Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα της ΘράκηςΔιημερίδα του Τμήματος παρευξείνιων γλωσσών και φιλολογίας και πολιτισμού ανιχνεύει την Θράκη του 20
16
Ιανουαρίου

Διημερίδα του Τμήματος παρευξείνιων γλωσσών και φιλολογίας και πολιτισμού ανιχνεύει την Θράκη του 20 Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Τα Νέα της Θράκης

Διημερίδα που αφορά την ζωή στν Θράκη τον 20 και τις αρχές του 21 αιώνα πραγματοποιείται στο κτήριο της παλιάς νομικής πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του συλλόγου φοιτητών Κων. Παλαιολόγος του Τμήματος γλώσσας φιλολογίας, πολιτισμού παρευξείνιων χωρών , κινητοποιώντας τους καθηγητές του τμήματος υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Την κλήρυξη της έναρξης θα κάνει ο πρόεδρος του τμήματος Κων. Μπότσαρης ενώ θα συμμετέχουν με εισηγήσεις τους οι Γεώργιος Σαλακίδης, Μαρία Δημάση, Βασίλειος Γραμματίκας Ελένη Μπολιάκη, Εμμανουήλ Σέργης, Χ. Μάρκου, και άλλοι που αναφερθούν στον χώρο την κοινωνία, την οικονομία, την ιστορία αλλά και τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν.
Ο πιο σημαντικός πολιτικός του πρώτου μισού του 20ου αι. είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ήδη από τη δεκαετία του 1890 ξεκίνησε τις διαδικασίες για την προσάρτηση της Κρήτης, της ιδιαίτερής του πατρίδας, στην Ελλάδα. Το 1909 επιλέχθηκε να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, μετά το Πραξικόπημα των στρατιωτικών στο Γουδί.Το κόμμα του των Φιλελευθέρων κέρδισε τις εκλογές του 1910 και του 1912. Ως πρωθυπουργός τροποποίησε το Σύνταγμα, ψήφισε νέους νόμους υπέρ των δικαιωμάτων των εργατών και δυνάμωσε τον στρατό. Σε γενικές γραμμές κατόρθωσε να σταθεροποιήσει το κράτος.

Το 1912 ξέσπασαν οι Πόλεμοι των Βαλκανίων που επανενεργοποίησαν το πρόβλημα της Κρήτης, αλλά και το πρόβλημα της ανεξαρτησίας άλλων κρατών (ακόμα υπό το ζυγό των Οθωμανών, όπως η Αλβανία). Η Ελλάδα υπέγραψε Σύμφωνο Ειρήνης με τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Κήρυξαν πόλεμο με τη Τουρκία και σε λίγες εβδομάδες ο στρατός απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.

Το 1913 η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέγραψε τη συνθήκη του Λονδίνου, όπου αποδεχόταν την παραχώρηση όλων των κατακτήσεών της στην Ευρώπη (πλην της Αλβανίας και της Θράκης) και στα κράτη των Βαλκανίων. Η Ελλάδα μαζί με την Σερβία, με μία διμερή συμφωνία, μοιράστηκαν τη Μακεδονία. Αυτό οδήγησε σε ένα δεύτερο Πόλεμο των Βαλκανίων. Πολλά ιστορικά στοιχεία αναμένεται να ακουστούν από τους εισηγητές και τις ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις τους στις δύο μέρες των εργασιών του συνεδρίου.

xronos.gr

 

Διαβάστηκε 593 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 13:05
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter