Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΛαϊκή Συσπείρωση: “Ετοιμάζουν νέο χαράτσι στο νερό...”
21
Σεπτεμβρίου

Λαϊκή Συσπείρωση: “Ετοιμάζουν νέο χαράτσι στο νερό...” Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Τις ΔΕΥΑ Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου θα επισκεφθεί την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης Ορεστιάδας, με αφορμή το νέο χαράτσι (περιβαλλοντικό τέλος) στο νερό οικιακής και αγροτικής χρήσης, που όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη, πρόκειται να επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά και τη μικρομεσαία αγροτιά.Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει ότι “η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υλοποιώντας την κοινοτική οδηγία 2000/60/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, έθεσε σε διαβούλευση την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία αλλάζει πλήρως τον τρόπο που υπολογίζεται και εισπράττεται η αξία του νερού για οικιακή και αγροτική χρήση σε κάθε σημείο της χώρας. Ακόμα εισάγει νέα μορφή φορολόγησης και υπονομεύει παραπάνω το δικαίωμα για πρόσβαση σε νερό και υγιεινή, μετατρέπει τις κατά τόπους ΔΕΥΑ σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς και στρώνει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου – φυσικού αγαθού του νερού.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε τεράστιες επιβαρύνσεις στην τιμή του νερού τόσο για τους αγρότες όλης της χώρας όσο και στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης σε όσους υδρεύονται από ΔΕΥΑ και άλλες δημοτικές επιχειρήσεις αλλά και γεωτρήσεις. Σε ανάλογες περιπτώσεις σε χώρες της Ευρώπης το κόστος του νερού τετραπλασιάστηκε. Άλλωστε η ίδια Κ.Υ.Α αναγνωρίζει το σημαντικό μέγεθος της λαϊκής επιβάρυνσης που θα επιφέρει και γι’ αυτό προβλέπει (άρθρα 8 και 10) τη σταδιακή υλοποίηση του περιβαλλοντικού χαρατσιού για άρδευση – ύδρευση και αγροτική χρήση.

Το νέο χαράτσι («περιβαλλοντικό τέλος») θα το καθορίζει η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και θα το γνωστοποιεί έως τις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους στους παρόχους υπηρεσιών ύδατος δηλαδή στις ΔΕΥΑ και στους ΤΟΕΒ καθώς και στους δήμους. Οι πάροχοι (ΔΕΥΑ) θα το εισπράττουν από τους καταναλωτές και θα το αποδίδουν σε ειδικό λογαριασμό στο λεγόμενο «Πράσινο Ταμείο», γνωστό για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων και ΜΚΟ, παρακρατώντας για δικό τους λογαριασμό το 2,5%.

Την ίδια στιγμή, ενώ ισχυρίζεται ότι καλύπτει «όλες τις χρήσεις ύδατος» εξαιρεί τις «υπηρεσίες ύδατος για ενεργειακή χρήση», δηλαδή τη χρήση του νερού από τους μονοπωλιακούς ομίλους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (για την παροχή της οποίας η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα ήδη επιβαρύνονται με το πράσινο τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ), εξασφαλίζοντάς τους έτσι αφενός μηδενικό κόστος για τη χρήση του νερού αλλά και επιπλέον επιδοτήσεις -χρηματοδοτήσεις από τα χρήματα του «Πράσινου Ταμείου», δηλαδή των χαρατσωμένων καταναλωτών! Την ίδια στιγμή προβλέπει ότι «είναι δυνατόν να εξαιρούνται από τα περιβαλλοντικά τέλη: χρήστες οι οποίοι, με την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών ορθής διαχείρισης, συμβάλλουν στη διατήρηση ή/και βελτίωση της καλής κατάστασης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της

επαναχρησιμοποίησης λυμάτων (δηλαδή βιομήχανοι και μεγαλοξενοδόχοι που έχουν πάρει ήδη επιδοτήσεις για αμφίβολης αποτελεσματικότητας βιολογικούς καθαρισμούς)”.

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους αλλά και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου “να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αποκρούσουν με αγώνες το νέο χαράτσωμα στο νερό με «φιλοπεριβαλλοντικό» μανδύα”.

e-vertigo.gr

 

Διαβάστηκε 787 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 08:20
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter