Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΣτο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι πλημμύρες του Έβρου
19
Φεβρουαρίου

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι πλημμύρες του Έβρου Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συνεχίζουν να συζητούν για τις πλημμύρες του Έβρου, μετά από τις ερωτήσεις που διαρκώς καταθέτουν Έλληνες ευρωβουλευτές.

Πιο πρόσφατες οι ερωτήσεις που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος και του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση που έλαβε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ζαγοράκης από τον επίτροπο περιβάλλοντος.

Vella: Υπάρχει
δυνατότητα χρηματοδότησης αντιπλημμυρικών έργων
Σημειώνεται ότι ο κ. Ζαγοράκης, με κατεπείγουσα ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε ζητήσει την άμεση κινητοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανακούφιση των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή του Έβρου, η οποία έχει κατ’ επανάληψη βιώσει ισχυρότατες πλημμύρες και στο παρελθόν.
Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει ότι για την περίοδο 2014-2020, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μπορεί να υποστηρίξει αντιπλημμυρικά μέτρα, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο έργο ARDAFORECAST, το οποίο υποστηρίζεται από το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας-Βουλγαρίας 2007-2013, ως ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας που πρέπει να ενισχυθεί και να προωθηθεί περαιτέρω.
Ο κ. Vella σημειώνει, ωστόσο, ότι τα μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων και την αύξηση της ανθεκτικότητας (π.χ. πρόληψη και διαχείριση κινδύνων, υποδομή μικρής κλίμακας, πιλοτικές δράσεις για την αντιμετώπιση κλιματικών κινδύνων) θα πρέπει να αποφασίζονται από τις εθνικές αρχές.

Ερώτηση Χρυσόγονου για αποζημιώσεις
Γραπτή ερώτηση με θέμα τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στον Έβρο υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ρωτώντας εάν και πότε οι πλημμυροπαθείς θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και αν υπάρχει πρόβλεψη να αποδεσμευθούν άμεσα τα σχετικά κεφάλαια.
«Τις τελευταίες μέρες, οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην περιοχή του Έβρου, προκαλώντας άνοδο της στάθμης του ποταμού, εκκενώσεις χωριών και οικισμών καθώς και καταστροφικές πλημμύρες σε πάνω από 220.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Παράλληλα, η κακοκαιρία συνεχίζεται και οι τελική έκταση των καταστροφών δεν είναι δυνατό να εκτιμηθούν από τώρα.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Τι δυνατότητες υφίστανται για έκτακτη ενίσχυση των πλημμυροπαθών είτε μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, είτε μέσω άλλων πιθανών διαθέσιμων πόρων για θύματα φυσικών καταστροφών;
2. Υφίσταται πρόβλεψη για άμεση αποδέσμευση των σχετικών κεφαλαίων, καθώς και για μεταγενέστερη εκτίμηση των μακροπρόθεσμων συνεπειών και συνακόλουθη αναπροσαρμογή των προς διάθεση ποσών;»

Η ερώτηση
Ανδρουλάκη

«Τις τελευταίες μέρες ο ποταμός Έβρος πλημμύρησε για τρίτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια, με αποτέλεσμα, παραπάνω από 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων να πλημμυρήσουν και να υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τους αγρότες. Επίσης σημαντικές καταστροφές έγιναν στις αγροτικές υποδομές του Νομού και στο ζωικό κεφάλαιο.
Έχοντας υπόψη ότι ο ποταμός Έβρος διαπερνά δύο Κράτη Μέλη την Ελλάδα, και την Βουλγαρία, και μία υποψήφια προς ένταξη χώρα, την Τουρκία, καθώς και το γεγονός ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους πρόκλησης των πλημμυρών αυτών είναι η κακή διαχείριση που γίνεται κυρίως από την Βουλγαρία,
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
● Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση διαμόρφωση από τα εμπλεκόμενα Κράτη Μέλη ενός πλαισίου αντιπλημμυρικής προστασίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα πεδινά που υπάρχουν οικισμοί που μπορεί να κινδυνέψουν;
● Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία οι οποίες έχουν έρθει σε τέλμα ουσιαστικά από το 2011;
● Προτίθεται να λάβει μέτρα για την εγκατάσταση ενός ενιαίου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης με όργανα εγκατεστημένα και στις τρεις χώρες για την προστασία των πολιτών των χωρών αυτών και τη λήψη πληροφοριών που θα διανέμεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς;»

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου
gnomionline.gr

 

Διαβάστηκε 556 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 19:23
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter