Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του Έβρου«Είμαστε στο πλευρό των γεωργών και των κτηνοτρόφων του Έβρου»
24
Μαρτίου

«Είμαστε στο πλευρό των γεωργών και των κτηνοτρόφων του Έβρου» Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

«Στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των γεωργών και των κτηνοτρόφων του Νομού Έβρου», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιου Δημοσχάκη.

Όπως επισήμανε ο υπουργός, «έχουμε χρέος όχι μόνο να στηρίξουμε τους πληγέντες παραγωγούς μας, αλλά και να θέσουμε τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, από την πρώτη στιγμή των καταστροφών, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με τον υφυπουργό κ. Σγουρίδη, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να υπάρξει μια εικόνα για τις ζημιές. Ζητήθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να ξεκινήσουν οι αναγγελίες των ζημιών, αλλά και οι εκτιμήσεις στις πληγείσες περιοχές προκειμένου έγκαιρα να καταβληθούν και οι αποζημιώσεις στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν από την πρώτη στιγμή τις πληγείσες περιοχές, όπως επίσης και ο κ. Σγουρίδης που συμμετείχε σε συσκέψεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και των παραγωγών. Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο Υπουργείο με τη συμμετοχή βουλευτών του νομού Εβρου, του Αντιπεριφερειάρχη, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πλημμυροπαθών περιοχών, υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών των υπηρεσιών του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των εποπτευόμενων Οργανισμών του Υπουργείου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών, προκειμένου να συζητηθούν οι δράσεις και οι προτεραιότητες, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών του Έβρου.
Πιο αναλυτικά:
Το Ζωικό κεφάλαιο: ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταβολή των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ μέχρι το Πάσχα σε όσους κτηνοτρόφους είναι ασφαλιστικά ενήμεροι (έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές).
Τα Βαμβάκια: Η συνδεδεμένη ενίσχυση καταβλήθηκε και όσες εκκρεμότητες μείνουν θα επιλυθούν μέχρι τον Ιούνιο.
Τις Πλημμύρες: Σε χειμερινά σιτηρά, σκόρδα και σπαράγγια οι εκτιμήσεις θα διενεργηθούν μόλις είναι εφικτό.
Τις Ζημιές στο Φυτικό Κεφάλαιο: Οι ζημιές αυτές είναι σε εξέλιξη και παρακολουθούνται από στελέχη του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ. Μετά την οριστικοποίηση του ύψους των ζημιών θα συνταχθεί φάκελος με τα απαραίτητα διαδικαστικά ή θα υποβληθεί για έγκριση στην Ε.Ε για χορήγηση Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (περί τα τέλη του έτους). Ταυτόχρονα το Υπουργείο θα αξιοποιήσει το ποσό ύψους 100.000 ευρώ από τις Έγγειες Βελτιώσεις για την κάλυψη των ζημιών, με πρόθεση το ποσό αυτό να αυξηθεί. Εξετάζεται να χαρακτηριστούν τα αντλητικά συγκροτήματα επαγγελματικές εγκαταστάσεις.
Το Υπουργείο προχωρά άμεσα σε όλες τις ενέργειες, ώστε μέσω του νέου Π.Α.Α. (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) να διαμορφωθεί νέο μέτρο πού θα στοχεύει στην αποζημίωση των πλημμυροπαθών περιοχών που θα μπορεί να εφαρμοστεί από την 1/1/2015.

Απάντηση του ΕΛΓΑ για καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι ευθύνης που αναλογεί στον ΕΛΓΑ:
1.Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο 2014 και τον Φεβρουάριο 2015 σε διάφορες καλλιέργειες, (καλλιέργειες καλαμποκιού, βαμβακιού, σκόρδων, χειμερινών σιτηρών κ.λ.π.), στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α., έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις.
Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει μετά τη απόσυρση των υδάτων από τα κτήματα.
Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς, με την προϋπόθεση βέβαια οι τελευταίοι να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.
2.Επίσης από το προαναφερόμενο αίτιο, ζημιές στην ανωτέρω περιοχή είχαμε και σε ζωικό κεφάλαιο. Ειδικότερα, από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου 2014 οι ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο αφορούσαν, σε 270 πρόβατα, 380 αρνιά και 60 μελισοσμήνη.
Το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε και στις 20 Φεβρουαρίου 2015 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ οι σχετικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.
Επιπρόσθετα από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2015 στην προαναφερόμενη περιοχή ζημιές προξενήθηκαν ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο και συγκεκριμένα σε 81 πρόβατα, 115 αρνιά, 10 κατσίκια, 31 μελισσοσμήνη, 38 βοοειδή και ένα άλογο. Το έργο των εκτιμήσεων επίσης ολοκληρώθηκε και σύντομα θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων.
3. Ζημιές από το προαναφερόμενο αίτιο στην ανωτέρω περιοχή είχαμε επιπλέον και σε αποθηκευμένα προϊόντα,(οι καταγραφές των οποίων ολοκληρώθηκαν), καθώς και σε φυτικό κεφάλαιο (μηδικές, δενδρώδεις καλλιέργειες και καλλιέργειες σπαραγγιών ).
Στη συνέχεια, οι ζημιές των αποθηκευμένων προϊόντων και του φυτικού κεφαλαίου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
Έπειτα το πρόγραμμα θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε., ενώ οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και την έγκριση της δαπάνης από το ΥΠΟΙΚ.

gnomionline.gr

 

Διαβάστηκε 608 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015 16:09
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter