Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ
05
Νοεμβρίου

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, στους Υπουργούς Εσωτερικών, Παν. Κουρουμπλή και Παιδείας Νίκο Φίλη – Να συμπληρωθούν και τα κενά εκπαιδευτικού προσωπικούΑξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η Π.Ε. Έβρου ξεκίνησε το έργο της μεταφοράς μαθητών με ολοκληρωμένο τον διαγωνισμό για το σχολικό έτος 2015-2016, όπως προβλέπεται στην ΚΥΑ 24001/2013.

Παρ” όλα αυτά η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς συνοδεύεται με προβλήματα τα οποία είναι αδύνατο να λυθούν στο πλαίσιο της παραπάνω ΚΥΑ.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να καταστρατηγείται το συνταγματικό δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση και να δημιουργούνται αδιέξοδα και ανησυχίες για τους γονείς και για όλους εμάς που έχουμε την ευθύνη αυτού του έργου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι:

ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΑΞΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Με το αρ. πρωτ. 3981/11-11-2014 έγγραφο της ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ με θέμα μεταφορά μαθητών με Ε.Δ.Χ. Αυτοκίνητα: ως προμίσθωση ορίζεται: «Η εκ των προτέρων μίσθωση Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με σημείο επιβίβασης που βρίσκεται είτε εντός είτε εκτός των ορίων της έδρας του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου. Σε περίπτωση που η επιβίβαση είναι εντός των ορίων της έδρας του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου, τότε η αποβίβαση μπορεί να είναι σε σημείο είτε εντός είτε εκτός αυτής, ενώ στην περίπτωση που η επιβίβαση είναι εκτός των ορίων της έδρας η αποβίβαση πρέπει να είναι εντός αυτής».

Σ” αυτό διατυπώνεται ρητά η άποψη ότι δεν μπορεί να πραγματοποιείται μεταφορά μαθητών από ταξί που δεν ανήκουν στην έδρα της περιοχής μεταφοράς των συγκεκριμένων μαθητών.

Εξ αιτίας αυτής της απαγόρευσης οι μαθητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του σχολείου επειδή δεν υπάρχουν ταξί στις έδρες που μπορούν να αναλάβουν δρομολόγια ή δεν ενδιαφέρονται οι επαγγελματίες με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην μεταφέρονται και η Π.Ε. Έβρου να μην έχει το δικαίωμα να απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε επαγγελματίες της πλησιέστερης έδρας.

Επισημαίνουμε ακόμη ότι το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουμε και στην επόμενη σχολική χρονιά (2016-2017) σε αρκετές περιοχές του νομού.

Είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί νομοθετικά το πρόβλημα είτε με γενικότερη άρση του περιορισμού των εδρών για τα ταξί είτε με συγκεκριμένη πρόβλεψη νια τη μεταφορά των μαθητών ώστε:

α. για τις περιοχές που δεν υπάρχουν ταξί στις έδρες τους να επιτρέπεται η συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία για τους επαγγελματίες της πλησιέστερης έδρας του νομού.

β. όπου υπάρχει ένα ταξί στην έδρα να γίνεται απευθείας ανάθεση και σε περίπτωση που ο επαγγελματίας αρνείται να αναλάβει το έργο να ισχύει ό,τι και παραπάνω (συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία από επαγγελματίες της πλησιέστερης έδρας του νομού).

γ. όπου υπάρχουν περισσότερα ταξί, μετά την δημοσιοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας, εάν οι επαγγελματίες της έδρας δεν επιθυμούν να αναλάβουν το έργο, ζητούνται υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες αναφέρουν ότι δεν θα συμμετέχουν ώστε έγκαιρα να ενημερωθούν οι επαγγελματίες της πλησιέστερης έδρας.

Ακόμη, στις περιπτώσεις που τα ταξί διπλανής έδρας διανύουν μη έμφορτα μεγάλες αποστάσεις για να φθάσουν στην περιοχή ενδιαφέροντος να προβλέπεται μεγαλύτερος συντελεστής στον υπολογισμό του κόστους του δρομολογίου.

ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Υπάρχουν περιοχές στις οποίες η πρόσβαση με συμβατικά οχήματα είναι αδύνατη ιδιαίτερα στους χειμερινούς μήνες (π.χ. Πετρόλοφος). Οι μαθητές – κάτοικοι αυτών των περιοχών όχι μόνο ταλαιπωρούνται αλλά αντιμετωπίζουν κινδύνους διανύοντας έως και είκοσι χιλιόμετρα για να επιβιβασθούν σε σχολικά οχήματα.

Απαιτούνται ειδικά οχήματα με δυνατότητα μετακίνησης σε δύσκολες διαδρομές. Θα πρέπει στην ΚΥΑ να συμπεριληφθεί πρόβλεψη για μίσθωση ειδικών οχημάτων.

ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Στις περιπτώσεις που σε ένα όχημα επιβαίνουν μαθητές Ν/Γ και μικρών τάξεων των Δ.Σ. και η πρόσβαση στη σχολική μονάδα είναι αδύνατη υποχρεώνονται παιδιά πολύ μικρής ηλικίας να διανύουν αποστάσεις χωρίς συνοδό. Θεωρούμε ότι πρέπει να προβλεφθεί για αυτές τις περιπτώσεις η ύπαρξη συνοδού.

ΣΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η διαταραχή των ωραρίων των μαθημάτων στα σχολεία του Έβρου εξ αιτίας των κενών στην εκπαίδευση δημιούργησε αναστάτωση στη μεταφορά 3.500 μαθητών επειδή έπρεπε να προσαρμόζονται τα δρομολόγια κάθε φορά σε διαφορετικές ώρες λήξης μαθημάτων.

Ακόμη, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στα σχολεία τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως ολοήμερα (πχ Δ.Σ. Άβαντα) αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν εφ” όσον δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί με συνέπεια η επιστροφή των μαθητών που θα πραγματοποιούνταν ομαλά να είναι αδύνατη.

Ολοκληρώνοντας την καταγραφή των προβλημάτων επιθυμώ να αναφερθώ σε ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε άμεσα και αφορά στην πραγματοποίηση του ηλεκτρονικού διαγωνισμού.

Εκτιμούμε ότι η απόφαση για τη διενέργεια των διαγωνισμών μεταφοράς μαθητών με ηλεκτρονικό τρόπο στην πράξη θα καταργήσει τον ανταγωνισμό επειδή θα αποκλείσει ενδιαφερομένους (ταξί, λεωφορεία κλπ) που δεν γνωρίζουν τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και τις διαδικασίες για έκδοση ηλεκτρονικής υπογραφής με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν προσφορές.

Είμαι σίγουρος ότι η ασφαλής μεταφορά των μαθητών αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας.

Ειδικά στην εποχή μας της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας οι ανάγκες να αναλάβει η πολιτεία το έργο της μεταφοράς μαθητών αυξάνονται.

Ζητώ να προβλέψετε τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην ΚΥΑ για τη μεταφορά των μαθητών ώστε να μπορούν να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και προς όφελος των μαθητών και των γονέων τους τα προβλήματα που προκύπτουν.

Ευελπιστούμε για την ανταπόκρισή σας και είμαστε στη διάθεσή σας για επί πλέον πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου

Δημήτριος Πέτροβιτς
elthraki.gr

 

Διαβάστηκε 447 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2015 09:34
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter