Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα της ΘράκηςΟ παγκόσμιος πρωταθλητής ζίου ζίτσου είναι Κομοτηναίος
01
Οκτωβρίου

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ζίου ζίτσου είναι Κομοτηναίος Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Τα Νέα της Θράκης

Ο Βασίλης Σταυρίδης, ο Αλέξης Κιουρτζίδης και ο Ιωσήφ Κιτσικίδης ήταν οι τρεις Κομοτηναίοι αθλητές που μετείχαν στην εθνική ομάδα, η οποία αποτελούνταν συνολικά από 110 άτομα και αγωνίστηκαν στο βαλκανικό και παγκόσμιο πρωτάθλημα ζίου ζίτσου στη ΡουμανίαΕκτός από τον Βασίλη Σταυρίδη, την τρίτη θέση στο βαλκανικό πρωτάθλημα κατέκτησε ο Αλέξης Κιουρτζίδης

Είναι 14 ετών, ασχολείται με το ζίου ζίτσου και στέφθηκε πρωταθλητής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ρουμανία. Ο λόγος για τον Κομοτηναίο αθλητή Βασίλη Σταυρίδη, ο οποίος ασχολείται με το άθλημα 10 χρόνια. Εξίσου σημαντική είναι η διάκριση του Αλέξη Κιουρτζίδη, ο οποίος αν και έχει εμπειρία μόλις δύο ετών, κατέκτησε την τρίτη θέση στο βαλκανικό πρωτάθλημα, που διεξήχθη το ίδιο διάστημα στη Ρουμανία. Την 7η θέση κατέκτησε στο βαλκανικό πρωτάθλημα και ο Ιωσήφ Κιτσικίδης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

To ζίου ζίτσου είναι μία πολύπλευρη πολεμική τέχνη που επιτρέπει στον ασκούμενο να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε κατάσταση άμυνας ή επίθεσης και γενικά κοντινής μάχης. Κάποιος που γνωρίζει αυτήν την πολεμική τέχνη, είναι ικανός να αντιμετωπίσει πάσης φύσεως αντιπάλους, καθώς και να είναι σε θέση να υπερασπιστεί ένα άλλο άτομο. Περιλαμβάνει γροθιές, λακτίσματα, κλειδώματα, ρίψεις αλλά και έλεγχο του αντιπάλου στο έδαφος αλλά και από όρθια θέση. Επίσης μπορεί να περιλαμβάνει και όπλα. Το ζίου ζίτσου ήταν η πολεμική τέχνη που γνώριζαν οι περιβόητοι πολεμιστές της Ιαπωνίας, σαμουράι, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν στην Ιαπωνία από τον 12ο αιώνα μέχρι και τον 19ο αιώνα. Σήμερα είναι μια ευρέως διαδεδομένη πολεμική τέχνη, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς.

ΤΡΕΙΣ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΙ

Ο Βασίλης Σταυρίδης, ο Αλέξης Κιουρτζίδης και ο Ιωσήφ Κιτσικίδης ήταν οι τρεις Κομοτηναίοι αθλητές που μετείχαν στην εθνική ομάδα, η οποία αποτελούνταν συνολικά από 110 άτομα. Από αυτούς οι 45 αγωνίστηκαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και οι 65 στο βαλκανικό. Το 11ο βαλκανικό πρωτάθλημα και το παγκόσμιο -15 ετών διεξήχθη το τριήμερο 26-28 Σεπτεμβρίου στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Η Ελλάδα επέστρεψε με μία σημαντική συλλογή μεταλλίων. Οι αθλητές της κατέκτησαν ένα χρυσό μετάλλιο, ένα αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια.

Αθλητές της Budo Academy Κομοτηνής είναι και οι δύο διακριθέντες αθλητές της Κομοτηνής. Προπονητής τους είναι ο υπεύθυνος της ακαδημίας Αλέξανδρος Παρασίδης ο οποίος ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες για περισσότερα από 25 χρόνια. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής ζίου ζίτσου από τη γενική γραμματεία αθλητισμού, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της γενικής γραμματείας Αθλητισμού, πτυχιούχος προπονητής αστυνομικής αυτοάμυνας και στρατού και συχνά ταξιδεύει για να διευρύνει τις γνώσεις του στις πολεμικές τέχνες, λαμβάνοντας μέρος σε σεμινάρια για εκπαιδευτές εντός και εκτός Ελλάδας. Kατέχει το 5ο Νταν Self Defence, 4ο Νταν στο Ζίου Ζίτσου , 3ο Νταν στο Καράτε, και 1ο Νταν στο Τζούντο.

Η διάκριση του Βασίλη Σταυρίδη είναι μοναδική σε όλη την Ελλάδα στο άθλημα, είπε ο Θεοδόσιος Χατζηβλασίου, υπεύθυνος ανάπτυξης στην Ελληνική Φίλαθλο Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Ζίου Ζίτσου, για την ΑΜΘ. Αυτό το μετάλλιο δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες τόσο για τον ίδιο τον αθλητή, όσο και για το μέλλον του αθλήματος στον τόπο μας, ανέφερε. «Για πρώτη φορά στα χρονικά με τη σωστή μεθοδολογία του προπονητή τους Αλέξανδρου Παρασίδη και σε πολύ καλή κατεύθυνση από όλη την ομάδα των προπονητών, είχαμε αυτές τις δύο διακρίσεις. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει χρυσό στα χρονικά του παγκοσμίου. Είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι διότι το ζίου ζίτσου δεν έχει πολλά συστήματα όπως είναι το καράτε ή άλλη πολεμική τέχνη, είναι όπως το τζούντο και το ακολουθούν κατά εκατομμύρια, πολίτες στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο», είπε ο κ. Χατζηβλασίου. Από την πλευρά του ο προπονητής των δύο νεαρών αθλητών τόνισε ότι «κάναμε όλο το καλοκαίρι προετοιμασία γιατί είχαμε αγώνες μπροστά μας. Το ζίου ζίτσου χρειάζεται δύναμη και ταχύτητα αλλά περισσότερο τεχνική, κάτι που έχουν τα δύο παιδιά». Το μέλλον των δύο αυτών αθλητών εκτίμησε πως θα είναι λαμπρό εάν συνεχίσουν να κάνουν την ίδια σκληρή δουλειά.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας και επί δύο, τρεις ώρες κάνουν προπονήσεις οι αθλητές. Είναι προσηλωμένοι στο στόχο τους, γιατί αγαπούν το άθλημα και όλα όσα τους προσφέρει. Αυτό είπε ο Αλέξης Κιουρτζίδης ο οποίος επέστρεψε γεμάτος εμπειρίες και όμορφες εικόνες από τη μεγάλη διοργάνωση της Ρουμανίας. Μόλις δύο χρόνια ασχολείται με το άθλημα όμως η μικρή του εμπειρία του δεν τον περιόρισε. «Αυτό το άθλημα περιέχει ό,τι χρειάζεται μία πολεμική τέχνη. Είναι ένα καθαρό μαχητικό άθλημα, είναι μία ολοκληρωμένη πολεμική τέχνη», ανέφερε ο νεαρός. Ο Αλέξης Κιουρτζίδης είναι 16 ετών και είναι μαθητής. Θα συνεχίσει να προπονείται με στόχο να ανέβει το υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Κατακτώντας την πρώτη θέση στο παγκόσμιο ο Βασίλης Σταυρίδης μπορεί να εισαχθεί χωρίς εξετάσεις σε Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Οι σπουδές σε αυτό το αντικείμενο αποτελούν όνειρο καθώς σχεδιάζει σε ηλικία μόλις 14 ετών να κάνει και μεταπτυχιακό για να πάρει εξειδίκευση στις πολεμικές τέχνες. «Είμαι πολύ χαρούμενος, ούτε και εμείς μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που συνέβη», είπε και πρόσθεσε, «ξεκίνησα από μικρός να κάνω καράτε, συνέχισα στο ζίου ζίτσου και είδα ότι μου άρεσε πολύ περισσότερο γιατί περιλαμβάνει τα πάντα».

Τέσσερις αγώνες έπαιξε ο Βασίλης Σταυρίδης. Ξεκίνησε με αντίπαλο τον Ρώσο Pavel Kuvshinov, συνέχισε με τον Ρουμάνο Stefan Stan και οι δύο τελευταίοι αγώνες δόθηκαν απέναντι σε αθλητές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Ο Milos Kuzmanovic και ο Sergej Krajisnik ηττήθηκαν διαδοχικά για να στέψουν νικητή τον δικό μας Βασίλη.

Όλγα Τσιούλφα
Πηγή: xronos.gr

 

Διαβάστηκε 1066 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 13:46
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter