Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΆγιος – ΚΑΣΤΡΟΦΡΟΥΡΟΣ και επέτειος Βυζαντινής λαμπρότητας
25
Οκτωβρίου

Άγιος – ΚΑΣΤΡΟΦΡΟΥΡΟΣ και επέτειος Βυζαντινής λαμπρότητας Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Στις 26 Οκτωβρίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρα Δημητρίου του Μυροβλύτη. Ο άγιος Δημήτριος τιμάται σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο και βεβαίως τιμάται και στην πόλη μας, το Διδυμότειχο.

 


Είναι σε όλους γνωστό το προσκυνητάρι του αγίου το οποίο βρίσκετε επάνω από τις πύλες της γέφυρας και δίπλα στον Αρμενικό ναό του Αγίου Γεωργίου (Σουρπ Κεβόρκ).
Εκεί κάθε χρόνο γίνετε το λεγόμενο κουρμπάνι (ζωοθυσία) των πετεινών, δηλαδή οι προσκυνητές θυσιάζουν κοκόρια προς τιμήν του αγίου.
Η ημέρα αυτή όμως για το Διδυμότειχο έχει σημαντική ιστορική αξία,
καθώς στις 26 Οκτωβρίου 1341, στέφθηκε στο Διδυμότειχο
συναυτοκράτορας των Ρωμαίων (Βυζαντίου/Ρωμανίας)
ο Ιωάννης Στ΄ Καντακουζηνός.

Τα ιστορικά γεγονότα έχουν ως εξής:
το 1341 ο τότε αυτοκράτορας και επιστήθιος φίλος του Καντακουζηνού, Ανδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος, αρρωσταίνει και πάλι βαριά και πεθαίνει στην Κωνσταντινούπολη.
Ο ενδεκαετής γιός του Ιωάννης Παλαιολόγος (ο οποίος γεννήθηκε στο Διδυμότειχο) δε δύναται να αναλάβει τα καθήκοντα του αυτοκράτορα και αμέσως ξεσπούν έριδες για την αντιβασιλεία, μεταξύ του Ιωάννη Καντακουζηνού και των Ιωάννη Καλέκα (πατριάρχη Κων/πόλεως) και Αλέξιο Απόκαυκο (Μέγα Δούκα) οι οποίοι παίρνουν με το μέρος τους και τη βασιλομήτορα Άννα της Σαβοΐας (σύζυγο του Ανδρονίκου).
Ο Καντακουζηνός αναγκάζεται να καταφύγει στο Διδυμότειχο όπου οργανώνει το στρατού του και δέχεται ηγεμόνες για διάφορες συνεννοήσεις. Όλες αυτές οι εξελίξεις είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσει ο δεύτερος εμφύλιος (1341-1348) ο οποίος και αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της αυτοκρατορίας.

Επίσης οι ραγδαίες εξελίξεις αναγκάζουν τον Ιωάννη Καντακουζηνό να στεφθεί συναυτοκράτορας στο Διδυμότειχο.
Ας δούμε πως περιγράφει την τελετή, ο μεγάλος Βυζαντινολόγος Ντόναλντ Μακ Νίκολ (ο οποίος αντλεί στοιχεία από τα απομνημονεύματα που συνέγραψε ο ίδιος ο Καντακουζηνός), στο βιβλίο του «Ιωάννης Καντακουζηνός ο απρόθυμος αυτοκράτορας» :
Στις 26 Οκτωβρίου του 1341, στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, παρουσία μιας σύναξης φίλων του, οι πιο κοντινοί συγγενείς του τον περιέβαλαν με τα αυτοκρατορικά ενδύματα, ένας αξιωματικός των Λατίνων μισθοφόρων του, του φόρεσε στα πόδια τις πορφυρές μπότες του αυτοκράτορα.

Στη συνέχεια, φόρεσε ο ίδιος στο κεφάλι του ένα αυτοκρατορικό κεφαλοκάλυμμα που βρισκόταν τοποθετημένο μπροστά από μια εικόνα της Παρθένου.
Πρωτοψάλτες έψαλαν την αναγόρευση, και καθώς ο Καντακουζηνός είχε ορίσει πως έπρεπε να γίνει έτσι, τήρησαν αυστηρά το πρωτόκολλο. Πρώτη ανακηρύχθηκε η αυτοκράτειρα Άννα, δεύτερος ο γιος της Ιωάννης, τρίτος ήταν ο Καντακουζηνός και τέταρτη η σύζυγός του Ειρήνη, ως αυτοκράτορας και αυτοκράτειρα αντίστοιχα.
Κατευθύνθηκαν σε πομπή προς την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Διδυμότειχο για να προσκυνήσουν και να ευχαριστήσουν το Θεό (ο συγγραφέας εννοεί το ναό του Αγίου Γεωργίου Παλαιοκαστρίτου στα θεμέλια του οποίου βρίσκεται σήμερα ο Αρμενικός Ναός Σουρπ Κεβόρκ).
Η τελετή συνοδεύτηκε από διάφορους οιωνούς και σημάδια, ωστόσο, είναι δύσκολο να πούμε αν ήταν θεϊκά ή οφείλονταν στη τύχη, όπως ταπεινά παραδέχεται ο Καντακουζηνός
«Το θέλημα του Θεού στις ανθρώπινες υποθέσεις αποκαλύπτεται μόνο σε όσους έχουν αγνή καρδιά και ο Θεός τους κρίνει άξιους μιας τέτοιας αντίληψης».

Ένας από αυτούς ήταν ο επίσκοπος Διδυμοτείχου (Ιλαρίων), ένας άνδρας γνωστός για τα προφητικά του χαρίσματα. Δεν συμμετείχε στην τελετή περιβολής και προσβλήθηκε που το έμαθε αργότερα. Όμως, όταν του ζήτησαν να ευλογήσει το κράτος και τον αυτοκράτορα, παρατήρησε ότι «το να είναι κανείς αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν κάτι που είχε ορίσει ο Θεός, όμως όσοι έτρωγαν άγουρα σύκα, σίγουρα θα υπέφεραν από πρησμένα χείλη».
Για να μη μακρηγορούμε ο Ιλαρίων προφήτευσε ότι στην αρχή ο Καντακουζηνός θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες αλλά τελικά θα επικρατήσει, όπως και έγινε.
Με βάση την περιγραφή του Ντόναλντ Μακ Νίκολ, αποσαφηνίζονται δύο πράγματα τα οποία έχουμε συνηθίσει ως Διδυμοτειχίτες να παρερμηνεύουμε: πρώτον ο Καντακουζηνός δε στέφθηκε αυτοκράτορας αλλά σεβόμενος τα κληρονομικά δικαιώματα του γιου του Ανδρόνικου Γ΄ (Ιωάννη Ε΄) στέφθηκε συναυτοκράτορας των Ρωμαίων, και δεύτερον η στέψη δεν έγινε στο ναό του Αγίου Γεωργίου Παλαιοκαστρίτου αλλά στα ανάκτορα του κάστρου όπου και διέμενε με την οικογένειά του και τους αξιωματούχους του.

Το όλο γεγονός της στέψης του Καντακουζηνού στο Διδυμότειχο
κατατάσσει την πόλη μας στην κατηγορία των ελάχιστων πόλεων
όπου στέφθηκαν Βυζαντινοί Αυτοκράτορες.

Ως γνωστόν η συντριπτική πλειοψηφία στέφονταν στην Κωνσταντινούπολη, άλλες πόλεις όπου έλαβε χώρα στέψη αυτοκράτορα ήταν η Νίκαια της Μικράς Ασίας (όπου εκεί στέφθηκε ο Διδυμοτειχίτης Ιωάννη Βατάτζης και γενικά η Δυναστεία των Λασκαρέων), η Αδριανούπολη (όπου στέφθηκε για δεύτερη φορά ο Καντακουζηνός) και ο Μυστράς όπου στέφθηκε ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος.

Μαρμάρινη εντοιχισμένη εικόνα του Αγίου Δημητρίου στο Παρεκκλήσι του στο Κάστρο Διδυμοτείχου.

Πλευρικά στο Παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται εντοιχισμένη πλάκα με τα σύμβολα του σεβαστοκράτορα Ανδρόνικου Ραούλ Ασάνη Παλαιολόγου (14ος αιώνας).

Πηγή: kastropolites.gr

Διαβάστηκε 564 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 20:10
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter