Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΣτην «εντατική» παραμένει το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου
24
Μαρτίου

Στην «εντατική» παραμένει το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Στα όριά τους βρίσκονται γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, αφού η κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και των μειωμένων κονδυλίων για τις εφημερίες.

Χθες στο νοσηλευτικό ίδρυμα του βορείου Έβρου βρέθηκαν οι δύο βουλευτές του νομού, Γιώργος Καϊσας του ΣΥΡΙΖΑ και Αναστάσιος Δημοσχάκης της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι κατέγραψαν τα προβλήματα και τη μεγάλη αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον της υγείας στην περιοχή.

Σε μερικές περιπτώσεις, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, για τις εφημερίες των γιατρών, στο φετινό προϋπολογισμό, διαθέτει κατά 33% λιγότερα κονδύλια από πέρυσι, οπότε και πάλι το ποσό ήταν μειωμένο. Η πληρότητα στο νοσοκομείο αγγίζει το 100%, ενώ τα ρεπό που θα έπρεπε να είχαν πάρει οι εργαζόμενοι, αλλά λόγω ελλείψεων και φόρτου δεν πήραν, φτάνουν τα 5.000! Οι ανάγκες του σε προσωπικό μεταφράζονται στην πρόσληψη 13 γιατρών και 40 νοσηλευτών, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει σωστά και με ασφάλεια για τους ασθενείς που καλείται να εξυπηρετήσει.
«Δυστυχώς, η κατάσταση στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου παραμένει τραγική», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος των εργαζομένων Στάθης Στάμος. «Ένα κράτος που θέλει να λέγεται κράτος θα έπρεπε να είχε δώσει λύσεις στα προβλήματά μας εδώ και καιρό. Δεν μπορεί πάντα να επαφίεται στο φιλότιμο των εργαζομένων, που θα κάνουν τις εφημερίες τους και χωρίς να ξέρουν αν θα τις πληρωθούν. Είναι όμως και θέμα εξάντλησης. Όταν οι εργαζόμενοι ενός νοσοκομείου δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό τους, να ξεκουραστούν, να αποφορτιστούν, και πηγαίνουν από βάρδια σε βάρδια, μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι, να κάνουν κάποιο μοιραίο λάθος. Έχουμε ένα πλήρες νοσοκομείο από ασθενείς και χρειαζόμαστε άμεσα, όπως είπαμε και στους βουλευτές που μας επισκέφθηκαν, 13 γιατρούς και 40 νοσηλευτές. Πρέπει το νοσοκομείο μας να γίνει αυτόνομο και πλήρως στελεχωμένο. Εμείς οφείλουμε να είμαστε εδώ και θα είμαστε, αλλά και το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Αγωνία των γιατρών
Στην ανακοίνωσή του, το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Διδυμοτείχου αναφέρεται στις υποσχέσεις των τελευταίων χρόνων που έμειναν στα λόγια, στις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου και στην αυταπάρνηση του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, που έχουν εξασφαλίσει μέχρι σήμερα τη λειτουργία του.
«Τα πέντε τελευταία χρόνια το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου έχει υποστεί τις συνέπειες του μνημονίου στον υπερθετικό βαθμό με κυριότερες την απώλεια της αυτόνομης λειτουργίας και του ξεχωριστού προϋπολογισμού. Εκτός αυτού, οι τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου και η υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δημιουργούν καθημερινά σημαντικά προβλήματα λειτουργίας, που ξεπερνιούνται μόνο με την αυταπάρνηση όλου του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού. Όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό, η υποστελέχωση αντιμετωπίζεται με ‘’μπαλώματα’’ επικουρικών, στρατιωτικών και αγροτικών ιατρών.
Κατά καιρούς όλοι οι τοπικοί (κυβερνητικοί) βουλευτές και υπουργοί υποσχέθηκαν με επισκέψεις τους τα πάντα (!) χωρίς φυσικά να γίνει τίποτα πραγματικότητα. Δεν είναι άλλωστε πολύς καιρός που ο τέως υφυπουργός Υγείας κ.Γρηγοράκος επισκεπτόμενος το Νοσοκομείο (αφού εγκωμίασε τη λειτουργία του) πλειοδότησε σε υποσχέσεις τις οποίες ξέχασε άρδην επιστρέφοντας στην Αθήνα.
Το τελειωτικό χτύπημα στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου το έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγες μέρες (29/12/2014) πριν παραδώσει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Με απόφασή της μειώνει το (ήδη μειωμένο κατά πολύ) κονδύλι για τις εφημερίες του 2015 κατά 45% : από περίπου 900.000 που ήταν το κονδύλι για το 2014 έγινε 500.00 (!!) για το 2015. Αν και το παραπάνω ποσό δεν περιλαμβάνει τα δύο Κέντρα Υγείας ωστόσο, η μείωση παραμένει τρομακτική (33%) και ουσιαστικά καθιστά αδύνατη την πλήρη εφημέρευση του Νοσοκομείου ακόμη και στις βασικές ειδικότητες. Ας ληφθεί υπόψη ότι ακόμη με το παλαιό κονδύλι η αποπληρωμή των εφημεριών ήταν ελλιπής και αριθμός εφημεριών γίνονταν από τους γιατρούς χωρίς να αποζημιώνεται.
Κι ενώ έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης ουδεμία κίνηση έχουμε διαπιστώσει προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της αδιανόητα υψηλής μείωσης του κονδυλίου εφημεριών για το Νοσοκομείο μας
Είναι προφανές ότι όταν ένα Νοσοκομείο δεν μπορεί να εφημερεύει, ουσιαστικά δε μπορεί να λειτουργήσει. Με τον τρόπο αυτό γίνεται σαφής προσπάθεια κατάργησης της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στο Βόρειο Έβρο.
Με την παρούσα ανακοίνωση προσπαθούμε:
1) να καταστήσουμε ενήμερους όλους όσους αφορά το άμεσο μέλλον της λειτουργίας του Νοσοκομείου, κατοίκους και ασθενείς του Βορείου Έβρου,
2) να καταστήσουμε σαφές στους τοπικούς παράγοντες (βουλευτές, αντινομάρχη και δημάρχους) ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι άλλα Νοσοκομεία και οδηγούν νομοτελειακά στο κλείσιμό του.
3) Να ενημερώσουμε θεσμικούς παράγοντες (Υπουργείο, ΥΠΕ) και συνδικαλιστικούς παράγοντες (Ιατρικό Σύλλογο Έβρου, Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιατρών).
4) Να ζητήσουμε αποκατάσταση του ποσού αποζημίωσης των εφημεριών τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα ώστε να επιτευχθεί η συνέχιση της στοιχειώδους λειτουργίας του Νοσοκομείου»

Της Κικής Ηπειρώτου
gnomionline.gr

 

Διαβάστηκε 994 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015 16:12
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter