Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΓενικά ΝέαΟι νέες παρεμβάσεις στον Αγροτικό τομέα - Την άνοιξη η κάρτα αγρότη
07
Οκτωβρίου

Οι νέες παρεμβάσεις στον Αγροτικό τομέα - Την άνοιξη η κάρτα αγρότη Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Γενικά Νέα

Τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση για την πρωτογενή παραγωγη της χώρας και τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα περιέγραψε στις προγραματικές δηλώσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου. Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι την άνοιξη θα θεσπιστεί η κάρτα του αγρότη

 Τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων θα έχουν ως σκοπό την διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας, την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής παραγωγής μέσω της προστιθεμένης αξίας , τη συγκράτηση και ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο.

Τι προανήγγειλε ο κ. Αποστόλου στις προγραμματικές δηλώσεις

Κύκλος πρώτος

Προσέγγιση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας, που επιδεινώνουν τη θέση του αγροτικού κόσμου

Θα επιμείνουμε κατά τη συζήτηση με τους εταίρους για τις επιπτώσεις και την άμβλυνσή τους, έχοντας ως αιχμές δύο εργαλεία:

α) τον πραγματικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων, εκτός των μικρών, όπως θα τους προσδιορίσουμε, παραγωγών και

β) τον επανακαθορισμό της έννοιας του επαγγέλματος του αγρότη, στοχεύοντας στη διαφορετική και στη διαφοροποιημένη φορολογική μεταχείρισή του.

Είναι σίγουρο ότι από τη διαδικασία αυτή θα προκύψει ουσιαστικό όφελος τόσο για τον αγρότη από το συμψηφισμό του ΦΠΑ εισροών – εκροών, όσο και για το δημόσιο από την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Καταθέτουμε στη συζήτηση με τους εταίρους διάφορες εναλλακτικές λύσεις, των οποίων η βασική φιλοσοφία είναι τα φορολογικά βάρη να κατανεμηθούν δίκαια, σύμφωνα με την πραγματική φοροδοτική δυνατότητα των φορολογουμένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους μικρομεσαίους αγρότες

Αναφέρω για παράδειγμα:

Για τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, επιδιώκουμε να αναγνωρίσουμε ως τεκμαρτή δαπάνη την αμοιβή της οικογενειακής εργασίας καθώς και τις αποσβέσεις κεφαλαίου και παγίων, αλλά και άλλες δαπάνες, όπως την διευρυμένη και πραγματική χρήση του εργόσημου κυρίως σε εργαζόμενους μετανάστες.

Άλλο παράδειγμα:

Στο βαθμό που η διαπραγμάτευση περιλάβει και τις ενισχύσεις, επιδιώκουμε αφορολόγητο όριο, όπως ήδη το έχουμε εφαρμόσει (12.000 ευρώ), μεταφέροντας μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στα υψηλότερα ποσά.

Περιμένουμε σε αυτά και την δική σας συμβολή, τις δικές σας προτάσεις και ειδικά στο δυσκολότερο ζήτημα που είναι αυτό του ΟΓΑ.

Ο ΟΓΑ, όπως και σεις αγαπητοί συνάδελφοι καλά γνωρίζετε δημιουργήθηκε το 1961 για να προστατεύσει μία ευάλωτη ομάδα, τους αγρότες.

Από το 1998 έχει μετεξελιχθεί σε φορέα κύριας ασφάλισης -700.000 είναι σήμερα οι ασφαλισμένοι - και έχει καταξιωθεί στην συνείδηση των αγροτών.

Οι ιδιαιτερότητες του αγροτικού πληθυσμού είναι πολλές, με χαρακτηριστικότερη την απασχόληση εκτός του συζύγου και της συζύγου και σε πολλές περιπτώσεις ενός, δύο ή και περισσοτέρων παιδιών.

Και μόνο γι’ αυτό, πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτόνομος φορέας ασφάλισης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με τις κατάλληλες βέβαια θεσμικές παρεμβάσεις, όπως: την σε βάθος χρόνου -5ετία τουλάχιστον- σταδιακή εναρμόνιση των εισφορών του ΟΓΑ με εκείνες του ΙΚΑ, και την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας σε συσχέτιση με το εισόδημα.

Όσον αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο χώρο, πλην της περίπτωσης του φρέσκου γάλακτος που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αν οι εγχώριες βιομηχανίες γάλακτος συμμορφωθούν σε μια ελάχιστη προστασία των κτηνοτρόφων μας, που είναι η ευκρινής αναγραφή στη συσκευασία της χώρας παραγωγής, πράγμα που και ο σχετικός κανονισμός επιτρέπει.

Κύκλος δεύτερος,
άμεσης παρέμβασης κι αυτός, με στόχο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία παραγωγής στην δύσκολη σημερινή συγκυρία.

Μέτρα και δεσμεύσεις σε αυτήν την κατεύθυνση είναι :

1.Η άμεση και έγκαιρη καταβολή – εξόφληση , όλων των ενισχύσεων που οφείλονται στους παραγωγούς, ακόμη και από το 2012, και των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του 2014.

2. Η κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων, ολοκληρώνεται εντός των ημερών με ευθύνη του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, δίκαια και με την εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων εκτάσεων, χωρίς πρόβλημα στους κτηνοτρόφους.

3. Τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ θα ενεργοποιηθούν χωρίς πρόβλημα, ενώ στόχος μας είναι, η ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων για καταβολή μέσα στον Νοέμβριο προκαταβολής ύψους έως 70%. Γίνεται και προσπάθεια εκτός της βασικής ενίσχυσης που καλύπτει το 55% του εθνικού ανώτατου ποσού, να εξασφαλιστεί και η πράσινη ενίσχυση του 30% του εθνικού ανώτατου ποσού.

4. Η δημιουργία και λειτουργία έως την ανοιξιάτικη σαιζόν, της κάρτας του αγρότη, ως μέσο διευκόλυνσης της ρευστότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με εγγύηση τις ενισχύσεις και οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας των προηγούμενων χρόνων.

5. Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις στην αγορά για μείωση του κόστους παραγωγής σε τομείς εισροών και εξέταση σε βάθος των δυνατοτήτων εξορθολογισμού και μείωσης του κόστους της ενέργειας και

6. Η απλοποίηση και μείωση του κόστους όλων των διαδικασιών για αδειοδοτήσεις πάσης φύσεως (γεωτρήσεων, σταβλικών εγκαταστάσεων, χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, κλπ).

Κύκλος τρίτος ,

ο εξορθολογισμός της αγοράς με τη λήψη άμεσων μέτρων και δράσεων, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, παράνομων ελληνοποιήσεων και εισαγωγών, εναρμονισμένων πρακτικών σε κάθε κλάδο και τομέα.

Συστηματοποιούμε και απλοποιούμε τους ελέγχους, ποιοτικούς και ποσοτικούς στην αγορά, ιδίως των τροφίμων, αλλά και των εφοδίων, διασφαλίζοντας ότι δεν θα προκύψει αύξηση του κόστους παραγωγής.

Με κατάλληλο συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών διασφαλίζουμε με κάθε τρόπο και την δημόσια υγεία.

Ο εξορθολογισμός της αγοράς περνά μέσα και από την καταπολέμηση της σημαντικού ύψους φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής, πατάσσοντας τα κυκλώματα του παραεμπορίου και καθιερώνοντας την υποχρεωτική χρήση στο χώρο των τιμολογίων πωλήσεων.

Συντονισμένη παρέμβαση στην αγορά θα γίνει και στις πληρωμές του χώρου, επιβάλλοντας χρονικά όρια στις συναλλαγές, ανάλογα των ισχυόντων στην ΕΕ..

Είναι αδιανόητο η αγροτική παραγωγή της χώρας μας να αποτελεί το βασικότερο εργαλείο ρευστότητας των πολυκαταστημάτων.

Κύκλος τέταρτος:

Έναρξη του μεγαλύτερου μέρους των αναπτυξιακών μέτρων που εντάσσονται στο ΠΑΑ 2014-2020.

Βρήκαμε ένα πρόγραμμα που δόθηκε στις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες τον Δεκέμβριο του 2014 και μας επιστράφηκε ουσιαστικά ως απαράδεκτο.

Δεν είναι της ώρας να αποτιμήσουμε τις επιλογές που έγιναν.

