Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα της ΘράκηςΟριστική η απώλεια του τουρκικού δορυφόρου
18
Ιανουαρίου

Οριστική η απώλεια του τουρκικού δορυφόρου Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Τα Νέα της Θράκης

Τέθηκε εκτός τροχιάς – Κατασκόπευε το Αιγαίο και την Θράκη – Η Ελλάδα έχει χρέος να αξιοποιήσει την θέση ανυποληψίας, στην οποία περιήλθε η κυβέρνηση Ερντογάν – Το ΣΔΟΕ ας ελέγξει τις αγορές ακινήτων
Είναι κανόνας στην διπλωματία (όπως και στην επιχειρηματικότητα), να κινείσαι στον κατάλληλο χρόνο, όταν δηλαδή ο αντίπαλός σου βρίσκεται σε αδυναμία (στην οποία, καλό θα ήταν να τον ενέβαλες εσύ, αλλά για τα καθ’ ημάς, αυτό δεν παρατηρείται).Και φυσικά, με την προϋπόθεση ότι η υπεύθυνη ελληνική ηγεσία δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, δικαιολογούμενη για την αδυναμία της να χειρισθεί κρίσιμες καταστάσεις, ότι φροντίζει για την εδραίωση της δήθεν «ελληνοτουρκικής φιλίας».

Αυτό το παραμύθι, είναι κατάλληλο για τις παρέες των «προοδευτικών» και ελληνοφώνων πολιτών της χώρας.

Φιλία μεταξύ -ιδιαιτέρως- γειτόνων, για να υπάρξει, πρέπει, όπως έγραψε ο Θουκυδίδης, τα δύο μέρη να είναι ισοδύναμης ισχύος.

Αλλιώς, «ο ισχυρός θα επιβάλλει την θέλησή του και ο ανίσχυρος θα πράττει αυτό που του επιτρέπει η αδυναμία του».

Ειδικά στην περίπτωσή μας, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα έμπρακτη απόδειξη από πλευράς Τουρκίας, ότι ενδιαφέρεται για φιλικές σχέσεις. Το εναντίον.

Οφείλουμε επομένως, να αξιοποιήσουμε την θέση ανυποληψίας στην οποία βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν, και να μη της παράσχουμε την ανάσα που θέλει, με συναντήσεις αξιωματούχων σε υψηλό επίπεδο.

Και όσες τυχόν έχουν προγραμματισθεί, είναι απαραίτητο να αναβληθούν.

Επειδή, παρόμοιες συναντήσεις, αποδεικνύουν στην διεθνή κοινότητα, ότι η Ελλάδα δεν ενοχλείται από το νοσηρό κλίμα της τουρκικής πολιτικής σκηνής, το οποίο όλοι -πλην ημών- έχουν καταδικάσει.

Εντελώς δε τυχαίως, είχε εχθές η Τουρκία μια σημαντική απώλεια.

Ο τουρκικός δορυφόρος τηλεπισκόπησης Bilsat 1 (τον οποίο οι Τούρκοι τον χρησιμοποιούσαν και σε κατασκοπευτικές αποστολές στο Αιγαίο, δείγμα της «ελληνοτουρκικής φιλίας» κι αυτό), θεωρείται πλέον «οριστική απώλεια» λόγω μη αναστρέψιμης βλάβης.

Τέθηκε εκτός τροχιάς λόγω βλάβης στα κελιά των μπαταριών του, βλάβη μη επισκευάσιμη, κάτι που οδήγησε στο τέλος της επιχειρησιακής λειτουργίας του και «ανάσαναν» τα νησιά του Αιγαίου και ο Έβρος από την συνεχή παρακολούθηση του συγκεκριμένου δορυφόρου.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά, πως οι Τούρκοι δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις παρακολούθησης. Οι υπερπτήσεις των αεροπλάνων τους πάνω από τα ελληνικά νησιά, έχουν και αυτόν τον σκοπό. Πάντως, πρόκειται για κάτι ωφέλιμο.

Ο τουρκικός δορυφόρος τηλεπισκόπησης Bilsat 1 (τον οποίο οι Τούρκοι τον χρησιμοποιούσαν και σε κατασκοπευτικές αποστολές), ο οποίος κατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου από το Surrey Space Center με την συνεργασία Τούρκων επιστημόνων, θεωρείτα πλέον «οριστική απώλεια» λόγω μη αναστρέψιμης βλάβης.

Συγκεκριμένα ο Bilsat  τέθηκε εκτός τροχιάς λόγω βλάβης στα κελιά των μπαταριών του, βλάβη μη επισκευάσιμη, κάτο που οδήγησε στο τέλος της επιχειρησιακής λειτουργίας του και «ανάσαναν» τα νησιά του Αιγαίου και ο Έβρος από την συνεχή παρακολούθηση του συγκεκριμένου δορυφόρου.

Χαρακτηριστικήν είναι η φωτογραφία που περιήλθε στην κατοχή των ελληνικών υπηρεσιών από αποτύπωση των στενών Χίου και Τσεσμέ.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία ελήφθη από την παγχρωματική κάμερα του Bilsat-1.

Ο εν λόγω δορυφόρος εκτοξεύθηκε από την NASA και τέθηκε σε τροχιά στις 27-09-2003 από το κοσμοδρόμιο του Plesetsk με σκοπό την παροχή υπηρεσιών τηλεπισκόπησης για τις επτά χώρες μέλη που συμμετείχαν στο ερευνητικό / επιχειρησιακό πρόγραμμα DMC.

Για την υλοποίηση  όλων των παραπάνω υπηρεσιών ο Τουρκικός δορυφόρος εκτελούσε φωτογράφηση της Ελλάδας και την Κύπρου με τέσσερις μονοχρωματικές και την μια παγχρωματική κάμερα που διέθετε και με διακριτική ικανότητα 26 και 12 μέτρα αντίστοιχα σε όλες τις υπό φωτογράφηση περιοχές.

Το ατύχημα στο τουρκικό δορυφορικό πρόγραμμα, πάντως, αναμένεται να επιταχύνει την είσοδο σε υπηρεσία των νέας γενιάς κατασκοπευτικών δορυφόρων, ενώ υπάρχει ήδη ο Göktürk-2  ο οποίος περνά 15 φορές (!) την ημέρα επάνω από την Ελλάδα σαρώνοντας ολόκληρη την επικράτεια από τον Έβρο μέχρι και το Καστελλόριζο και έχοντας την ικανότητα να εντοπίζει μέχρι και την κίνηση ΙΧ οχημάτων αφού έχει διακριτική ικανότητα 2.5 μέτρων, ενώ έρχεται η επόμενη έκδοση με διακριτική ικανότητα 0,80 μ.!

Επανερχόμενοι στα αρχικά, κάποτε επί τέλους, πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα της δραστηριότητας των Τούρκων στην Θράκη.

Υπήρξε καταγγελία -τον περσινό Ιούλιο-στο ΕΣΡ ότι οι μειονοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θράκης, City fm, Joy fm και Cinar fm, μετέδιδαν μόνο τουρκόφωνο πρόγραμμα, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Μετά από έξη μήνες, το ΕΣΡ προέβη σε… σύσταση.

Δεν υπήρξε δηλαδή καμιά τιμωρία, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, το ΕΣΡ δεν «τσιγκουνεύεται».

Ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να ελέγξει το ΣΔΟΕ όλους αυτούς που αγοράζουν κατοικίες στην Τουρκία.

Δεν είναι απλό το θέμα.

Παρά τις σημαντικές μειώσεις στις τιμές πώλησης των ακινήτων, με εκρηκτικούς ρυθμούς ανεβαίνει η αγορά εξοχικών κατοικιών στην Τουρκία.

Όπως προκύπτει από έκθεση της τουρκικής υπηρεσίας κτηματογράφησης για τις αγοραπωλησίες που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τετραετία στην Τουρκία από ξένους, οι Έλληνες έχουν αποκτήσει 9.954 παραθεριστικές κατοικίες, κατέχοντας την τρίτη θέση, μετά τους Βρετανούς και τους Γερμανούς.Ο ΜακεδώνΥ.Γ. Για τους φίλους που ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για την σκέψη της Noble Energy, να περάσει ο αγωγός αερίου από Τουρκία, να υπενθυμίσω κατ’ αρχήν ότι δεν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση.

Θεωρεί όμως την λύση από τις τρεις που υπάρχουν, προσφορότερη, επειδή «η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας είναι λογική, πρακτική και οικονομική», όπως δήλωσε αξιωματούχος της εταιρίας σε τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς».

Η μεταφορά μέσω Ελλάδας είναι από άποψη σχεδιασμού δύσκολη αλλά και οικονομικά ασύμφορη, είπε.

Μ.
elthraki.gr

 

Διαβάστηκε 706 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014 08:41
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter