Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα της ΘράκηςΟδηγοί του ΚΤΕΛ εκπαιδεύτηκαν να σώζουν ζωές
28
Ιανουαρίου

Οδηγοί του ΚΤΕΛ εκπαιδεύτηκαν να σώζουν ζωές Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Τα Νέα της Θράκης

 

Οι 54 επαγγελματίες οδηγοί, εισπράκτορες και υπάλληλοι έλαβαν γνώσεις άμεσης αντιμετώπισης για καρδιακά, εγκεφαλικά ακόμα και πεσίματα, που συμβαίνουν πολύ συχνά

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την κοινωνική προσφορά όπου υπάρχει ανάγκη, κάνοντας πράξη την προσπάθεια για βελτίωση των επαγγελματιών του κλάδου μεταφορώνΒάσει του Νόμου υπ' αριθ. 3850 της 28.05.2010 σύμφωνα με το άρθρο 76 παρ. 7 του Συντάγματος της Ελλάδος και του «Κώδικα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» και σύμφωνα με το άρθρο 45 του νόμου: Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού αλλά και του δημοσίου τομέα θα πρέπει να παρακολουθούν σεμινάρια, εκπαιδεύσεις καθώς και να ενημερώνονται τακτικά για θέματα σχετικά με την παροχή Πρώτων Βοηθειών. Κατ' εφαρμογή της παραγράφου 1, ο εργοδότης θα πρέπει μεταξύ άλλων να ορίζει τους εργαζομένους που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τις πρώτες βοήθειες, την πυρασφάλεια και την εκκένωση χώρων από τους εργαζομένους. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν λάβει κατάλληλη επιμόρφωση, να είναι επαρκείς σε αριθμό και να τίθεται στη διάθεσή τους το κατάλληλο υλικό ανάλογα με το μέγεθος και τους ειδικούς κινδύνους της επιχείρησης και της εγκατάστασης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 54 ΟΔΗΓΩΝ
Την ασφάλεια στην εργασία έκανε πράξη το ΚΤΕΛ Ν. Ροδόπης και υποχρέωσε οδηγούς, εισπράκτορες και υπαλλήλους, να παρακολουθήσουν πενθήμερο σεμινάριο για τις πρώτες βοήθειες από την εξειδικευμένη εταιρεία Rescue Training International. Η Rescue Training International (RTI) είναι διεθνής εκπαιδευτικός οργανισμός. Παρέχει ποιοτική και πιστοποιημένη εκπαίδευση πρώτων βοηθειών τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους επαγγελματίες υγείας εκδίδοντας διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πρώτων βοηθειών της RTI απολαμβάνουν διεθνούς κύρους, καθώς αυτά αναγνωρίζονται σε περισσότερους από 60 οργανισμούς και ινστιτούτα παγκοσμίως. Είναι επίσης σχεδιασμένα ώστε να απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξάρτητα από την υφιστάμενη ή μη εμπειρία, και το εργασιακό περιβάλλον. Στο εργασιακό περιβάλλον του ΚΤΕΛ στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο με θέμα «Πρώτες Βοήθειες στην Εργασία - Επείγοντα Περιστατικά».

Απευθύνονταν στους επαγγελματίες οδηγούς του ΚΤΕΛ Κομοτηνής και σε αυτό συμμετείχαν 54 άτομα, τα οποία ολοκλήρωσαν με επιτυχία το θεωρητικό και πρακτικό μέρος του προγράμματος. Το πρόγραμμα διάρκειας πέντε ημερών είχε στόχο να καταστήσει ικανούς τους οδηγούς να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν απειλητικά και μη απειλητικά για τη ζωή περιστατικά. Τέτοια περιστατικά είναι η καρδιοαναπνευστική ανακοπή, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η έμφραξη της αναπνευστικής οδού το κάταγμα ή η εξάρθρωση, η κρίση επιληψίας, η οξεία υποθερμία κ.α. Τα προγράμματα της Rescue Training International περιελάμβανε την αντιμετώπιση περιστατικών σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη ενώ επίσης συνδύασε τη χρήση ειδικότερου εξοπλισμού όπως ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής και η φιάλη οξυγόνου.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ, ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΕΣΙΜΑΤΑ
Περιστατικά που συνέβησαν και θορύβησαν τους διοικούντες του ΚΤΕΛ ήταν ο λόγος που αποφασίστηκε η εκπαίδευση των εργαζομένων του. «Νομίζαμε ότι ξέραμε τις πρώτες βοήθειες, αλλά τελικά ανακαλύψαμε, μετά τα σεμινάρια, ότι δεν ξέραμε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Πέτρος Δεληγκιόζης και έκανε γνωστό πως «το τελευταίο καιρό έχουν συμβεί πάρα πολλά περιστατικά πάνω σε λεωφορεία από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας». Η αντιμετώπιση αναπάντεχων ασθενειών, κοινών τραυματισμών και δυσλειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού αποτελεί μέρος της καθημερινότητας των εργαζομένων στο ΚΤΕΛ. Μπορεί ένας άνθρωπος να επεμβαίνει σε ένα περιστατικό με καλή θέληση και με σκοπό να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του, όμως η έλλειψη γνώσης οδηγεί με βεβαιότητα σε μη αναμενόμενα αποτελέσματα όπως παράταση του χρόνου ανάρρωσης ενός τραυματία ή την αδυναμία διατήρησης ενός θύματος θανατηφόρου περιστατικού, στη ζωή.

Έτσι στα σεμινάρια στο ΚΤΕΛ, παρουσιάστηκαν τρόποι αντιμετώπισης για εγκεφαλικά και καρδιακά προβλήματα, ακόμη και για πεσίματα. «Έχουν πέσει παιδιά, ηλικιωμένοι ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας στο λεωφορείο, αλλά περισσότερο μας ενδιέφερε να μάθουμε σχετικά με τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα γιατί είναι αρκετές οι περιπτώσεις που συνέβησαν τέτοια πράγματα. Μέχρι τώρα περιμένανε το ασθενοφόρο τώρα πιστεύω ότι θα μπορέσουν να δώσουν μία βοήθεια παραπάνω οι οδηγοί». Καθώς τα ατυχήματα ποικίλουν από μια ρινορραγία μέχρι και μια καρδιακή ανακοπή, θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να είναι έγκυρα καταρτισμένοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν έγκαιρα ένα επείγον περιστατικό. Η Rescue Training International (RTI) παρείχε στους υπαλλήλους του ΚΤΕΛ μια πληθώρα ειδικά σχεδιασμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρώτων βοηθειών.

Οι εκπαιδευόμενοι αξιολογήθηκαν στο τέλος της εκπαίδευσης και αφού επέτυχαν πλήρως, οδηγήθηκαν στην απόκτηση του διεθνώς αναγνωρισμένου πιστοποιητικού "RTI Emergency First Aid at Work"! Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την κοινωνική προσφορά όπου υπάρχει ανάγκη, κάνοντας πράξη την προσπάθεια για βελτίωση των επαγγελματιών του κλάδου μεταφορών.

Δήμητρα Συμεωνίδου
xronos.gr

 

Διαβάστηκε 896 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 13:51
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter