Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα της ΘράκηςΙωάννης Φριτζαλάς: Μία γενική απάντηση σχετικά με το Φυλάκιο “Ακρίτας”
08
Μαρτίου

Ιωάννης Φριτζαλάς: Μία γενική απάντηση σχετικά με το Φυλάκιο “Ακρίτας” Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Τα Νέα της Θράκης

Προσφάτως ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη κάποιων δημοσιευμάτων που κυκλοφορούν εν αγνοία μας σε κάποιο ιστολόγιο του «πατριωτικού χώρου» (www.hellasforce.com), σχετικά με τις εξελίξεις στην υλοποίηση του έργου διαμορφώσεως του οικισμού στεγάσεως εγκαταλελειμμένων και ορφανών παιδιών Ακρίτα Ροδόπης.

Τα δημοσιεύματα αυτά παρουσιάζουν σε γενικές γραμμές το έργο – και ιδιαιτέρως το τμήμα του που αφορά την ανέγερση ιερού ναού – ως «ορθόδοξη απάντηση στα τζαμιά της ακριτικής Θράκης». Σε άρθρο που κυκλοφόρησε στις αρχές του μηνός, ο συντάκτης ισχυρίζεται πως «το τουρκικό Προξενείο με μεθοδευμένες και δόλιες κινήσεις κατάφερε να βάλει φρένο στο χτίσιμο του ορθόδοξου ναού». Μάλιστα, ενισχύει την άποψή του, ισχυριζόμενος πως «ο μηχανισμός του τουρκικού προξενείου στην περιοχή δούλεψε στο φουλ, με αποτέλεσμα οι Μουσουλμάνοι της περιοχής να επικρατήσουν και να σταματήσουν αυτό το έργο, το οποίο θα αποτελούσε την απάντηση ύστερα από αρκετά χρόνια στη συνεχόμενη δημιουργία τζαμιών».
Ως διευθυντής του πνευματικού κέντρου «Η Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη» έχω να κάνω τις εξής επισημάνσεις.
• Κατ’ αρχάς δεν τίθεται κανένα ζήτημα ουδεμίας απαντήσεως απέναντι στους μουσουλμανικούς χώρους λατρείας, τους οποίους σεβόμαστε και τιμούμε, όπως σεβόμαστε και τιμούμε το σύνολο των μουσουλμάνων συμπολιτών μας, τους οποίους «Η Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη» είναι γνωστό τοις πάσι πως έχει αγκαλιάσει, εντάσσοντάς τους σε μία πληθώρα κοινωφελών δραστηριοτήτων, τόσο σε επίπεδο παροχής δωρεάν παιδαγωγικού έργου, όσο και σε επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης. Όλα τα οργανωμένα κοινωνικά σύνολα απαιτούν κάποιες συγκεκριμένες δομές για να λειτουργήσουν ευρύθμως, πόσο μάλλον ένας οικισμός με ιδιαίτερες απαιτήσεις που οικοδομείται εκ του μηδενός. Στο πλαίσιο υλοποιήσεως του project, έχει ήδη διαμορφωθεί ιατρείο, με χώρο περιθάλψεως και διανυκτερεύσεως ασθενούς (εφ’όσον χρειαστεί), χώροι εστιάσεως, αναψυχής κλπ. που απευθύνονται φυσικά και στον ντόπιο μουσουλμανικό πληθυσμό. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ανέγερση του ναού, ώστε να εξυπηρετούνται μελλοντικά τα θρησκευτικά καθήκοντα τόσο των παιδιών όσο και των επισκεπτών στον χώρο (πιστεύω πως ως Χριστιανοί ακόμα έχουμε αυτό το δικαίωμα) και τίποτα παραπάνω. Καμμία απάντηση σε κανέναν!
• Όποιος πιστεύει πως ο οικισμός του Ακρίτα δημιουργείται για να θρέψει τις υπερεθνικιστικές του ονειρώξεις πλανάται πλάνην οικτράν. Το συγκεκριμένο έργο δεν πρέπει σε καμμία των περιπτώσεων να θεωρηθεί – και ειλικρινά δεν ξέρω από πού έχει προκύψει κάτι τέτοιο – ως αντίβαρο στις δόλιες μεθοδεύσεις των γνωστών και αγνώστων φορέων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην Θράκη, οι οποίες, άλλωστε, επιβαρύνουν πρωτίστως τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Ξεκαθαρίζω και διευκρινίζω άπαξ δια παντός πως το εν λόγω έργο έχει έναν σαφώς διατυπωμένο κοινωνικό χαρακτήρα, στην προσπάθειά μας να διαμορφώσουμε ένα υγιές αποκεντρωμένο περιβάλλον για τις παιδικές ψυχούλες που το έχουν στερηθεί λόγω της κρίσεως που σοβεί στην πατρίδα μας, συμβάλλοντας κατά δύναμιν στην ανακούφιση των ήδη υπαρχόντων φορέων αγωγής και περιθάλψεως ανηλίκων τέκνων.
• Προτείνω σε όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί σοβαρά με τις βιοτικές αγωνίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά μουσουλμάνοι και χριστιανοί της Θράκης, να σταματήσει να οικειοποιείται δραστηριότητες άλλων, να σταματήσει τα γνωστά αναμασήματα περί τουρκικού προξενείου και τις ανακριβείς και εθνικά επιζήμιες διατυπώσεις που είναι πολύ εύκολες όταν γράφονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά και να έρθει να ζήσει στην περιοχή. Μόνον τότε μπορεί να αποκτήσει ιδία άποψη.
• Το σύνολο των μελών του πνευματικού κέντρου «Η Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη» έχει εκφράσει πολλάκις τον πλήρη σεβασμό του τόσο στην «Συνθήκη της Λωζάνης», όσο και στη «Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» και εν προκειμένω στο Άρθρο 9 αυτής. Ως εκ τούτου, δεχόμεθα εις το ακέραιο τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματα του αυτοπροσδιορισμού και της ελευθερίας εκδηλώσεως της θρησκευτικής πίστεως του κάθε μουσουλμάνου, γεγονός που έχει καταστήσει ιδιαίτερα αγαπητό το κέντρο μας στους μουσουλμάνους της Θράκης από την Ξάνθη έως τα ορεινά του Έβρου. Όποιος, λοιπόν, διατυπώνει ανακρίβειες σχετικά με το πνευματικό μας έργο και το έργο του είτε έχει δόλιες σκοπιμότητες, είτε είναι αφελής. Και στις δύο περιπτώσεις είναι επικίνδυνος. Σεβόμαστε το δικαίωμα του καθενός να δημοσιεύει αυτό που επιθυμεί, αρκεί να έχει διερευνήσει ενδελεχώς το ζήτημα, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για ζητήματα με κοινωνικές και εθνικές προεκτάσεις, στα οποία πολλές φορές οι ισορροπίες είναι αρκετά εύθραυστες.
• Τέλος, δηλώνω εκ μέρους του συνόλου των μελών του πνευματικού κέντρου πως δεν μας εκφράζουν σε καμμία περίπτωση οι εθνικιστικές αντιλήψεις που επικρατούν σχετικά με το ζήτημα της Θράκης. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι της Θράκης έχουμε χρέος να αγωνιζόμαστε για την αρμονική συμβίωσή μας, μακριά από εθνικιστικές επιδιώξεις και αντιλήψεις ένθεν κακείθεν. Το έργο του Ακρίτα κινείται ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση, γι’ αυτό και έχει γίνει αποδεκτό από τις τοπικές μουσουλμανικές κοινωνίες.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε να επιδεικνύεται ιδιαίτερη σύνεση και προσοχή σε κάθε αναφορά στο έργο του Ακρίτα και να τηρείται η στοιχειώδης προτεραιότητα στην διαχείριση των πηγών. Κύριοι, δεν είναι κακό να ρωτάτε κι εμάς καμμιά φορά, από το να επικαλείστε άλλες «έγκυρες πηγές». Όπως και να έχει, εντεύθεν επιφυλασσόμεθα για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός μας.
Με εκτίμηση
Ιωάννης Φριτζαλάς
Rodopinews.gr

 

Διαβάστηκε 599 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015 10:53
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter