Εκτύπωση αυτής της σελίδας
19
Φεβρουαρίου

Πικρός ο «λογαριασμός» από τις πρόσφατες πλημμύρες στον Έβρο Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Ώρα «λογαριασμού» και καταγραφής έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα για τον Έβρο, όπου συνεργεία του ΕΛΓΑ, της Περιφέρειας ΑΜΘ και των δήμων που επλήγησαν από τις πλημμύρες καταγράφουν τις ζημιές σε οικίες και επιχειρήσεις.

Το έργο, δεδομένης της καταστροφής, είναι τιτάνιο, ωστόσο ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, τόσο τους αγρότες που αγωνιούν για το εισόδημά τους, όσο και για τους κατοίκους των παραποτάμιων περιοχών που είδαν για άλλη μια φορά τα σπίτια τους έρμαια των υδάτων.

Την εικόνα των «πληγών» που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες συνθέτουν τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νομού Έβρου. Η καταγραφή των ζημιών γίνεται σε σημεία που έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά μήκος του ποταμού Έβρου και παράλληλα γίνονται και εκτιμήσεις από συνεργεία του ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος, οι τελευταίες πληµµύρες στον Έβρο έχουν καταστρέψει ολοσχερώς 50.000 στρέµµατα χειµερινών σιτηρών, 20.000 στρ. βαµβάκι, 25.000 µηδικής, 3000 καλαµπόκι, 1.500 στρέµµατα µε σπαράγγια και περί τα 1000 στρέµµατα µε σκόρδα ενώ εκατοντάδες στρέµµατα µε καρποφόρα δέντρα βρίσκονται κάτω από το νερό. Οι µεγαλύτερες ζηµιές σηµειώνονται στις περιοχές Σουφλί, Τυχερό, Νέα Βύσσα, Φέρες και τα Λαγυνά, ενώ οι πρώτες προβλέψεις των τοπικών παραγόντων µιλούν για απώλειες στις εαρινές σπορές από 80-100%, ανάλογα µε το πόσο γρήγορα θα στεγνώσουν τα χωράφια για να µπορέσουν οι παραγωγοί να σπείρουν.

Καθυστερούν την εαρινή σπορά οι πλημμύρες στη Βόρεια Ελλάδα
Κάτω από το νερό βρίσκονται 250.000 στρέµµατα καλλιεργειών και σταυλικών εγκαταστάσεων στη περιοχή του Έβρου, πάνω από 5.000 αιγοπρόβατα έχουν αποµακρυνθεί από τις στάνες τους για να προστατευτούν από τις πληµµύρες και περισσότερες από 500 γεωτρήσεις και αντλητικά συγκροτήµατα βρίσκονται πληµµυρίσµένα εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταµού και των υδάτινων απορροών που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις σε όλη τη Β.Ελλάδα.
Ο µεγαλύτερος όγκος ζηµιών εντοπίζονται στις περιοχές Σουφλί και Νέα Βύσσα, στο Τυχερό ολόκληρες εκτάσεις µε οπωροφόρα έχουν καλυφθεί από το νερό ενώ στο νότιο Έβρο τις µεγαλύτερες ζηµιές έχουν υποστεί οι περιοχές Λαγυνά και Φέρες, όπου πληµµύρισαν 100.000 στρέµµατα µε καλλιέργειες σιτηρών, σκόρδων, καλαµποκιού, βαµβακιού και σπαραγγιών. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται να προκληθούν πολύ µεγάλες καθυστερήσεις στις εαρινές σπορές που αναµενόταν να σπαρθούν µέχρι και αρχές Απρίλη όπως καλαµπόκια, βαµβάκια και τεύτλα, µέχρι να αποστραγγιστούν οι τεράστιοι όγκοι νερού, µε ευνόητες συνέπειες για τους παραγωγούς.

Άµεση επέµβαση
Άµεση παρουσιάζεται η ανάγκη για παροχή ζωοτροφών, ύψους 60.000 ευρώ µόνο για το πρώτο δεκαπενθήµερο, στα κοπάδια ζώων που βρίσκονται εκτός των εγκαταστάσεων τους και έχουν να αντιµετωπίσουν το σφοδρό κρύο και την ασιτία, πληγές που έρχονται να συµπληρώσουν τις µεγάλες απώλειες που είχε από το καλοκαίρι του 2013 η κτηνοτροφία στη Β.Ελλάδα από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά που ανέρχονται σε 40.273 ζώα.
Παράλληλα, σύµφωνα µε επιπλέον πληροφορίες από το υπόµνηµα που έστειλε ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης στο ΥΠΕΠΑ, µετά από επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, θα χρειαστεί χρηµατοδότηση ύψους 200.000 ευρώ για την Ορεστιάδα, 150.000 ευρώ για το ∆ιδυµότειχο και άλλων τόσων για το Σουφλί, µόνο για την άµεση αποκατάσταση της οδικής κυκλοφορίας στους αγροτικούς δρόµους. Μάλιστα ο υφυπουργός εξέφρασε φόβους ότι, βάσει της έκτασης των ζηµιών, δεν αποκλείεται οι αγρότες να χάσουν φέτος εντελώς την καλλιεργητική περίοδο ενώ άλλες εκτιµήσεις µιλούν για απώλεια του 80% της παραγωγής.

Έρχεται έκτακτη πληρωμή εντός Μαρτίου για φυτικό και ζωικό κεφάλαιο
Τις δηλώσεις τους για απώλειες σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο άµεσα καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους να υποβάλλουν ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος, προκειµένου να προχωρήσει ο οργανισµός σε µια έκτακτη πληρωµή µέσα στον Μάρτιο. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος, βρίσκεται σε εγρήγορση ο µηχανισµός του οργανισµού, ενώ έχουν προστεθεί και έκτακτοι γεωπόνοι, για να επισπευτεί η διαδικασία της καταγραφής των ζηµιών.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, στο ζωικό κεφάλαιο η Άρτα γράφει απώλειες 1.450 αιγοπροβάτων, η Πρέβεζα 140, η Θεσπρωτία 50 και ο Έβρος 80 προβάτων και 120 αρνιών. Εν τω µεταξύ, δεν είναι εµφανείς για την ώρα οι ζηµιές σε ακτινίδια, µηδική και εσπεριδοειδή, ενώ και οι καταστροφές στο πάγιο κεφάλαιο (αποθηκευµένη παραγωγή και αρδευτικά συστήµατα) θα αποζηµιωθούν µέσω ΠΣΕΑ, µε πιο σύντοµη από τη συνήθη διαδικασία, καθώς έχει αλλάξει ο σχετικός κανονισµός για τις θεοµηνίες.

Ερώτηση Ανδρουλάκη προς την Ε.Ε. για τις πλημμύρες στην περιοχή του Έβρου
Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων στον ποταμό Έβρο όπου πλημμύρισαν παραπάνω από 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ο ευρωβουλευτής και Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης υπέβαλλε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την ανάληψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, την εγκατάσταση ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στην περιοχή και τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας προς αποφυγή αντίστοιχων πλημμυρικών φαινομένων στο μέλλον. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Τις τελευταίες μέρες ο ποταμός Έβρος πλημμύρησε για τρίτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια, με αποτέλεσμα, παραπάνω από 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων να πλημμυρήσουν και να υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τους αγρότες. Επίσης σημαντικές καταστροφές έγιναν στις αγροτικές υποδομές του Νομού και στο ζωικό κεφάλαιο.
Έχοντας υπόψη ότι ο ποταμός Έβρος διαπερνά δύο Κράτη Μέλη την Ελλάδα, και την Βουλγαρία, και μία υποψήφια προς ένταξη χώρα, την Τουρκία, καθώς και το γεγονός ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους πρόκλησης των πλημμυρών αυτών είναι η κακή διαχείριση που γίνεται κυρίως από την Βουλγαρία,
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση διαμόρφωση από τα εμπλεκόμενα Κράτη Μέλη ενός πλαισίου αντιπλημμυρικής προστασίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα πεδινά που υπάρχουν οικισμοί που μπορεί να κινδυνέψουν;
-Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία οι οποίες έχουν έρθει σε τέλμα ουσιαστικά από το 2011;
-Προτίθεται να λάβει μέτρα για την εγκατάσταση ενός ενιαίου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης με όργανα εγκατεστημένα και στις τρεις χώρες για την προστασία των πολιτών των χωρών αυτών και τη λήψη πληροφοριών που θα διανέμεται σε όλους τους ενδαφερόμενους φορείς;».

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου
gnomionline.gr

 

Διαβάστηκε 563 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 07:47
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Τελευταία άρθρα από τον/την zwh