Η δική μας παρέμβαση μας ήταν ουσιαστική, σχεδόν καθοριστική σε πολλά σημεία, προκειμένου να είμαστε στην τελική εν συνόλω έγκρισή του (λίγα μέτρα διαπραγματευόμαστε ακόμη) και να πάρει υλοποιήσιμη μορφή.

Βασικός μας στόχος είναι αυτό να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς, με έμφαση σε μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα που έχουν ετοιμότητα υλοποίησης και έχουν κατατεθεί και εγκριθεί τα τεχνικά τους δελτία.

Σε κάθε περίπτωση γενικευμένη μας κατεύθυνση είναι η στήριξη του νέου παραγωγικού δυναμικού του πρωτογενούς τομέα, η διασφάλιση του πολυτομεακού και πολυλειτουργικού χαρακτήρα του και η έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία.

Η αξιολόγηση και συνεχής παρακολούθηση εφαρμογής του Προγράμματος θα οδηγήσει σε πιθανές βελτιώσεις κατά την ενδιάμεση αναθεώρησή του.

Ταυτόχρονα δώσαμε και δίνουμε μάχη σκληρή σε όλα τα επίπεδα από το περασμένο Μάρτιο για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις απώλειες από το προηγούμενο Πρόγραμμα.

Κύκλος πέμπτος :

Προώθηση άμεσων και ώριμων θεσμικών παρεμβάσεων.

Ανασυγκροτούμε εκ βάθρων, συνολικά τον χώρο της επαγγελματικής οργάνωσης των αγροτών, επιλύοντας έμμεσα σημαντικά εγγειοδιαρθρωτικά προβλήματα του μικρού κλήρου και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.

Κατατίθεται άμεσα στον δημόσιο διάλογο το νομοσχέδιο για την επανατοποθέτηση της συνεργατικής ιδέας σε νέα υγιή βάση (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις )

Ταυτόχρονα δίνουμε έμφαση σε νέες συλλογικές δομές στην εργασία, την παραγωγή, την μεταποίηση και την διάθεση των αγροτικών προϊόντων, καθώς και στις κοινωνικές δομές αλληλεγγύης.

Ολοκληρώνουμε την καταγραφή της δημόσιας γεωργικής γης και ακινήτων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων σκοπεύουμε να διαθέσουμε για παραγωγικούς σκοπούς, σε σχήματα συνεργατικά και συλλογικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίησή τους από τους νέους αγρότες .

Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα ελκύουν όλους τους νέους της επαρχίας στη γεωργία κι όχι μόνο αυτούς που δεν ήταν καλοί στα γράμματα, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

Στηρίζουμε και διευρύνουμε την λειτουργία της τράπεζας εγχωρίου βασικού πολλαπλασιαστικού υλικού, στην προσπάθεια μας να ελαττώσουμε την γενικευμένη εξάρτηση.

Προωθούμε σε γενικευμένη κλίμακα και ιδιαίτερα μέσω συλλογικών σχημάτων ένα νέο, λειτουργικό, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης όλων των κλάδων του πρωτογενούς τομέα.

Ξεκινάμε την διαδικασία ίδρυσης Αναπτυξιακής Τράπεζας ειδικού σκοπού, όπου ο πρωτογενής τομέας θα συναντήσει τον σταθερό χρηματοοικονομικό συμπαραστάτη του.

Κύκλος πέμπτος :

Ο Δημόσιος Τομέας.

Με βάση και την εμπειρία από τη προηγούμενη κυβερνητική θητεία ξεκινάμε επαναξιολόγηση όλων των δομών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων οργανισμών.

Στηριζόμενοι και στηρίζοντας όλους τους δημόσιους λειτουργούς , αναδιοργανώνουμε σε νέα βάση την κοινωνική ανταποδοτικότητα του δημόσιου τομέα, με βασικό μέλημα την εξυπηρέτηση του αγρότη, την αποτροπή της γραφειοκρατίας, τον έλεγχο εφαρμογής της στρατηγικής και πολιτικής , και σε ορισμένα σημεία των δημοσίων επενδύσεων.

Πιστεύουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα έχουμε ολοκληρώσει όλες τις αναγκαίες νομοτεχνικές μεταβολές, ώστε να έχουμε πλέον ένα σύγχρονο και παραγωγικό οργανόγραμμα

dikaiologitika.gr

Διαβάστηκε 595 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2015 09:50
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter