Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Εμπορευματικό κέντρο στην Αλεξανδρούπολη και κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξ/πολη-Μπουργκάς. Εμπορευματικό κέντρο στην Αλεξανδρούπολη και κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξ/πολη-Μπουργκάς.
27
Δεκεμβρίου

Εμπορευματικό κέντρο στην Αλεξανδρούπολη και σύνδεση σιδηροδρομικής γραμμής Θεσ/νικη-Αλεξ/πολη-Μπουργκάς.

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περιλαμβάνει εμπορευματικά κέντρα σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λάρισα, Καβάλα, Ηγουμενίτσα και Πάτρα.

Στο σιδηρόδρομο, ο άξονας Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα ολοκληρωθεί με ηλεκτροκίνηση τον Ιανουάριο, κάτι το οποίο θα επιτρέψει τη διεξαγωγή του δρομολογίου σε λιγότερο από 4 ώρες.

Αντίστοιχα, ο άξονας Αθήνα – Πάτρα θα ολοκληρωθεί έως το 2022 και το ταξίδι θα διαρκεί λιγότερο κατά 1 ώρα και 45 λεπτά.

Οι εξελίξεις αυτές, παράλληλα με το άνοιγμα της αγοράς των υπηρεσιών στις μεταφορές και με την ολοκλήρωση του Διαμετακομισπκού Κέντρου του Θριασίου, μπορούν να κάνουν τον ελληνικό σιδηρόδρομο ελκυστικό για επενδύσεις.

Ενα έργο με ξεχωριστή βαρύτητα είναι η υλοποίηση και ανάπτυξη του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσε.

Το σχέδιο προβλέπει τη σιδηροδρομική σύνδεση με γραμμή υψηλών απαιτήσεων, που θα συνδέει τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης με τα δύο λιμάνια της Βουλγαρίας στον Εύξεινο Πόντο, που είναι το Μπουργκάς και η Βάρνα και με το λιμάνι του Ρούσε στον Δούναβη.

Το σχέδιο έχει την υποστήριξη και των δύο κρατών, Ελλάδας και Βουλγαρίας και έχει παρουσιαστεί με επιτυχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέσα στους επόμενους δυόμισι μήνες θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια Ελλάδας και Βουλγαρίας το καταστατικό της κοινής, διακρατικής εταιρείας, η οποία θα συντονίσει το ενιαίο έργο.

Το σχέδιο για την παράκαμψη της Στενών των Δαρδανελίων στις εμπορευματικές μεταφορές, μέσω της σιδηροδρομικής σύνδεσης λιμανιών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και πολλά χρόνια.

Τόσο η ελληνική, όσο και η βουλγαρική κυβέρνηση εμφανίζονται σήμερα να στηρίζουν το σχέδιο, καθώς θεωρούν πως αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό τους ρόλο.

 

metaforespress.gr

Διαβάστηκε 414 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 09:04
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
didymoteicho.net

Τελευταία άρθρα από τον/την didymoteicho.net