Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΓενικά ΝέαΝέο πλήγμα από σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων
09
Ιανουαρίου

Νέο πλήγμα από σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Γενικά Νέα

Ενεργειακό πιστοποιητικό θα πρέπει να έχουν από σήμερα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν να μισθώσουν το ακίνητό τους. Το κόστος απόκτησης του πιστοποιητικού, έρχεται να προστεθεί στα απανωτά χαράτσια, που έχουν γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά, παρά τις εκκλήσεις της

ΠΟΜΙΔΑ για αναστολή του μέτρου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, "σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο. Η φορολογική αρχή δε θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα εάν δεν προσκομίζεται Πιστ/κό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)".

Ως "μίσθωση ακινήτου" νοείται κάθε μίσθωση  ακινήτου με κτίσματα που καταρτίζεται για πρώτη φορά από την ημέρα  ισχύος της διάταξης, προς νέο μισθωτή  που εγκαθίσταται για πρώτη φορά στο μίσθιο.

Έτσι, από  τις 9.1.2012 οι Δ.Ο.Υ. δεν θα παραλαμβάνουν  νέα μισθωτήρια προς κατάθεση, με μεταγενέστερη  ημερομηνία υπογραφής, αν δεν αναγράφεται  ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και δεν προσκομίζεται  μαζί και αυτό για επίδειξη στη  Δ.Ο.Υ.

Η λυπητερή

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, από Δευτέρα, θα πρέπει να καλούν τους ενεργειακούς επιθεωρητές οι οποίοι θα μετρούν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, θα το βαθμολογούν και στη συνέχεια ο ενοικιαστής θα ενημερώνεται κατά πόσο το σπίτι είναι θωρακισμένο από το κρύο τον χειμώνα και από τη ζέστη το καλοκαίρι.

Η αμοιβή των ενεργειακών επιθεωρητών που θα χορηγούν τα πιστοποιητικά, ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά τ.μ. για σπίτια και μέχρι 2,5 ευρώ για γραφεία και καταστήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος το κόστος ανέρχεται στα 2 ευρώ το τετραγωνικό για τα διαμερίσματα πολυκατοικιών και στο 1,5 ευρώ για τις μονοκατοικίες. Τα διαμερίσματα, που είναι μικρότερα των 50 τετραγωνικών μέτρων εξαιρούνται.

Το μέτρο επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από τις 9 Ιουλίου 2011 αλλά πήρε αναβολή έξι μηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει τεθεί σε ισχύ από πέρυσι τον Ιανουάριο για όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων ή τις ενοικιάσεις μόνο ενιαίων κτιρίων.

Ποιοι εξαιρούνται

Η ΠΟΜΙΔΑ διανέμει στα μέλη της τόσο διαδικτυακά, όσο και από το Γραφείο Ενημερώσεως Μελών (Σοφοκλέους 15), νέα μισθωτήρια κατοικιών κλπ. προσαρμοσμένα στις παραπάνω διατάξεις.

Ωστόσο, από την παραπάνω υποχρέωση εξαιρούνται:

1. Νέες μισθώσεις κτισμάτων (κατοικιών-επαγγ/κών) συνολικής επιφανείας κάτω των 50 τ.μ.

2. Παρατάσεις παλαιών μισθώσεων με τον αυτό υφιστάμενο μισθωτή.

3. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων).

4. Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.

5. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.

6. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, σταύλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κλπ.

7. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

Πηγή Άρθρου: news247.gr

Διαβάστηκε 1101 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2012 02:38
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter