Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα της ΘράκηςΔίκτυο πεζοπορίας στα αχνάρια της “Εγνατίας”
29
Ιουλίου

Δίκτυο πεζοπορίας στα αχνάρια της “Εγνατίας” Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Τα Νέα της Θράκης

Σχέδιο ανάπτυξης του πεζοπορικού τουρισμού, επεξεργάζεται η Περιφέρεια ΑΜ-Θ – Δημιουργείται ψηφιακή εφαρμογή από Δράμα μέχρι τον Έβρο, Θάσο και Σαμοθράκη – Καταγραφή των μονοπατιών και επί μέρους οδώνΝα εκμεταλλευτεί τη μοναδική φυσική ομορφιά και το ανάγλυφο της περιοχής επιθυμεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την ανάπτυξη τουρισμού όλο το χρόνο, απευθύνοντας πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς εταιρείες που διαθέτουν σχετική τεχνογνωσία να καταγράψουν πεζοπορικές διαδρομές «Στα χνάρια της αρχαίας Εγνατία Οδού» ώστε η πληροφόρηση που θα παρέχει ο ανάδοχος της δράσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης να διασφαλίζει τον κάθε περιπατητή και να τον καθοδηγεί σε ασφαλή σημεία.

Σκοπός είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής εφαρμογής ικανής να αξιοποιηθεί τόσο από τους συνοδούς βουνού, όσο και από μεμονωμένους τουρίστες με απώτερο στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στην ΑΜΘ στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής.

Οργανώνοντας τις διαδρομές

Όπως επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, πρόκειται για μια δράση που αφορά το δωδεκάμηνο τουρισμό και την ανάδειξη της Περιφέρειας ως Τουριστικό Προορισμό Αριστείας, όπως τον έχει καθορίσει ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης.

Έτσι πέρα από τις δράσεις που θα κάνει η διοίκηση της Περιφέρειας για την προβολή της ΑΜΘ στο κομμάτι του πιο συμβατικού τουρισμού, παρατήρησαν πως ο πεζοπορικός τουρισμός, που θα μπορούσε να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών στην περιοχή μας, δεν εξυπηρετείται οργανωμένα όπως θα μπορούσε, αλλά υπάρχει μια πολυδιάσπαση, από φορείς, συλλόγους και ιδιώτες.

Εξ ου η Περιφέρεια με γνώμονα να υπάρχει μια σωστή προβολή και να υπάρχει σωστό τουριστικό προϊόν που θα μπορέσει να είναι αξιοποιήσιμο για «πώληση» στην Ευρώπη και την υπόλοιπη Ελλάδα, θέλει με αυτή τη δράση να συγκεντρώσει, να κατηγοριοποιήσει και να ομαδοποιήσει τις διαδρομές που υπάρχουν, μέσω της δημιουργίας μιας εφαρμογής.

Όλα αυτά θα περιληφθούν κάτω από την ονομασία της Via Egnatia, που ως ονομασία φαίνεται να έχει ανταπόκριση στο εξωτερικό, και πιθανότατα θα ονομάζεται «Via Egnatia – Περιπατητικές Διαδρομές». Παράλληλα θα εκδοθεί ένα πλάνο τριετούς οργάνωσης και προβολής όσο αφορά τον πεζοπορικό τουρισμού, εντάσσοντας μέσα σε αυτό και άλλες παράλληλες διαδρομές, ώστε να αναδειχτεί η πεζοπορία στην ΑΜΘ σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ο κ. Αμοιρίδης σημείωσε πως η Περιφέρεια, υλοποιώντας αυτή τη δράση και το κάλεσμα, δεν επιθυμεί να εμποδίσει κανένα να πραγματοποιήσει παράλληλες δράσεις. «Θέλουμε αυτό να αποτελέσει τη βάση για μια στοχευμένη παρέμβαση που να μπορεί να προωθηθεί» τόνισε.

Σχέδιο ανάπτυξης τουρισμού της πεζοπορίας

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η δράση περιλαμβάνει τη δημιουργία σχεδίου ανάπτυξης τουρισμού της πεζοπορίας στον άξονα της αρχαίας Εγνατίας Οδού από τη Π.Ε. Δράμας μέχρι την Π.Ε. Έβρου, συμπεριλαμβανομένων των νησιών της Θάσου και της Σαμοθράκης, με στόχο τη σύνθεση και παράλληλων πορειών όπως τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, Οινικές διαδρομές, Παγγαίο, Ροδόπη, Νέστος, Έβρος, Σαμοθράκη, Θάσος, Παραλιακές πορείες.

Στη συνέχεια θα γίνουν εφτά θεματικές συναντήσεις εργασίας (μία ανά Περιφερειακή Ενότητα, καθώς και στη Σαμοθράκη), στις οποίες θα προσκληθούν εκπρόσωποι από δήμους, δασαρχεία, φορείς, ορειβατικούς, περιηγητικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους κ.α. με σκοπό την ενημέρωση αυτών για την δράση και την παρότρυνση τους να προτείνουν διαδρομές σύμφωνα με τα δεδομένα σχεδιασμού.

Στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί θα προστεθούν πεζοπορικές διαδρομές στην Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εφόσον οι παραπάνω φορείς παραδώσουν τα δεδομένα, με ευθύνη τους ως προς τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων και εφόσον αυτά παραδοθούν έως ένα μήνα πριν τη λήξη της σύμβασης προκειμένου να είναι δυνατή η συμπερίληψη τους.

Στη συνέχεια θα γίνει καταγραφή των μονοπατιών και των επιμέρους οδών που δύναται να αποτελέσουν διαδρομές πεζοπορικού ενδιαφέροντος, με τη συλλογή στοιχείων όπως συνολικό μήκος, βαθμός δυσκολίας, χρόνος πεζοπορίας, σημεία ενδιαφέροντος (αρχαιολογικά -ιστορικά – λαογραφικά, περιβαλλοντικές πληροφορίες κλπ) και κατόπιν επίσκεψης και πεζοπορίας τους, θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακός οδηγός πεζοπορίας και ξενάγησης. Στα ηλεκτρονικά αρχεία θα σημειώνονται όλα τα σημεία ενδιαφέροντος για την κατασκευή ψηφιακής εφαρμογής σε περιβάλλον Android, που λειτουργεί σε κινητά τηλέφωνα τύπου smartphones και tablets.

Τέλος θα υπάρξει σχεδιασμός ολοκληρωμένης πρότασης προβολής και προώθησης της πεζοπορίας, που θα αφορά τον κεντρικό άξονα της αρχαία Εγνατία Οδού στην περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε βάθος τριετίας, την ανάπτυξη «εταιρικής ταυτότητας», την κατασκευή λογότυπου, προτάσεις για μακέτες εκτυπώσεων και ηλεκτρονική προβολή του αρχείου. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αναμένεται να παραδοθούν την Περιφέρεια ΑΜΘ μέχρι το τέλος του 2016, ώστε να αξιοποιηθούν το 2017, που έχει ανακηρυχθεί από την περιφέρεια Έτος Τουρισμού.Κώστας Μαρκενδούδης
elthraki.gr

 

Διαβάστηκε 732 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016 08:45
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter