Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΓενικά ΝέαΔωρεάν οι εξετάσεις για τον προστάτη στα Δημόσια νοσοκομεία αυτή την εβδομάδα
16
Σεπτεμβρίου

Δωρεάν οι εξετάσεις για τον προστάτη στα Δημόσια νοσοκομεία αυτή την εβδομάδα Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Γενικά Νέα

Eκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις παθήσεις του προστάτη αδένα, υλοποιεί η Ελληνική Ουρολογική Εταιρία.Η καμπάνια, που φέρει το σύνθημα "Μην αγνοείτε τον προστάτη σας", θα διαρκέσει μία εβδομάδα ξεκινώντας τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων.

«Οι παθήσεις του προστάτη είναι πολύ συχνές στον άνδρα», ανέφερε ο Γιώργος Μουτζούρης, πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και διευθυντής ουρολογικής κλινικής στο Γ. Ν. Άργους, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή τους. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή των ασθενών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.

Η επίπτωσή της αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Περίπου το 50% των ανδρών ηλικίας 60 ετών εμφανίζει συμπτώματα από την ούρηση και το ποσοστό αυξάνεται έως 80% για άνδρες άνω των 80 ετών.

Οι χρόνιες φλεγμονές του προστάτη (προστατίτιδες) είναι πολύ συχνές. Περίπου το 35% των ανδρών άνω των 50 ετών έχει χρόνια προστατίτιδα με τις δυσάρεστες συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη, ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο του ανδρικού πληθυσμού και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Περίπου ένας στους επτά άνδρες θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη.

Η εντοπισμένη μέσα στον προστάτη νόσος που θεραπεύεται δεν δημιουργεί συμπτώματα και η διάγνωσή της γίνεται με τη μέτρηση στο αίμα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και τη δακτυλική εξέταση. Για τον λόγο αυτό, οι άνδρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο του προστάτη τους. Κύριος στόχος αυτής της ενημερωτικής εκστρατείας είναι να παροτρύνει τους άνδρες άνω των 50 ετών να εξεταστούν για τον προστάτη τους.

Στο πλαίσιο της εβδομάδας παθήσεων του προστάτη, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία θα υλοποιήσει μία σειρά δράσεων με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας ASTELLAS, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για τις παθήσεις του προστάτη αδένα, περιφερειακές εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Περαιτέρω, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία υλοποιεί σε συνεργασία με τις δημόσιες δομές Υγείας της χώρας, δωρεάν κλινική εξέταση για τον προστάτη σε όλους τους άνδρες ηλικίας 40 ετών και άνω. Ειδικότερα, την εβδομάδα, 22 έως 26 Σεπτεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τα Δημόσια Νοσοκομεία κατά τις ώρες λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων τους και να πραγματοποιήσουν την εξέτασή τους.

Ο κ. Μουτζούρης συμπληρωματικά ενημέρωσε ότι το Πανελλαδικό Δίκτυο Διαγνωστικών Ιατρείων Πιστοποιημένης Φροντίδας «Ιatrica», σε παράλληλη δράση, υποστηρίζει την εκστρατεία της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και παρέχει δωρεάν εξέταση μέτρησης του ολικού ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) σε άνδρες ηλικίας από 40 έως 70 ετών.

Ο κ. Μουτζούρης τόνισε πώς η καλή ενημέρωση του κοινού συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της επίδρασης των παθήσεων του προστάτη: «Αυτός είναι και ο στόχος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, η οποία μεγιστοποιεί την παρέμβασή της στην ελληνική κοινωνία, με ευρύ πρόγραμμα ενημέρωσης και εφαρμογή προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης με απώτερο σκοπό την προαγωγή της Ουρολογίας στην Ελλάδα και τη διαρκή εναρμόνισή της με τις εξελίξεις της Ουρολογίας στην Ευρώπη».

Η καλοήθης υπερπλασία
Ο Θεόδωρος Καλογερόπουλος, επιμελητής ουρολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Αγιος Σάββας στην Αθήνα, Γραμματέας Συντονιστικής Επιτροπής του Τμήματος της Ουρογεννητικής Ογκολογίας της ΕΟΕ, αναφέρθηκε στην υπερπλασία του προστάτη. Πρόκειται για μία διόγκωση του αδένα, η οποία προκαλεί συμπίεση της ουρήθρας, δυσκολία στην έξοδο των ούρων και μία σειρά άλλων συμπτωμάτων, τα οποία ονομάζονται "συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος".
Τα συμπτώματά της εμφανίζονται συνήθως σε έναν στους τέσσερις άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω. Από τα 50 και μετά, η συχνότητά της αυξάνεται, για να φτάσει προοδευτικά στο 90% στην ηλικία των 80 ετών.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 600.000 ανδρών και από αυτούς περίπου 350.000 λαμβάνουν συστηματική κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Η πάθηση δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή. Δεν σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη, αλλά μπορεί να έχει σοβαρά συμπτώματα, με πολύ αρνητική επίπτωση, στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές, όπως επίσχεση ούρων, αιματουρία, λιθίαση και εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης, επανειλημμένες ουρολοιμώξεις και – σε πολύ παραμελημένα περιστατικά – βλάβη των νεφρών και νεφρική ανεπάρκεια.

​Αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα
Ο Ηρακλής Πούλιας, διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού, Αθήνα, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής του Τμήματος της Ουρογεννητικής Ογκολογίας της ΕΟΕ έκανε λόγο για προοδευτική αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου του προστάτη. Τα ποσοστά στην Ελλάδα – είπε – είναι χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες. Η εικόνα αυτή, ωστόσο, δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας προκύπτουν από αναγωγές, λόγω έλλειψης συστήματος καταγραφής.
Σύμφωνα με τον κ. Πούλια, ο καρκίνος του προστάτη αναμένεται να ξεπεράσει σε συχνότητα κατά πολύ τις άλλες νεοπλασίες, με το 95% των περιστατικών να διαγιγνώσκεται σε άνδρες ηλικίας 45 έως 89 ετών.

Η ηλικία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα κινδύνου. Κάτω από τα 40 έτη, ένας άνδρας αντιμετωπίζει πιθανότητα 1 στις 10.000 να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη. Στις ηλικίες 40 έως 59 ετών, η πιθανότητα αυξάνεται σημαντικά (1 στις 100), για να φτάσει τη 1 στις 8 στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 79 ετών.

Ο κ. Πούλιας τόνισε ότι ο προσυμπτωματικός αιματολογικός έλεγχος του προστατικού αντιγόνου (PSA), μπορεί να σώσει ζωές. Σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό, ο πρώτος έλεγχος του προστάτη πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 45 ετών.

ΑΜΠΕ - evros24.gr

 

Διαβάστηκε 505 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 21:12
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter