Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΘωράκιση των οικισμών του Έβρου από τις πλημμύρες σχεδιάζει η Περιφέρεια
24
Φεβρουαρίου

Θωράκιση των οικισμών του Έβρου από τις πλημμύρες σχεδιάζει η Περιφέρεια Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Ένα σχέδιο οχύρωσης των παραποτάμιων οικισμών του Έβρου, που ειδικά τους τελευταίους μήνες, έχουν δει 2 και 3 φορές τα νερά του ποταμού να εισβάλλουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους επεξεργάζεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, εξέφρασε την οργή του για την κατάσταση στον Έβρο, ενώ παράλληλα ανακοίνωση την απόφαση της περιφέρειας να προχωρήσει σε μία σειρά καλά μελετημένων και αναγκαίων έργων θωράκισης των παρέβριων οικισμών, κυρίως σε Ορμένιο, Λαγυνά, Νέα Βύσσα, Καστανιές, Πύθιο, Πόρο.Αγανάκτηση και ανασύνταξη
«Δε θα ανεχτώ άλλο αυτή την κατάσταση που έζησα τους τελευταίους μήνες» διεμήνυσε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης εισάγοντας στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, τη συζήτηση για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών του Έβρου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χρόνος». Από τον Αύγουστο του 2014, οπότε ανέλαβε η παρούσα περιφερειακή αρχή, εκδηλώθηκαν τρία πλημμυρικά φαινόμενα. Το πρώτο ήταν συνηθισμένο, το δεύτερο ήταν το μεγαλύτερο από το 1984 και το τρίτο το μεγαλύτερο των τελευταίων 100 ή 150 ετών, κατά άλλους.
«Σημείο προς σημείο αντιμετωπίσαμε το νερό, φοβηθήκαμε για τους οικισμούς, τις γέφυρες, τον κόσμο. Τρέχαμε από οικισμό σε οικισμό με ένα στόλο μηχανημάτων και δίναμε διαρκώς μάχη με το νερό κατά μήκος 300 χλμ, όπου υπάρχουν προβληματικά αναχώματα», είπε ο περιφερειάρχης περιγράφοντας τις στιγμές αγωνίας που έζησαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, αλλά και τα θύματα των πλημμυρών, οι κάτοικοι του Έβρου. Ο κ. Παυλίδης περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τα όσα διαδραματίστηκαν τις κρίσιμες εκείνες ημέρες στο γειτονικό Έβρο, όπου πλημμύρισαν σχεδόν 65 κατοικίες, χάθηκε ζωικό κεφάλαιο και χιλιάδες στρέμματα καλύφθηκαν από το νερό που έρχονταν συνεχώς. «Διεκδικούμε για όλα αυτά αποζημιώσεις και στο θέμα των υποδομών», τόνισε ο κ. Παυλίδης ζητώντας επιτέλους να μπει τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.
«Το θέμα των πλημμυρών του Έβρου είναι τεράστιο, διαχρονικό, έχουν ειπωθεί πολλά, έχουν επισκεφτεί υπουργοί, κυβερνήτες. Υπάρχει μια μακροπρόθεσμη διαχείριση και πρέπει να τονίσω πως την κατασκευή των έργων την έχει κρατημένη ως αρμοδιότητά του, το υπουργείο Υποδομών στην Αθήνα, η γνωστή ΕΥΔΕ. Εμείς από τη δική μας πλευρά, βλέποντας και βιώνοντας όλη αυτή την τραγική κατάσταση, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μια σειρά βραχυπρόθεσμων ενεργειών, που μέσα από τις δημοπρασίες που πρέπει να γίνουν για να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση, θα μας πάρουν δύο-τρία χρόνια, να προστατεύσουμε όσο μπορούμε τους οικισμούς», τόνισε στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης.
Όσον αφορά στο σχέδιο της περιφέρειας, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, «ήδη έχουμε δημοπρατήσει αντιπλημμυρικά έργα στο Ορμένιο, ολοκληρώνουμε την προστασία των Λαγυνών, προχωρούμε άμεσα στη δημοπρασία μιας σειράς άλλων έργων και την ωρίμανσή τους, όπως είναι σε Νέα Βύσσα, στις Καστανιές, στο Πύθιο, στον Πόρο. Έτσι θα εξασφαλίσουμε ως ένα σημείο τους οικισμούς. Δεν θα τρέχουμε από οικισμό σε οικισμό. Σήμερα κανένας οικισμός ή κατοικημένη περιοχή δεν είναι ασφαλισμένη», είπε.

Ζημιές και αποζημιώσεις
Οι τελευταίες πληµµύρες στον Έβρο έχουν καταστρέψει ολοσχερώς 50.000 στρ. χειµερινών σιτηρών, 20.000 στρ. βαµβάκι, 25.000 µηδικής, 3.000 καλαµπόκι, 1.500 στρέµµατα µε σπαράγγια και περί τα 1.000 στρέµµατα µε σκόρδα, ενώ εκατοντάδες στρέµµατα µε καρποφόρα δέντρα βρίσκονται κάτω από το νερό, σύµφωνα µε στοιχεία που παρείχε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Βασίλης Έξαρχος και επανέλαβε ο Γιώργος Παυλίδης στο περιφερειακό συμβούλιο.
Οι µεγαλύτερες ζηµιές σημειώθηκαν στις περιοχές Σουφλί, Τυχερό, Νέα Βύσσα, Φέρες και τα Λαγυνά, ενώ οι πρώτες προβλέψεις των τοπικών παραγόντων µιλούν για απώλειες στις εαρινές σπορές από 80-100%, ανάλογα µε το πόσο γρήγορα θα στεγνώσουν τα χωράφια για να µπορέσουν οι παραγωγοί να σπείρουν.
Όσον αφορά στο κεφάλαιο των αποζημιώσεων, ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι «ζητάμε από την κυβέρνηση να σκύψει, γιατί έχει τις δικές τις ευθύνες στον τομέα των αποζημιώσεων, μέσα από τον ΕΛΓΑ, μέσα από το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις κατοικίες, να απαλλάξει από τις εισφορές τους κατοίκους που έχουν πληγεί και δεν μπορούν να τις καταβάλλουν και ταυτόχρονα να αποζημιώσει τις βιοτεχνίες, να αποζημιωθούν επίσης όλα τα αντλητικά μηχανήματα που είναι κάποιες εκατοντάδες και δεν τα θεωρεί ότι αποτελούν εργαλεία επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή δε θεωρεί επαγγελματίες τους αγρότες με την έννοια του νόμου και τους εξαιρεί. Ζητάμε να ληφθεί μέριμνα και πρόνοια, αν δεν μπορέσουν κάποιοι να καλλιεργήσουν για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, να αποζημιωθούν, γιατί θα οφείλεται στο βίαιο καιρικό φαινόμενο». Περαιτέρω η περιφέρεια προχωρά σε όλες τις απαραίτητες προκειμένου ο Έβρος να αποζημιωθεί για τις ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες σε υποδομές του δημοσίου. Η αποζημίωση θα διεκδικηθεί από το ταμείο Αλληλεγγύης. «Με μια λέξη, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτά που μπορούμε, άμεσα και προς όφελος των κατοίκων», κατέληξε ο περιφερειάρχης.
Παρέμβαση για τους σπαραγγοπαραγωγούς
Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση παρέμβαση έκανε ο τέως υπερνομάρχης Ροδόπης-Έβρου Χρήστος Χατζόπουλος ο οποίος μίλησε ως εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Σπαραγγιών Τυχερού και απεύθυνε έκκληση προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού.
Να σημειωθεί πως είναι ολοκληρωτική η καταστροφή στη μονάδα επεξεργασίας και συσκευασίας σπαραγγιού και ροδάκινου στο Τυχερό, καθώς οι εγκαταστάσεις έχουν κατακλυστεί από 2 μέτρα νερό και οι ζημιές σε πάνελ, μηχανήματα και ψυγεία εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.
«Πρόκειται για μία δραστηριότητα που έφερνε μέχρι τώρα γύρω στο 1 εκ. ευρώ το χρόνο συνάλλαγμα και με τις νέες καλλιέργειες θα έφερνε 1,5 εκατ. ευρώ. Δε θα έχουμε σπίτια δε θα έχουμε κατοίκους τα επόμενα χρόνια», προέβλεψε ο κ. Χατζόπουλος προειδοποιώντας το περιφερειακό συμβούλιο για το τι θα ακολουθήσει.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου
gnomionline.gr

 

Διαβάστηκε 458 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015 11:57
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter