Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα της ΘράκηςΗ Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ξεσπιτώνει εννιά οικογένειες της Ξάνθης
17
Ιανουαρίου

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ξεσπιτώνει εννιά οικογένειες της Ξάνθης Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Τα Νέα της Θράκης

 

Τις παραμονές των Χριστουγέννων η διοίκηση της Βιομηχανίας αποφάσισε τη μετακίνηση τους,  από το νέο έτος
Ασφαλιστικά μέτρα τα οποία θα εκδικαστούν στις 5 Φεβρουαρίου κατέθεσαν για να προσβάλουν την απόφαση οι εννιά εργαζόμενοιΤη στήριξη του περιφερειακού συμβουλίου ζήτησαν και πήραν  εννιά εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στην Ξάνθη.  Οκτώ άνδρες και μία γυναίκα απασχολεί η μονάδα. Παραμονές των Χριστουγέννων οι οκτώ από τους εννιά εργαζόμενους, ενημερώθηκαν ότι μετακινούνται στη μονάδα της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, και η τελευταία στις Σέρρες. Η μονάδα της Ξάνθης λειτούργησε ως ζαχαρουργείο για τελευταία χρονιά το 2006, χρονιά κατά την οποία η Ε.Β.Ζ. απέσυρε το 50,01% της ποσόστωσης της σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ.320/2006 της Ε.Ε.. Λειτουργεί πλέον ως μονάδα αποθήκευσης ζάχαρης και συσκευασίας. Βρίσκεται στο 8ο χ.λ.μ. της Εθνικής οδού Ξάνθης - Καβάλας. Ο κτιριακός εξοπλισμός καθώς και μεγάλο τμήμα του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, παραμένει σε αδράνεια.

ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑΣ
Το ζαχαρουργείο Σερρών, όπου μετακινείται μία εργαζόμενη της ΕΒΖ από την Ξάνθη   βρίσκεται στο 2ο χ.λ.μ. της Εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης. Κατασκευάσθηκε το 1961-62 σε ιδιόκτητο οικόπεδο εκτάσεως 898 στρεμμάτων από την Πολωνική εταιρεία "CHEMADEX" και πρωτολειτούργησε το 1963 με δυναμικότητα 2.000 tn τεύτλα την ημέρα. Είναι το τρίτο σε δυναμικότητα εργοστάσιο της εταιρείας. Με επεκτάσεις που έγιναν το 1985 αυξήθηκε η δυναμικότητά του στους 4.000 tn τεύτλα την ημέρα και μετά από εσωτερικές βελτιώσεις πέτυχε σημερινή δυναμικότητα επεξεργασίας 5.000 tn τεύτλων την ημέρα με δυνατότητα παραγωγής σε ζάχαρη έως και 60.000 τόνους/έτος. Κατεργάζεται τεύτλα της περιοχής του νομού Σερρών.

Στο Πλατύ Ημαθίας θα μετακινηθεί σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων από την Ξάνθη. Το ζαχαρουργείο Πλατέος βρίσκεται στο 42ο χλμ. της παλαιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας. Κατασκευάσθηκε το 1961 σε ιδιόκτητο γήπεδο εκτάσεως 646 στρεμμάτων από την ιταλική εταιρεία "REGGIANE", και λειτούργησε το 1962 με δυναμικότητα 2.000 tn τεύτλα την ημέρα. Είναι το μοναδικό, από άποψη δυναμικότητας, εργοστάσιο της εταιρείας. Κατεργάζεται τεύτλα από την περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Χρέη φύλακα αλλά και πωλητών εκτελούσαν όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι στην μονάδα της Ξάνθη. Έως 100 τόνους το μήνα ζάχαρη πωλούσε η μονάδα της Ξάνθης και υπήρχαν προοπτικές η ποσότητα να αυξηθεί στους 150 τόνους, όπως τουλάχιστον υποστήριξαν οι εργαζόμενοι. Τα σχέδια ναυάγησαν μετά τις αποφάσεις της διοίκησης, υποστήριξε ο Ιορδάνης Εμμανουηλίδης, εργαζόμενος για πάνω από 30 χρόνια στην ΕΒΖ. «Παραμονές Χριστουγέννων μας ειδοποίησε η διοίκηση από 1-1-2014 να ήμαστε στο εργοστάσιο της Ημαθίας.  Εντελώς ξαφνικά και με πρόφαση ότι δεν έχουμε αντικείμενο στην Ξάνθη».

ΒΑΡΔΙΕΣ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Πρωί και απόγευμα φύλασσαν το εργοστάσιο οι εναπομείναντες εργαζόμενοι και πωλούσαν τη ζάχαρη σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.   Μπροστά στο ενδεχόμενο μετακίνησης τους πρότειναν ακόμα και τη φύλαξη του εργοστασίου τις βραδινές ώρες, προκειμένου να μην επιβαρύνεται με το κόστος ιδιωτικής φύλαξης η επιχείρηση. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και για να γλιτώσουν τη μετακίνηση τους, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της επιχείρησης. Εν τω μεταξύ θέλησαν να ενημερώσουν το περιφερειακό συμβούλιο για τις εξελίξεις. Πριν από τέσσερα χρόνια ο νομός Ξάνθης και οι πολίτες του, δέχθηκαν ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, με το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του εργοστασίου της ζάχαρης, είπαν στην παρέμβαση τους. Περαιτέρω τόνισαν ότι απολύτως αδικαιολόγητα και παράδοξα, «αφού κατά την κυνική παραδοχή των τότε αρμοδίων επρόκειτο για κερδοφόρα μονάδα παραγωγής, χωρίς να ληφθεί υπόψη κανένα οικονομικό και κοινωνικό κριτήριο, ούτε καν η άποψη της τοπικής κοινωνίας, παρά το γεγονός ότι ο δικοί της άνθρωποι επί τόσα χρόνια λειτούργησαν με επιτυχία το ζαχαρουργείο, κατέβασαν τα ρολά, ενώ ταυτόχρονα μας εξαπάτησαν, με τρόπο πρωτοφανή και απαράδεκτο για τα πολιτικά μας ήθη».

Οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ακόμη ότι η τοπική κοινωνία έρχεται πλέον αντιμέτωπη με το οριστικό κλείσιμο της ΕΒΖ στην Ξάνθη μετά τις αποφάσεις για τη μετάθεση τους. «Η παραπάνω απόφαση κόλαφος, επιφέρει την ολική παύση των δραστηριοτήτων του πάλαι ποτέ, εργοστασίου Ξάνθης, με καταστροφικές συνέπειες για την εταιρία, τον τόπο και τους εργαζόμενους», ανέφεραν στο περιφερειακό συμβούλιο. Γι΄αυτό επέλεξαν το δρόμο της δικαιοσύνης και κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της απόφασης μετάταξης τους.

ΣΤΙΣ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικαστούν στις 5 Φεβρουαρίου στο Πρωτοδικείο της Ξάνθης. Παράλληλα ζητήθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο, να αποφασίσει ομόφωνα,  «να διεκδικήσει, με το κύρος και την ευθύνη του ανώτατου αιρετού πολιτικού οργάνου της περιοχής μας, από όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα, τη συνέχιση της λειτουργίας της δομής του εργοστασίου της ζάχαρης Ξάνθης. Την ανάλογη αντιμετώπιση και εξέλιξη της δομής με αυτή της Λάρισας. Την απόλυτη διασφάλιση των εργαζομένων και καθώς και τη διασαφήνιση των θεμάτων που αφορούν στην εργασιακή και συνταξιοδοτική τους κατάσταση με την παραμονή και προσφορά εργασίας τους, στην υπάρχουσα δομή της Ξάνθης». Το αίτημα των εργαζομένων έγινε αποδεκτό και τις επόμενες αναμένεται να γίνουν παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία και φορείς για το θέμα.

Όλγα Τσιούλφα 
xronos.gr

 

Διαβάστηκε 791 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 14:16
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter