., συγκρότησαν πολύγλωσσες ομάδες εργασίας με κύρια γλώσσα εργασίας την Αγγλική. Η συνεδρίαση των ομάδων εργασίας διεξήχθη στις αίθουσες των επιτροπών του Κοινοβουλίου. Οι μαθητές συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις και έκαναν προτάσεις σχετικά με τις Ευρωπαϊκές προτεραιότητες πάνω σε έξι θεματικές περιοχές σχετικά με το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτιστική κληρονομιά, το μέλλον της Ευρώπης, τη μετανάστευση και την απασχόληση των νέων. Στη συνέχεια, οι μαθητές όρισαν έναν εκπρόσωπο και έναν συντάκτη της ομάδας τους, οι οποίοι παρουσίασαν στην ολομέλεια στον χώρο του ημικυκλίου του Ε. Κ. τις εκθέσεις και τις προτάσεις που εγκρίθηκαν από τις ομάδες εργασίας. Την Ελληνική αποστολή εκπροσώπησε επάξια ο μαθητής Βασίλειος Μανιάκας, του οποίου η πολύγλωσση ομάδα ασχολήθηκε με το μέλλον της Ευρώπης. Μετά την παρουσίαση των προτάσεων και την έκδοση των ψηφισμάτων, οι μαθητές έπαιξαν το παιχνίδι των γενικών γνώσεων  «Eurogame» σε πολύγλωσσες τετραμελείς ομάδες και η νικήτρια ομάδα ήταν η ομάδα στην οποία συμμετείχε ο μαθητής Χρήστος Τιάκας. Στο τέλος απονεμήθηκαν μετάλλια στους νικητές του παιχνιδιού και διπλώματα «Euroscola» σε όλους τους συμμετέχοντες στην ολομέλεια. Η συνεδρία έκλεισε με την παρέλαση των σημαιοφόρων μαθητών και τον Ευρωπαϊκό ύμνο.


Βασιλική Ουζουνάκη, εκπαιδευτικός

 

 

Διαβάστηκε 693 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
didymoteicho.net

Τελευταία άρθρα από τον/την didymoteicho.net