Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΓενικά ΝέαΤο κυνήγι αμύθητου θησαυρού του οθωμανικού στρατού έφερε διαφωνίες
23
Ιουνίου

Το κυνήγι αμύθητου θησαυρού του οθωμανικού στρατού έφερε διαφωνίες Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Γενικά Νέα

Το κυνήγι αμύθητου θησαυρού του οθωμανικού στρατού έφερε διαφωνίεςΜία απρόσμενη εμπλοκή σημειώθηκε στην φιλόδοξη αναζήτηση ενός αμύθητου θησαυρού, που ξεκίνησε χθες στο νομό Ροδόπης, αλλά διακόπηκε απρόσμενα, όταν οι δύο καταδείκτες – «κυνηγοί» διαφώνησαν για το σημείο εκσκαφής.

Από τον Φεβρουάριο είχε αναδειχθεί το ενδιαφέρον για την αναζήτηση του συγκεκριμένου θησαυρού όταν η τοπική κοινότητα Μέγα Πιστού του Δήμου Ιάσμου είχε κληθεί να εξετάσει τις αιτήσεις εκσκαφής τριών ατόμων από Ξυλαγανή, Φωλιά και Πόρπη, για  ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού, σε συγκεκριμένο χέρσο κοινοτικό αγροτεμάχιο, εκτάσεως 5.872 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην κτηματική περιοχή αναδασμού του οικισμού Μέγα Πιστού. Στην επίμαχη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου στις 3 Φεβρουαρίου στο κοινοτικό κατάστημα του Σώστη, είχε λάβει ομόφωνα αρνητική απόφαση την οποία αιτιολόγησε ως εξής: «Δεν συμφωνούμε, δηλαδή δεν γνωμοδοτούμε θετικά για την χορήγηση αδείας εκσκαφής για ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού, στο υπ’ αριθ. 303 χέρσο κοινοτικό αγροτεμάχιο, εκτάσεως 5.872 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην κτηματική περιοχή αναδασμού του οικισμού Μέγα Πιστού, διότι υπάρχουν τρεις ξεχωριστές αιτήσεις από διαφορετικά άτομα, τα οποία ζητούν το ίδιο πράγμα και πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΣΚΑΦΗΣ

Σε επόμενη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου και εν συνεχεία του δημοτικού συμβουλίου η άδεια εκσκαφής για το συγκεκριμένο δημοτικό ακίνητο δόθηκε τελικά στον αιτούντα από την Ξυλαγανή. Οι δύο καταδείκτες του θησαυρού βρέθηκαν νωρίς το πρωί χθες στο σημείο, όπως επίσης και τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής παρακολούθησης, που συγκροτείται σύμφωνα με το νόμο 6133 του 1934.
Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Γιάννης Ρεφειάδης ως εκπρόσωπος από το υπουργείο Οικονομικών από την κτηματική υπηρεσία, ενώ παρίσταντο ο αστυνομικός διευθυντής, ο διοικητής τμήματος και εκπρόσωπος της εφορείας προϊστορικών αρχαιοτήτων και της εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων. Στην προκειμένη περίπτωση επειδή η αναζήτηση του θησαυρού γίνεται εντός δημοτικού ακινήτου υπήρχαν εκπρόσωποι του Δήμου Ιάσμου, ένας αντιδήμαρχος και ένας δημοτικός σύμβουλος.

ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Ένα θησαυρό μεγάλης αξίας που χρονολογείται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εικάζεται ότι εγκαταλείφθηκε στην περιοχή κατά την αποχώρηση του οθωμανικού στρατού, αναζητούν οι επίδοξοι «κυνηγοί». Μάλιστα εικάζεται ότι υπάρχουν λίρες, πλάκες χρυσού ακόμα και διαμάντια. Η αποκάλυψη όμως του αμύθητου αυτού θησαυρού, αν τελικά υπάρχει, δεν έγινε τουλάχιστον χθες αφού οι δύο καταδείκτες διαφώνησαν ως προς το σημείο εκσκαφής. Η επί τόπο συζήτηση για το ακριβές σημείο δεν κατέληξε σε συμφωνία και έτσι οι εργασίες σταμάτησαν. Τα μηχανήματα πρόλαβαν να ανοίξουν μία τρύπα μόλις τριών μέτρων, ενώ ο στόχος ήταν τα 6,5 μέτρα.
Οι δύο «κυνηγοί» αποφάσισαν να ελέγξουν ξανά τα στοιχεία που διαθέτουν, ώστε να εντοπίσουν το σωστό σημείο και να μην σκάβουν άδικα επιβαρύνοντας έτσι τις τσέπες με το επιπλέον κόστος του πετρελαίου που καίνε τα μηχανήματα εκσκαφής.
ΤΟ 50% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Οι περιπτώσεις αναζήτησης θησαυρών είναι συνηθισμένες στο νομό Ροδόπης. Άλλωστε μπορούν να διενεργηθούν νόμιμα βάσει του νόμου 6.133/1934. Και υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες: Η πρώτη αφορά τις λίρες και τις ράβδους χρυσού. Σε αυτή την περίπτωση ο καταδείκτης που θα φέρει στο φως τον θησαυρό, αμείβεται με το 50% της αξίας του σε σύγχρονο νόμισμα, και το υπόλοιπο 50% το καρπώνεται το κράτος. Η δεύτερη αφορά τα αρχαία ευρήματα. Σε αυτή την περίπτωση, τα ανευρεθέντα παραδίδονται στις αρχαιολογικές υπηρεσίες, και κατόπιν κοστολόγησής τους από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο καταδείκτης δικαιούται από το 1/3 έως το 1/2 της αξίας τους. Να διασφαλίσει την υποχρέωση ότι το 50% της αξίας του θησαυρού θα δοθεί  στο κράτος έχει σαν στόχο η παρουσία των μελών της επιτροπής παρακολούθησης.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 10 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

Μέχρι και 10 αιτήσεις κατατίθενται το χρόνο στο νομό Ροδόπης στις αρμόδιες υπηρεσίες για νόμιμη αναζήτηση θησαυρού. Ο αριθμός αυτός βέβαια δεν είναι σταθερός και μπορεί να είναι 3, 4 μέχρι και 10 αιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν την ίδια διάρκεια. Σε άλλες δίνεται άδεια εκσκαφής για μια μέρα ή μια ώρα και σε άλλες για περισσότερος από τρεις μέρες. Μάλιστα υπάρχει και περίπτωση οι καταδείκτες να πάρουν παράταση μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης αν κριθεί σκόπιμο ότι πρέπει να συνεχιστεί η εργασία. Συνολικά από το 1934 μέχρι σήμερα, στο νομό Ροδόπης έχουν καταγραφεί 268 επίσημες απόπειρες ανεύρεσης θησαυρού. Εξ αυτών τελεσφόρησε μόνο μία, τον Απρίλιο του 1998, στο χωριό του Κοπτερού. Οι «κυνηγοί» του θησαυρού στην περιοχή αναδασμού του Μέγα Πιστού θα συνεχίσουν σήμερα την αναζήτηση, αφού η σχετική άδεια τους έχει δοθεί για δύο ημέρες.

 

xronos.gr

Διαβάστηκε 1736 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012 07:30
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter