Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΕμφανίσθηκαν κιόλας λόγω του καλού καιρού τα πρώτα κουνούπια
24
Μαρτίου

Εμφανίσθηκαν κιόλας λόγω του καλού καιρού τα πρώτα κουνούπια Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Οι ψεκασμοί, ιδιαίτερα στις παρέβριες περιοχές, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα – Χωρίς επαρκείς πόρους η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης – Κίνδυνος μεταφοράς Ζωονόσων από την Τουρκία με τα τσιμπήματα των κουνουπιώνΕρώτηση προς συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης, απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την διενέργεια αεροψεκασμών στην περιοχή του Έβρου για την καταπολέμηση βλαβερών εντόμων.

Συγκεκριμένα, ερωτάται ο Υπουργός ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ψεκασμών, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να μην υπάρξει εισαγωγή ζωονόσωναπό την Τουρκία και εάν μελετάται ησυνεργασία με την Π.Α. για να γίνει χρήση των υπαρχόντων ιπτάμενων μέσων, εφόσον κρίνεται οικονομικά συμφέρουσα και τεχνικά αρτιότερη ως λύση.

Ακολουθεί η ερώτηση:

***


ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Έγκαιρη διενέργεια ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης των κουνουπιών για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, οφείλει να πραγματοποιείται κάθε έτος ακμαιοκτονία (κωνωποκτονία).

Οι ψεκασμοί έχουν ως φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια, η οποία εξαρτάται από τον ανάλογο προϋπολογισμό από την Κεντρική Κυβέρνηση.

Λόγω των μειωμένων ποσών και, κυρίως, της πρωτοφανούς καθυστέρησης έγκρισής τους πέρυσι, η κωνωποκτονία αποδείχτηκε αναποτελεσματική, όπως φάνηκε στην πράξη.

Φέτος, εξαιτίας του καλού καιρού και της έντονης ζέστης, ήδη έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα κουνούπια στις παρέβριες περιοχές, ενώ μαίνεται η έξαρση ζωονόσων εξαιτίας της ελεύθερης προσπέλασης αιματοφάγων εντόμων (κουνούπια) από την γειτονική Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις ορυζώνων, όπου κυριαρχούν τα στάσιμα ύδατα, ενώ φημολογείται η εμφάνιση και νέων ζωονόσων εκεί.

Οι επίγειοι ψεκασμοί πρέπει να επικουρούνται από εκτεταμένους αεροψεκασμούς, καθώς περιοχές με πυκνή βλάστηση, αρκετά δασύλλια και βαλτότοποι, όπου είναι αδύνατη η προσπέλαση επίγειων μέσων, παραμένουν εστίες αναπαραγωγής των επιβλαβών εντόμων.

Σημειώνεται, πως στην διενέργεια των αεροψεκασμών δεν γίνεται καμία χρήση των διαθέσιμων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας (αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ),

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ψεκασμών στο πλαίσιο της καταπολέμησης των κουνουπιών;

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να μην υπάρξει εισαγωγή ζωονόσων μέσω των αιματοφάγων εντόμων από όμορες χώρες; Έχετε προβεί σε συνεννόηση ή και συνεργασία με τη Τουρκία, αλλά και με την Βουλγαρία, ώστε να συντονιστούν οι προσπάθειες;

Μελετάτε την περίπτωση συνεργασίας με την Π.Α. για να γίνει χρήση των υπαρχόντων ιπτάμενων μέσων, εφόσον κρίνεται οικονομικά συμφέρουσα και τεχνικά αρτιότερη ως λύση;

 

Διαβάστηκε 575 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 08:09
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter