Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΠατσουρίδης:“Κορυφαίο ατόπημα η πρόταση του χωροταξικού ΑΜΘ να γίνει Κέντρο Υγείας το νοσοκομείο Διδ
08
Οκτωβρίου

Πατσουρίδης:“Κορυφαίο ατόπημα η πρόταση του χωροταξικού ΑΜΘ να γίνει Κέντρο Υγείας το νοσοκομείο Διδ Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

«Κορυφαίο ατόπημα» του νέου χωροταξικού ΑΜΘ, χαρακτήρισε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης, το σημείο της μελέτης που προτείνει την υποβάθμιση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου σε Κέντρο Υγείας και την ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου στην Ορεστιάδα.Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου ο κ. Πατσουρίδης συμμετείχε στην Κομοτηνή στη διαβούλευση για το Β1 στάδιο της μελέτης «αξιολόγησης, αναθεώρησης και εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης ΑΜΘ», όπου ο δήμαρχος Διδυμοτείχου υποστήριξε ότι «το νέο χωροταξικό για την ΑΜΘ αδικεί περισσότερο από τους 22 δήμους της Περιφέρειας τον δήμο Διδυμοτείχου».

Στη διαβούλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Χωροταξίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μελετητές, περιφερειακοί σύμβουλοι και δήμαρχοι.

Το επίμαχο σημείο βρίσκεται στην 123η σελίδα της μελέτης, στην ενότητα που αναφέρεται στον “χωρικό προσδιορισμό των βιώσιμων διοικητικών και αναπτυξιακών ενοτήτων σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο” και ειδικά στην ενότητα για τον βόρειο Έβρο (Διδυμότειχο-Ορεστιάδα).

Αναλυτικά, η συγκεκριμένη ενότητα αναφέρει τα εξής:

“Η περιοχή του βόρειου Έβρου, την οποία καλύπτουν οι δήμοι Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας αποτελεί μία ειδική γεωγραφική και αναπτυξιακή ενότητα. Βασικό κριτήριο για τον ορισμό της αποτελεί η σχετική της απομόνωση και η έλλειψη πολλαπλών συνδέσεων με την υπόλοιπη περιφέρεια, καθώς και η ραγδαία μείωση του πληθυσμού σε όλους τους οικισμούς. Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ενότητας σχετίζονται κυρίως με την ανάπτυξη του γεωργοκτηνοτροφικού πλέγματος και με την αξιοποίηση φυσικών και πολιτισμικών πόρων για την προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού. Ειδικότερα η υπόψη ζώνη ορίζεται ως:

-Ζώνη στοχευμένης αγροτικής ανάπτυξης με τη δημιουργία ενός ευρύ συνδυασμένου αγροκτηνοτροφικού πάρκου (συμπληρωματικότητα γεωργίας - κτηνοτροφίας) με δυνατότητες καθετοποίησης της παραγωγής.

-Ζώνη μεταποίησης αγροτικών προϊόντων αλλά και ζώνη καινοτομίας στους υφιστάμενους υποδοχείς (ΒΙΠΑ Ορεστιάδας)

-Ζώνη ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και έρευνας (Τμήματα ΔΠΘ) και σύνδεσής τους με την τοπική παραγωγή.

-Ζώνη συντονισμένων δράσεων για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού (βασισμένου στην αξιοποίηση των ποταμών Άρδα, Έβρου και Ερυθροπόταμου) και πολιτιστικού τουρισμού (βασισμένου κυρίως στην ανάδειξη των υλικών και άυλων στοιχείων του Διδυμοτείχου και των οικισμών Μεταξάδες και Παλιούρι).

-Τόνωση της διασυνοριακής ανάπτυξης τόσο προς βορρά όσο κυρίως προς τα ανα- τολικά (σύνδεση με Αδριανούπολη). Ανάπτυξη κοινών δράσεων πολιτιστικού και εναλλακτικού τουρισμού.

-Βελτίωση της αστικής βιωσιμότητας με σημαντικές παρεμβάσεις στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Ορεστιάδα.

Ως κέντρο της ζώνης ορίζεται το δίπολο Ορεστιάδα – Διδυμότειχο (οικιστικό δίκτυο 5ου επιπέδου, έδρες δήμων και πρωτεύοντα περιφερειακά αστικά κέντρα) και ως τοπικά κέντρα στον πεδινό χώρο η Νέα Βύσσα, τα Ρίζια και οι Καστανιές (σύνδεση με Αδριανούπολη - πύλη του Άρδα), ενώ το Ορμένιο και τα Δίκαια αναγνωρίζονται ως μεθοριακές πύλες. Ως πόλοι στον ορεινό χώρο αναγνωρίζονται οι Μεταξάδες και το Παλιούρι με δυνατότητες συνέργειας σε σχέση με τον ορεινό και εναλλακτικό τουρισμό με το Δέρειο.

Ως προς τον κοινωνικό εξοπλισμό, η Ορεστιάδα διαθέτει κέντρο υγείας, 4 γυμνάσια, 3 γενικά λύκεια, 2 επαγγελματικά λύκεια, ειδικό εργαστήριο επαγγελματικής εκπαίδευσης, ΙΕΚ, και μουσείο, ενώ φιλοξενεί σχολές του ΔΠΘ. Το Διδυμότειχο διαθέτει γενικό νοσοκομείο, γυμνάσιο, γενικό λύκειο, επαγγελματικό λύκειο, δύο μουσεία και μία πινακοθήκη, ενώ φιλοξενεί και ένα τμήμα του ΤΕΙ ΑΜΘ. Τα Δίκαια διαθέτουν κέντρο υγείας, γυμνάσιο και γενικό λύκειο, η Νέα Βύσσα περιφερειακό ιατρείο, γυμνάσιο και γενικό λύκειο, ο Κυπρίνος και τα Ριζιά περιφερειακό ιατρείο και γυμνάσιο και οι Μεταξάδες ένα γυμνάσιο. Από τους υπόλοιπους οικισμούς περιφερειακό ιατρείο διαθέτουν η Μάνη, το Ελαφοχώρι, το Πετράδι, η Κυανή, το Πύθιο, το Ορμένιο, οι Καστανιές, τα Πετρωτά, το Σπήλαιο, το Θούριο, η Καβύλη και ο Βάλτος. Προτείνεται η δημιουργία γενικού νοσοκομείου στην Ορεστιάδα, σε αντικατάσταση του υφιστάμενου νοσοκομείου στο Διδυμότειχο (που μπορεί να γίνει κέντρο υγείας).

e-vertigo.gr

 

Διαβάστηκε 858 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 08:45
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter