Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα της ΘράκηςΑντικαπνιστικό πρόστιμο σε διευθυντή υπηρεσίας της Περιφέρειας
17
Ιανουαρίου

Αντικαπνιστικό πρόστιμο σε διευθυντή υπηρεσίας της Περιφέρειας Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Τα Νέα της Θράκης

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Αντικαπνιστικό πρόστιμο σε διευθυντή υπηρεσίας της Περιφέρειας

Στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, αρκετές μέρες πριν σταλεί η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας με συστάσεις για εντατικοποίηση των ελέγχων, είχε γίνει σύσκεψη με τους διευθυντές Υγείας και των πέντε νομών, προεδρεύοντος του εκτελεστικού γραμματέα Κώστα Κατσιμίγα σχετικά με τους ελέγχους

 

Χωρίς εξαιρέσεις εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος στην περιοχή μας, γεγονός που το αποδεικνύει και το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε διευθυντή υπηρεσίας της Περιφέρειας επειδή κατελήφθη από το αρμόδιο ελεγκτικό κλιμάκιο να καπνίζει στο γραφείο του εν ώρα εργασίας. Στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, αρκετές μέρες πριν σταλεί η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας με συστάσεις για εντατικοποίηση των ελέγχων, είχε γίνει σύσκεψη με τους διευθυντές υγείας και των πέντε νομών, προεδρεύοντος του εκτελεστικού γραμματέα Κώστα Κατσιμίγα σχετικά με τους ελέγχους. Όπως έγινε γνωστό μόλις προχθές και σε μία ακόμη προσπάθεια να ισχύσει στην πράξη ο αντικαπνιστικός νόμος, υπεγράφη εγκύκλιος για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, από την υφυπουργό Υγείας, Ζ. Μακρή. Η εγκύκλιος που εστάλη σε όλα τα υπουργεία, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλους συναρμόδιους φορείς, αποτελεί «τη συνέχεια της υλοποίησης μιας σειράς νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων που στοχεύουν στον έλεγχο του καπνίσματος, στην προστασία των ανηλίκων από τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού και στη θέσπιση όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία διαφόρων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Υγείας.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων των αρμοδίων Αρχών, καθώς και η ανάγκη πιστής εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, με σκοπό την προστασία της δημόσιας Υγείας. Εξάλλου, παρέχονται διευκρινιστικές οδηγίες για την διενέργεια των ελέγχων, όπως σχετικά με τη σύσταση των κλιμακίων ελέγχου, τη σήμανση των χώρων, την καταγραφή των ελέγχων, την υποβολή των σχεδίων τακτικών- περιοδικών ελέγχων κλπ. Τέλος, τονίζεται ότι σε αυτούς συμμετέχουν όλα τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, Λιμενική Αστυνομία, Αστυνομία, ΕΟΤ και ΣΕΠΕ). Με την εγκύκλιο επιδιώκεται, από το υπουργείο Υγείας η ενεργός συμμετοχή του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης στην αποτελεσματική υλοποίηση της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.
«Δεν περιμέναμε να έρθει εγκύκλιος η οποία καλώς κάνει και έρχεται για να το υπενθυμίζει. Μέσα στον μήνα θα γίνουν κλιμάκια τα οποία θα κάνουν ελέγχους», ανέφερε σχετικά ο Κώστας Κατσιμίγας, δηλώνοντας παράλληλα ότι το προσωπικό υπάρχει. «Σε άλλες περιφερειακές ενότητες υπάρχει σε σημαντική επάρκεια σε άλλες σε μικρότερη. Από τις επόμενες μέρες εφόσον παρήλθαν και οι διακοπές ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Μιλάμε για ελέγχους τους οποίους οφείλουμε να κάνουμε. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σιγά σιγά είναι ότι εφόσον η χώρα μας επέλεξε να είναι μια σύγχρονη χώρα πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους πολίτες και από τους επαγγελματίες ότι το κάπνισμα είναι κάτι το οποίο απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους».

ΣΤΟ ΚΙΡΚΟΒΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ

Και φυσικά οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο τα καταστήματα αλλά και υπηρεσίες. «Επιβλήθηκε πρόστιμο από την δημοτική αστυνομία πόλης της περιφέρειας σε διευθυντή υπηρεσίας της περιφέρειας.
Οι έλεγχοι υπάρχουν άσχετα αν δεν είναι μεγάλοι και δεν πολύ διαφημίζονται. Υπήρξε μια χαλαρότητα που όλοι την είδαμε τον τελευταίο καιρό και λόγω διακοπών και λόγω της κρίσης. Ανοίξαμε σύνορα με τη Βουλγαρία σε μισή ώρα είναι η κωμόπολη του Κίρκοβο, είδατε κανείς να καπνίζει μέσα σε κλειστό χώρο στην Βουλγαρία; Δηλαδή η Βουλγαρία είναι σαν τη Γερμανία και σαν τη Μεγ. Βρετανία κι εμείς πρέπει να είμαστε τριτοκοσμικοί ακόμη; Εγώ  κατανοώ  τους επαγγελματίες. Πηγαίνουν πελάτες και ρωτάνε αν επιτρέπεται το κάπνισμα και αν τους απαντήσουν όχι πηγαίνει στο διπλανό που το ανέχονται.
Δηλαδή ο νομοταγής επαγγελματίας χάνει πελατεία και αυτός ο οποίος δεν είναι νομοταγής και το επιτρέπει κερδίζει πελατεία. Αυτοί που νομοθετούν δεν είναι η τοπική αυτοδιοίκηση ούτε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Νομοθετεί η κεντρική εξουσία, η βουλή των Ελλήνων. Ο νόμος αυτός ισχύει στα περισσότερα κράτη. Σε κάποια κράτη απαγορεύεται το κάπνισμα ακόμη και στο δρόμο. Στην πατρίδα μας υπάρχει απαγόρευση σε κλειστούς χώρους και κάποια στιγμή πρέπει να εφαρμοστεί».

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΡΙΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Σε περιφερειακές ενότητες της ΑΜ-Θ τα κλιμάκια ελέγχουν ήδη έχουν ενεργοποιηθεί. Στη Ροδόπη, όπως έκανε γνωστό ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, «θα οργανωθεί σύντομα το κλιμάκιο. Τις πρώτες μέρες θα γίνουνε συστάσεις. Πιστεύω αυτό να γίνει κατανοητό και από τους πολίτες και από τους επαγγελματίες. Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι οι διαμαρτυρίες και οι αντεγκλήσεις από κάποιους ενδιαφερόμενους δεν πρέπει να εκτελούνται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς  και  στις υπηρεσίες της περιφέρειας  οι οποίες θα κάνουν τους ελέγχους αλλά στην νομοθετική εξουσία, στην βουλή των Ελλήνων. Αν αλλάξουν οι νόμοι τότε και η περιφέρεια δεν θα κάνει ελέγχους όσο υπάρχουνε οι νόμοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν το νόμο». Στη Ροδόπη αυτή τη στιγμή μπορούν κάλλιστα να συγκροτηθούν τρία κλιμάκια ελέγχου.

Δήμος Μπακιρτζάκης
xronos.gr

Διαβάστηκε 1089 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 14:04
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter